Öne Çıkanlar BİM 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Para Yorumu ŞOK A101 ŞOK 8 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler

Ders Kitaplarının Geri Dönüşümü (22 Şubat 2024)

Destek Hizmetleri Genel Müdürü Bakan a. Ömür Fatih KARAKULLUKÇU imzalı resmi yazıda “Bakanlığımızca "Ücretsiz Ders Kitabı Dağıtımı" kapsamında her yıl düzenli olarak okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim öğrencileri ve öğretmenlerin kullanımı için ders kitapları gönderilmektedir.

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. 

Kâğıt geri dönüşümü uygulanabilirlik açısından en kolay olan maddelerin başında gelmektedir. 

“Sıfır Atık Projesi” kapsamında israfı önlemek, kaynakları daha verimli kullanmak, atık miktarını azaltmak ve atıkları geri kazandırmak, yarınlara temiz bir dünya bırakmak için kâğıt geri dönüşümü ağaçları ve ormanları korur ve çok birçok ağacın kesilmesini kurtarır, çevreye büyük ölçüde fayda getirir, çevre dostu bir kaynak görevi görerek enerji ve maliyet tasarrufu sağlar.

Bakanlığımızca, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, lise öğrencileri ile öğretmenlere ücretsiz dağıtılan ders kitapları ile defter ve atık kâğıtların geri dönüşüme kazandırılması için Haziran ayı eğitim öğretim yılı sonunda (karne haftası) tüm resmi ve özel okul ve kurumlardan zorunluluk esasına göre toplanılması önem arz etmektedir. Aynı zamanda evlerde bulunan, artık kullanılmayan, eski kitap, kâğıt ve defter gibi malzemelerin de gönüllülük esasına göre okullarımıza getirilmesine yönelik bilgilendirmelerin yapılması geri dönüşüme katkı sağlayacaktır. 

Söz konusu geri dönüşüme yönelik çalışma il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri koordinasyonunda resmî ve özel okul ve kurumları ile birlikte yürütülecek, İl Millî Eğitim Müdürlükleri il genelindeki geri dönüşüme kazandırılması için toplanan ders kitapları ile defter ve atık kâğıtlara ilişkin toplam kilo ve adet bilgilerini Temmuz ayı sonuna kadar Bakanlığımız Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bildirecektir.

İl ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince konunun öneminin tüm resmi ve özel okul ve kurum müdürlüklerine bildirilmesi, okullarımızın yaz tatiline gireceği tarihe kadar okullarımızda atık ve geri dönüşümün dünyamız açısından önemine dair bilgilendirilmeler yapılması ve konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda, bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.