Öne Çıkanlar 2024 Yılı Ekim Ayı Başak Burcu Sağlık Yorumu İlk ve Acil Yardım İş Yasası İstanbulkamp İstatistikçi

Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (28 Haziran 2022)

Teklif ile; yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden, terör suçundan hüküm giyenler ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olmaları nedeniyle ilişiği kesilenler hariç, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenlerin 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilmeleri amaçlanmaktadır.

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını, sosyal hayatı derinden etkilemiş olduğu gini eğitim kurumlarımızı ve eğitim faaliyetlerini de derinden etkilemiştir.

COVID-19 salgını çerçevesinde alınması zorunlu tedbirler nedeniyle tüm dünya ile birlikte ülkemizde de birçok sektör faaliyetine ara vermek durumunda kalmış ve bu durum özellikle gençlerimiz açısından istihdam sürecini de etkilemiştir.

Hem küresel salgının devamı boyunca ve hem de salgın öncesinde eğitim sürecine ara vermek durumunda kalan birçok yurttaşımız, aşama aşama hayatın normalleşmesiyle eğitim hayatına devam etmek arzusu taşımaktadır.

Ancak kayıtlarının silinmesi nedeniyle binlerce öğrenci gelecek planlamasının temeli olan eğitimlerine devam edememekte, bir öğrenci affının yasalaşmasını beklemektedir.

Tüm dünyada işsizliğin temel sorun olduğu günümüzde, eğitimleri yarım kalan yurttaşlarımızın, eğitimlerini tamamlayamamış olmaları da iş bulmalarının önündeki temel engellerden bir tanesidir.

Bu nedenle, özellikle üniversite ve dengi yüksek okullarla, üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenime devam etmek isteyenleri kapsayacak bir öğrenci affının kaçınılmaz olduğu görülmektedir.

Bu öğrenci affıyla, eğitimi yarım kalmış binlerce gencimizin, eğitimlerine devam etmek konusunda yeniden bir motivasyon sağlamaları ve de tamamlayacakları eğitim hayatlarıyla, yeni bir kariyer planlaması yapmaları temin edilecektir.

Ancak, öğrenci affı planlaması, terör örgütü üyeliği ya da bu nevi'den örgütlerle irtibat/iltisak nedeniyle eğitim kurumlarıyla ilişiği kesilenleri de kapsayacak bir şekilde olmamalı ve de üniversitelerimizin örgütlerin karargahı haline dönüşmesini hedefleyen yapıların amacına hizmet etmemelidir. Bu nedenle kanun teklifinde, terör örgütleriyle yöneticilik, üyelik, irtibat ve iltisak çerçevesinde ilişiği kesilenlerin af kapsamında yer almaması öngörülmüştür.

Kanun teklifi aynı zamanda toplumun moral değerlerini onarıcı bir amaç gütmektedir. Gerçekten de dünya genelindeki salgın nedeniyle, her ülkenin uyguladığı tedbirler sosyal hayatın olağan akışına doğrudan müessir olmuş, toplum hayatı alınan tedibler çerçevesinde önemli sınırlamalara tabi tutulmuştur. Yaşanan sürecin, toplum psikolojisini doğrudan etkilediği açıktır. Bu nedenle bir yandan normalleşme sağlanırken, diğer yandan da yurttaşlarımızın bir kısmını ilgilendiren öğrenci affıyla, özellikle eğitimine ara vermiş öğrencilerimize yeni bir motivasyon sağlanması, toplum psikolojisinin normalleşmesi açısından da önem arz etmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1 - Madde ile terör suçundan hüküm giyenler ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibarı nedeniyle ilişiği kesilenler hariç, Yükseköğrenim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü öğrenimi gören öğrencilerden; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteğiyle ilişikleri kesilenlerin eğitim ve öğretimlerine devam etmesi amaçlanmıştır.

Madde 2 - Yürürlük maddesidir.

Madde 3 - Yürürlük maddesidir.

YÜKSEKÖĞRETÜM KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 4 Kasım 1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

''GEÇİCİ MADDE 83 - Yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü öğrenimi gören öğrencilerden; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteğiyle ilişikleri kesilenler dahil, terör suçundan hüküm giyenler ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisaklı yahut bunlarla irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler hariç, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bir programı kazandıkları halde kayıt yaptırmayanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde ilişiklerinin kesildiği Yükseköğretim Kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla bu Kanunun 44'üncü maddesinde belirtilen esaslara göre 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilirler.

Müracaat süresi içinde askerlik zamanı gelmiş olanların askerlikleri tecil edilmiş sayılır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini takip eden iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde bu maddede belirtilen haklardan yararlandırılır.

Bu maddede yer alan hükümlerden yararlanarak ayrıldığı yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırıp işi veya ikametini başka bir ilde bulunduğunu belgeleyenler, üniversiteye giriş yılı itibarıyla geçmek istediği üniversitenin taban puanını sağlamaları ve ikamet ettikleri ildeki yükseköğretim kurumlarının senatolarının da uygun görmesi halinde, senatolar tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde ikamet ettikleri ildeki üniversitelerdeki eşdeğer diploma programlarına yatay geçiş yapabilirler.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.