Yetişkin insan, bir çocuk için hareketin ne kadar önemli olduğunu anlayamadığı için, çocukların hareket etmemesini ister. 

Hatta zihin gelişimi söz konusu olduğunda birçokları, "Hareketin bununla ne ilgisi var ki? Biz zihinden, beyinden bahsediyoruz" derler.

Zihinsel etkinlik denildiğinde hareketsiz, kıpırdamadan oturan insanları gözümüzün önüne getiriyoruz. Oysa zihinsel gelişimin hareketle bağlantılı ve harekete bağımlı olması gerekir. Eğitim kuramı ve uygulamalarının bu düşünceye dayanması son derece önemlidir.

Çocuk, alıştırmalarıyla, hareketleriyle deneyim kazanır. Bunun için araştırması, bitmek tükenmek bilmeyen merakı, hareketli olması çok doğaldır. Çocuk, dünyayı keşfetmek ister bunun için de kendi hareketlerini düzenler. Bunlar onun zekâsını yoğurmaya, geliştirmeye yarar. Çünkü, gelişim bir bütündür ve bütün gelişim alanları iç içe olup birbiri ile ilişki içindedir. Yetişkinler olarak bize düşen görev de çocuğun bu merakını, enerjisini, gücünü doğru yönde kullanmaktır. Yani çocuğumuzla ilgilenmek, onunla oynamak, onunla kaliteli vakit geçirebileceğimiz ortamlar oluşturmak ve bu sayede onun öğrenmesini, dünyayı keşfetmesini sağlamaktır. 

Nilüfer KABALI BULUT
Eğitimci-Yazar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.