Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı öğretmen Koronavirüs Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

2024 Yılı Maarifin Yüz Akı Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri Başvuru Kılavuzu

Bakanlığımız tarafından hazırlanan, ülkemizin dört bir yanında eğitim alanında gerçekleştirilen iyi uygulama örneklerinin yer aldığı Maarifin Yüz Akı e-Dergisi, ülkemizin en doğusundan en batısına kadar okullarımızda yürütülen iyi uygulamaların görünür kılınması, bilinirliğinin artırılması ve tüm illerimiz için örnek teşkil etmesi amacıyla hazırlanmaktadır. Bu kapsamda hazırlanan Maarifin Yüz Akı e-Dergisi’nin birinci sayısı 30 Kasım 2023 tarihinde Bakanlığımız resmî internet sitesinde (http://meb.ai/UwIqMRk) yayımlanmıştır.

Millî Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin kendine, ailesine ve topluma karşı saygılı, toplumsal sorunlara duyarlı, bütün canlılarla birlikte doğaya ve çevreye, nesne ve eşyalara fayda ve estetik katacak, sorun çözen, iş birliği içinde çalışma becerisi gelişmiş, hayatını daha anlamlı ve değerli kılacak kişiler olarak yetişmeleri amacı doğrultusunda çalışmalarına devam etmektedir. Bu kapsamda, Başkanlığımız koordinesinde hazırlanacak Maarifin Yüz Akı e-Dergisi’nin ikinci sayısının ana teması “Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri” olarak belirlenmiştir. Dergide, başta öğrenci, öğretmen ve eğitim yöneticileri olmak üzere tüm eğitim paydaşları tarafından gerçekleştirilmiş sosyal sorumluluk faaliyetlerine yer verilecektir. Böylelikle, ülkemizin farklı coğrafyalarından öne çıkan iyi uygulama örnekleri ile öğretmenlerimize ilham verirken öğrencilerimize yeni fikirler kazandırarak iyi uygulama örneklerinin artırılmasına, yaygınlaştırılmasına, görünür ve sürdürülebilir kılınmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Maarifin Yüz Akı e-Dergisi’nin sosyal sorumluluk faaliyetleri konulu ikinci sayısında eğitime değer katan, öğrenciyi merkeze alan ve onların duygusal gelişimlerini ve empati becerilerini destekleyen, aynı zamanda yakın çevrelerinden başlayarak millî ve manevî değerlerimize saygılı, toplumsal sorunlara, doğaya ve çevreye duyarlı bireyler yetiştirmeyi öne çıkaran örnek faaliyetlerin paylaşımı hedeflenmektedir. Türk Millî Eğitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkelerini temsil eden bireylerin yetişmesinde önem arz eden ve sosyal sorumluluk faaliyetlerinde yer alan başta öğrenci, öğretmen, veli ve okul yöneticileri olmak üzere tüm eğitim paydaşlarından katkılar beklenmektedir.

TEMA VE ALT TEMALAR

TEMA

Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri

ALT TEMALAR

• Gazi ve şehit yakınlarına gösterilen vefanın yaygınlaştırılmasına yönelik faaliyetler,
• Millî, manevi ve kültürel değerlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalara katkı sağlanmasına yönelik faaliyetler,
• Eğitimden kopan çocukları okula kazandırma faaliyetleri,
• İsrafı önlemeye yönelik faaliyetler,
• Tasarruf bilincinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler,
• Huzurevi ve çocuk esirgeme kurumu ziyaretleri kapsamındaki faaliyetler,
• Hayvanlarını korumaya yönelik faaliyetler,
• Paylaşma ve destek olma bilincini artırmaya yönelik faaliyetler,
• Kültürel, sportif, sanatsal faaliyetler aracılığıyla gerçekleştirilen sosyal sorumluluk faaliyetleri,
• Akran rehberliğine yönelik faaliyetler,
• Doğa ve çevre, yeşil dönüşüm, sıfır atık çalışmaları ve karbon ayak izini azaltma faaliyetleri,
• Özel gereksinimi olan bireylere yönelik faaliyetler,
• Çevresel duyarlılığı artırmaya yönelik faaliyetler,
• Eğitim kurumları uhdesinde gerçekleştirilen diğer benzer uygulamalar.

BAŞVURU KOŞULLARI VE GENEL BİLGİLER

1. Kimler Başvuru Yapabillir?

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve dengi resmî-özel tüm eğitim kurumlarındaki öğrenci, öğretmen ve yöneticiler il millî eğitim müdürlükleri aracılığıyla dergiye başvuru yapabilir. 

2. Başvuru Değerlendirme Kriterleri Nelerdir?

1. Genel şartlara, amaca, somut çıktılara ve hedeflere uygun olması 20 puan
2. Yaygınlaştırılabilir ve sürdürülebilir olması 25 puan
3. Başlığının içeriğini yansıtacak şekilde olması 10 puan
4. Öğrenci, öğretmen ve toplum üzerinde etkili olması 25 puan
5. Yazım kurallarına uygun ve anlaşılır olması 20 puan

3. Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

• Sosyal sorumluluk faaliyet başvuruları il millî eğitim müdürlüklerine yapılacak (AR-GE Birimi) ve il millî eğitim müdürlükleri tarafından kurulacak en az 3 en fazla 5 kişilik komisyon tarafından değerlendirilecektir.

• Başvurusu yapılan sosyal sorumluluk faaliyetinin 2022-2023 veya 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde gerçekleştirilmiş veya halen gerçekleştiriliyor olması gerekmektedir.

• Başvuru kılavuzunun öğrenci, öğretmen ve tüm eğitim kurumlarına duyurulmasından il millî eğitim müdürlükleri sorumludur.

• Başvurusu yapılan sosyal sorumluluk faaliyetlerinin herhangi bir yarışmada dereceye girmiş olması değerlendirme kriterleri açısından bir sorun teşkil etmez, esas olan söz konusu faaliyetin başvuru şartlarına uygun, toplum yararına ve yaygınlaştırılabilir olmasıdır.

• Sosyal sorumluluk faaliyetlerinin seçimlerinde herhangi bir kişiye, kuruma, şirkete veya ürüne yönelik telif hakkı içeren, reklam metni veya sembolü bulunmamalıdır. Siyasi, ideolojik ve toplum barışına aykırılık oluşturan faaliyetler değerlendirmeye alınmayacaktır.

• İl millî eğitim müdürlükleri tarafından değerlendirilerek Bakanlığımıza iletilecek başvurular (3 adet) Strateji Geliştirme Başkanlığı bünyesinde kurulacak Değerlendirme Kurulu tarafından incelenerek uygun görülen faaliyetler Maarifin Yüz Akı e-Dergisinin ikinci sayısında yayımlanacak ve dijital ortamda kamuoyu ile paylaşılacaktır.

• Başvurusu yapılan sosyal sorumluluk faaliyeti, benzer koşullardaki farklı eğitim kurumlarında uygulanabilir ve yaygınlaştırılabilir nitelikte olmalıdır.

• Sosyal sorumluluk faaliyeti başvurularında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında kişisel bilgilerin korunmasına dikkat edilmelidir. Sosyal sorumluluk faaliyeti etik kurallara uygun olmalıdır.

• Sosyal sorumluluk faaliyetlerinde yer alan 18 yaşın altındaki kişiler için ebeveyn izni alınmalıdır. Bu konuda sorumluluk il millî eğitim müdürlüklerine aittir.

• Etkinliğe sunulan tüm sosyal sorumluluk faaliyet ve eklerinin imtiyaz hakkı Millî Eğitim Bakanlığı’na ait olacaktır.

• Başvurunun gerçekleşmesi ile başvuru kılavızunda belirtilen şartlar kabul edilmiş olur.

• İl düzeyindeki tüm koordinasyon il millî eğitim müdürlükleri AR-GE birimleri tarafından sağlanacaktır.

Kılavuza https://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2024_04/02153550_BaYvuru_KYlavuzu_02042024.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.