Öne Çıkanlar refah payı ŞOK Aktüel Ürünler Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı öğretmen BİM

Disiplin Cezası Affı (10 Ocak 2024)

Genel Başkan Talip Geylan ve Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kütük imzalı resmi yazıda ''Bilindiği üzere Bakanlığınıza bağlı görev yapmakta olan devlet memurlarına disiplin cezası affı en son 2006 yılında getirilmiştir. 2006 yılında çıkarılan kanun ile devlet memurlarına verilen disiplin cezaları affedilmiştir. Ancak, aradan geçen 18 yıllık sürede disiplin cezalarının affına yönelik herhangi bir çalışma yapılmamış, disiplin cezası affı getirilmemiştir.

Oysa ki, disiplin cezalarının affına yönelik geçmişte yapılan düzenlemeleri incelediğimizde;

1- 25.12.1985 tarihli ve 3249 sayılı Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun, 

2- 18.6.1992 tarihli ve 3817 sayılı Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun,

3- 28.8.1999 tarihli ve 4455 sayılı Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun,

4- 22.6.2006 tarihli ve 5525 sayılı Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun ile disiplin cezaları affedilmiştir. 21 yıllık süre içerisinde yapılan düzenlemelerle dört defa disiplin cezası affı getirilirken, son düzenlemeden bu yana geçen 18 yıllık sürede disiplin cezalarının affına yönelik bir düzenleme yapılmamıştır.

2024 ve 2025 yıllarına yönelik toplu görüşmelerin gerçekleştirildiği 2023 yılı Ağustos ayında gerçekleştirilen görüşmeler sürecinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ''Yaklaşık 18 yıllık kamu görevlilerin disiplin cezalarının affedilmesine yönelik bir çalışma bulunmamaktaydı. Bu konuda yetkili konfederasyonlar ile belirli şartlarda disiplin affı çalışması yapacağız Kurumlarda istişare yapılarak...paydaşlarımızla yakın istişare içerisinde bulunacağımızı ifade etmek isterim.'' şeklindeki açıklamasında disiplin cezası affının getirilmesine yönelik söylemlerde bulunmuştur.

18 yıllık süreçte disiplin cezalarının affedilmesine yönelik düzenleme yapılmaması Bakanlığınız kadrolarında görev yapan memurların mağduriyetlerine sebebiyet vermiştir. Örneğin, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile getirilen düzenlemelere göre Uzman ve Başöğretmen olabilmek için kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının olmaması gerekmektedir. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının özlük dosyasından silinme süresinin 10 yıl olduğu düşünüldüğünde bu durum öğretmenlerin uzunca bir süre kariyer elde etmesine engel teşkil edecektir.

Memurların moral ve motivasyonlarının artırılması, yaşanan mağduriyetlerin sona erdirilmesi, kamuoyunda oluşan beklentinin karşılanması adına disiplin cezalarının affına yönelik yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması gerekmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın bu konuda çalışma yapılacağını belirttiği dikkate alındığında gerekli düzenlemenin yapılması için Cumhurbaşkanlığı ve TBMM nezdinde gerekli çalışmaların Bakanlığınızca yapılması gerekmektedir.

Bu bağlamda; Bakanlığınız nezdinde görev yapan devlet memurlarına disiplin cezası affı getirilmesine yönelik Cumhurbaşkanlığı ve TBMM nezdinde Bakanlığınızca gerekli çalışmaların yapılması hususunda gereğini arz ederiz'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
nevzat yay 4 ay önce

disiplin affı en kısa sürede gelmesi lazım..

Avatar
nevzat yay 4 ay önce

memur disiplin affını büyüklerimizden istiyoruz.