Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı A101 23 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler sağlık personeli öğretmen Hakmar Express 27 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler

Deprem Bölgesi İlleri Raporu

Raporun takdim bölümünde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in ''6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen büyük bir deprem felaketi yaşanmış; öğrenci, öğretmen ve velilerimiz bu depremin yıkıcı etkilerini hissetmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın liderliğinde Bakanlığımız, depremin meydana geldiği andan itibaren tüm imkânlarını depremden etkilenen bölgeler ve depremzede vatandaşlarımız için seferber etmiş, bölgede birçok proje, faaliyet ve çalışmalar yürütmüş ve hâlen de bu çalışmalarıyürütmeye devam edilmektedir.

Bilim, dijitalleşme, iletişim, istikrar ve güç unsurlarının birleştiği Türkiye Yüzyılı sürecinde ülkemizin hedeflere ulaşmasında en temel araç olarak rol oynayan eğitim öğretim faaliyetlerinin sağlıklı ortamlarda sürdürülebilmesi ve öğrenci, öğretmen ve velilerimizin her türlü ihtiyacının giderilmesi için Bakanlığımız, adeta bir seferberlik anlayışı içerisinde çalışarak hasar tespiti, gıda yardımı, barınma desteği, ilk yardım, sağlık hizmetleri ve arama kurtarma gibi alanlarda kritik görevler üstlenmiştir.

Ayrıca felakete bağlı olarak duraksayan eğitimin yeniden tesis edilmesinde Bakanlık olarak maziden atiye uzattığımız köprülerle eğitim ortamlarına ve faaliyetlerine anlam katacak kimlikler de kazandırılmıştır.

Eğitim ortamlarının yeniden inşası ve eğitim öğretim faaliyetlerine erişimin artırılması amacıyla deprem felaketinin ardından Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı birimlerince yürütülen çalışmalara yönelik değerlendirmelerin yer aldığı “Millî Eğitim Bakanlığı Deprem Bölgesi İlleri Raporu” hazırlanmış olup kurumlarımızın kapasitesi ve ülkemizin gücünün takdimi ile kamuoyunun istifadesine sunulmuştur. Bu vesileyle, milletimizin ve devletimizin omuz omuza vererek gerçekleştirmiş olduğu yardımlaşma ve yeniden yapılanma çabalarında yer alan yardımseverlere, hizmetlerin sürdürülmesinde cansiperane gayret sarfeden çalışanlarımıza, tüm bu emekleri bir gönül işi olarak görüp zamandan ve mekandan bağımsız sürecin içerisinde olan vatandaşlarımıza ve bu çalışmanın hazırlanmasında görev alan mesai arkadaşlarımıza teşekkür ederim.'' şeklindeki açıklamasına yer verildi.

Raporun Ön Sözü'nde Strateji Geliştirme Başkanı Ercan Türk'ün ''Ülkemiz, 6 Şubat 2023’te şiddetinin, etki alanının, can kayıplarının ve yıkımların büyüklüğüyle dünya tarihinin en büyük afetlerinden biri olan depremleri art arda yaşamıştır. “Asrın felaketi” olarak nitelenen bu olağan üstü durum, kuşkusuz seferberlik anlayışı içerisinde bir müdahale gerektirmişti. Bu müdahalede devletimiz tüm olanaklarını seferber ederken, aziz milletimiz de birlik, beraberlik ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergilemiştir.

Felaketin ilk anından itibaren arama-kurtarmadan barınmaya, beslenmeden tahliyeye tüm ihtiyaçların karşılanmasında Bakanlığımız tarafından hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilen faaliyetler, deprem bölgesindeki insanlarımızın yaralarını sarmaya vesile olmuştur.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan “Deprem Bölgesi İlleri Raporu”, Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatının güçlü desteğiyle deprem bölgesinde ortaya konulan destansı dayanışmayı kayıt altına almak amacıyla hazırlanmıştır. 6 Şubat depremlerinin açtığı yaraları sarmak için yürütülen faaliyetleri istatistiklerle sunan bu rapor, bölgenin yeniden inşası ve kalkınması doğrultusunda atılan adımlar hakkında da çarpıcı bilgiler vermektedir.

Millî Eğitim Bakanlığı uhdesinde ilk dakikadan itibaren yürütülen çalışmalar, bölgeye sevk edilen insan ve ekipman kapasitesi, süreç içerisinde alınan tedbirler ile maddi ve manevi destekler, insanlarımızın yaralarının sarılmasına büyük ve önemli katkı sağlamıştır. Tüm bu hassas çalışmaları rapor olarak sunan bu eser, deprem bölgesindeki illerimiz ile Bakanlık merkez teşkilatı ve taşra teşkilatımız olan il millî eğitim müdürlükleri tarafından yürütülen faaliyetleri titizlikle derleyerek kamuoyunun istifadesine sunmaktadır. Bu rapor vesilesiyle, bir kez daha depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve yaralılarımıza acil şifalar dilerim.

Hazırlanan eserin milletimizin ve devletimizin her türlü takdirin ötesinde olan gayretlerinin kamuoyu nezdinde görünür kılınmasına önemli katkılar sunacağına inanıyor ve emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.'' şeklindeki açıklamasına yer verildi.

RAPORUN DETAYLARI

Hayata hazır, sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştiren bir eğitim sistemini vizyon olarak belirleyen Bakanlığımız; bütün bireylerin eğitim ve öğretime adil şartlar altında erişmesini sağlamayı, bütün bireylere çağın gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve davranışın kazandırılması ile girişimci, yenilikçi, dil becerileri yüksek, iletişime ve öğrenmeye açık, öz güven ve sorumluluk sahibi bireylerin yetişmesine imkân sağlamayı ve beşeri, mali, fiziki ve teknolojik yapı ile yönetim ve organizasyon yapısını iyileştirerek eğitime erişimi ve eğitimde kaliteyi artıracak etkin ve verimli işleyen bir kurumsal yapıyı tesis etmeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede Bakanlığımız; çağın ihtiyaçlarına duyarlı, ilgili tarafların birbirleri ile etkileşim içerisinde olduğu, ürettiği bilgiyi ürüne dönüştürebilen bir toplum düzeni sağlama noktasında politikalar geliştirmekte ve içinden geçilen süreçler doğrultusunda politikalarını sürekli olarak güncellemektedir.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem, öğrenciden öğretmene, okul yöneticisinden veliye, eğitim ortamlarından haftalık ders programlarına kadar eğitim sistemimizin tüm unsurları üzerinde yıkıcı etkiler bırakmıştır. Bu etkilerin Türkiye Yüzyılı’mızın neferleri olacak öğrencilerimiz başta olmak üzere eğitim sistemimizin tüm paydaşları üzerinde etkilerini azaltmak ve eğitim öğretim faaliyetlerini niteliğini artan şekilde kesintisiz sürdürebilmek için Bakanlığımızca farklı kapsam ve boyutlarda birçok proje/faaliyet ve uygulama hayata geçirilmiştir. Bu çerçevede hazırlanan Millî Eğitim Bakanlığı Deprem Bölgesi İlleri Raporu adlı bu çalışmada, Bakanlığımız merkez teşkilatı birimlerince ve 11 il millî eğitim müdürlüğünce gerçekleştirilen çalışmalar, bu çalışmalara ilişkin bilgiler ve istatistiki veriler ile tablo ve grafikler başlıklar hâlinde yer almaktadır.

Rapora https://sgb.meb.gov.tr/yayinlarimiz/yayin/7 linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.