Öne Çıkanlar 2024 Yılı Kurban Bayramı Mesajları polis memurları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Avrupa Birliği 2451 sayılı Kanun

Bazı Üniversitelerin Mezuniyet Tarihlerini Öne Çekmesi (20 Mayıs 2024)

Genel Başkan Oğuz Özat imzalı resmi yazıda ''Bazı devlet üniversitelerde ve özel üniversitelerde 2024 öğretmen atamalarına yetiştirmek için sınav tarihlerini ve mezuniyet tarihlerini öne alındığı bilgisi sendikamıza ulaşmaktadır.

Mevzuatta belirtildiği üzere “Eğitim-öğretim yarıyıl ve/veya yıl esasına göre düzenlenir. Eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Bir yarıyıl en az on dört hafta (70 iş günü), bir eğitim-öğretim yılı en az yirmi sekiz hafta (140 iş günü) olarak düzenlenir. Yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavları bu sürenin dışındadır.” denmektedir. Aynı mevzuatta “Üniversitenin bir sonraki eğitim-öğretim yılına ait akademik takvimi, fakülte/konservatuvar/yüksekokul/meslek yüksekokullarının teklifleri değerlendirilerek, en geç Nisan ayı içinde Senato tarafından belirlenir.” ifadesi ile takvimin belirlenme şekli de belirlenmiştir. Sınav tarihi ve mezuniyet tarihlerinde değişikliğe giden üniversiteler, belirlemiş oldukları sınav takvimleri ve uygulamalarıyla mevzuatlarında yer alan 14 hafta/70 iş günü kuralını uygulamamakta ve erken mezun verme kaygısıyla Yükseköğretim Kurulu ve mevzuatın belirlediği çerçevede hareket etmemektedirler. Bu durum mevzuata uygun hareket eden üniversitelerden mezun olacak öğretmen adaylarını ve hali hazırda atama bekleyen öğretmenleri olumsuz yönde etkileyecek, mağduriyete sebep olacaktır.

Oluşabilecek mağduriyetlerin önlenmesi adına sınav takvim ve mezuniyet programlarının kurumunuzca belirlenen usul, esas ve yönetmeliklere uygun şekilde yürütülmesi ve takibinin sağlanması; 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde tarafımıza bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.