Öne Çıkanlar altılı masa Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Özel Öğretim Kurumlarında Yüz Yüze Eğitim Faaliyetleri Cumhurbaşkanlığı Kabinesi İşletmelerde Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği

2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Sene Sonu İş ve İşlemleri (10 Haziran 2022)

2021-2022 ders yılı sene sonunda yapılacak iş ve işlemlere ilişkin Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 07.06.2022 tarihli ve E-84037561-901-51254276 sayılı yazısı ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 07.06.2022 tarihli ve E-10230228-299-51293193 sayılı yazısı ile açıklama yapılmıştır. Ayrıca bu kapsamda özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik yapılacak işlemlerde Genel Müdürlüğümüze intikal eden soru ve tereddütleri gidermek ve bu işlemlerin herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden yapılmasını sağlamak amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. 

Bu kapsamda;

1- 07.07.2018 tarihli ve 30471 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nin "Kademeler arası geçişler" başlıklı 9'uncu maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden ders yılı sonunda kademeler arası geçiş yapacakların eğitsel değerlendirme ve tanılamalarının yenilenebilmesi için kayıtlı bulunduğu okul müdürlükleri tarafından okulun bulunduğu bölgeye hizmet sunan rehberlik ve araştırma merkezlerine yönlendirilmeleri gerekmektedir.

2- 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı içerisinde de Covid-19 Salgını etkilerinin tam olarak ortadan kalkmamış olması nedeniyle sınıf geçme, devamsızlık, sorumluluk sınavları gibi hususlarda problemler yaşandığı, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin bir kısmının sağlık problemleri sebebiyle okula devamlarında süreklilik sağlanamadığı, bu süreçte öğrencilerde öğrenme kayıplarının oluştuğu özellikle de yükseköğretime devam edecek öğrenciler için yaşanılan öğrenme kayıplarının dezavantaj yaratacağı öğrenci velileri tarafından Bakanlığımıza iletilmektedir. Bu kapsamda Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 07.06.2022 tarihli ve E-84037561-901-51254276 sayılı yazısının 7'nci maddesine istinaden devamsızlık süresini aşan 12. sınıf öğrencilerinin bu eğitim ve öğretim yılıyla sınırlı olmak kaydıyla "devamsızlık nedeniyle başarısız sayılma" kuralı özel eğitim programı uygulanan okullar ile bu programların uygulandığı özel eğitim sınıflarına kayıtlı olan öğrenciler hariç olacak şekilde uygulanacaktır. Ancak özel eğitim okulları ile bu programların uygulandığı özel eğitim sınıflarına kayıtlı olan 12. sınıf öğrencileri ile diğer tüm sınıf seviyelerine kayıtlı olan özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 07.06.2022 tarihli ve E-84037561-901-51254276 sayılı yazısının 9'uncu maddesi doğrultusunda velisinin yazılı talebi dikkate alınarak ilgili mevzuatın devamsızlıkla ilgili hükümlerinden muaf tutulabilecektir. Muafiyet talebinde bulunan öğrencilerle ilgili devamsızlık iş ve işlemleri ilköğretim kademesi için "e-Okul/Kurum İşlemleri/Devamsızlık İşlemleri/Kronik Rahatsızlık Raporu Bulunan Öğrenci Belirleme (covid-19)" ekranından; ortaöğretim kademesi için "e-Okul Kurum İşlemleri/Devamsızlık İşlemleri/Hastanede Tedavi/Koruma ve Bakım Altında Olan (OÖKY-36/5) - Kronik Rahatsızlık Raporu Bulunan Öğrenci Belirleme (Covid-19)" ekranından ilgili okul müdürlüğü tarafından işaretlenecek ve bu öğrenciler sınıf tekrarına kalmayacaktır.

3- 07.07.2018 tarihli ve 30471 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nin Olağanüstü Durumlarda Eğitim ve Öğretime Ara Verme, Sınıf Geçme ve Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi başlıklı Ek 1'inci maddesinin 4'üncü fıkrasında "Eğitim ve öğretime ara verilmesi ve sadece bir dönem puanının bulunması durumunda; öğrencilerin yılsonu puanı, bir dönem puanı ile belirlenir ve aynı Yönetmeliğin 36'ncı maddesinin ikinci fıkrasına göre sınıf tekrarı yaptırılacaklar dışındaki tüm öğrenciler bir üst sınıfa geçmiş sayılır. Ancak özel eğitim okullarında ve özel eğitim sınıflarında öğrenim gören öğrencilere velilerin yazılı talepleri doğrultusunda sınıf tekrarı yaptırılabilir." hükmü yer almaktadır. Bakanlığımıza bağlı resmî ve özel eğitim kurumlarında 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının yüz yüze devam etmiş olması nedeniyle veli talebi doğrultusunda sınıf tekrarı yaptırılmayacaktır.

4- 07.07.2018 tarihli ve 30471 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nin Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi başlıklı 38'nci maddesinin 1'inci fıkrasının (d) bendinde "Velinin yazılı talebi ve BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda ilköğretim programı uygulanan özel eğitim okullarında ve bu programın uygulandığı özel eğitim sınıflarında öğrencilere ilkokul kademesinde bir defaya mahsus olmak üzere sınıf tekrarı yaptırılabilir." hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda genel ilköğretim programının uygulandığı özel eğitim okulları ile bu programının uygulandığı özel eğitim sınıflarının 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıflarına kayıtlı olup daha önce veli talebi ile sınıf tekrarı yapmamış olan öğrencilere velisinin talebi ve BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda bir defaya mahsus sınıf tekrarı yaptırılabilir. Velilerin bu konuda ivedilikle bilgilendirilerek sınıf tekrarı talebi olanların dilekçelerinin 24 Haziran 2022 tarihine kadar okul müdürlüğünce alınması gerekmektedir.

5- 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı yaz dönemi mesleki çalışmalarının uzaktan yapılması nedeniyle yılsonunda yapılması gereken toplantı, kurul vb. çalışmaların 13-24 Haziran 2022 tarihleri arasında yüz yüze veya uzaktan gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Yukarıda yapılan açıklamalarla birlikte, ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli bütün tedbirlerin alınması ve sene sonu işlemlerinin aksaklığa meydan verilmeden yapılması için her tür ve kademedeki okullara dağıtımının yapılması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.