Öne Çıkanlar altılı masa Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Özel Öğretim Kurumlarında Yüz Yüze Eğitim Faaliyetleri Cumhurbaşkanlığı Kabinesi İşletmelerde Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği

Ek Ders Ücreti (1 Aralık 2022)

Daire Başkanı Ahmet AYTAÇ imzalı resmi yazıda "Trabzon ili … ilçesi … Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde uygulanan meslekî eğitim merkezi programına yönelik eğitimin, okulun fiziki kapasitesinin ve öğretmen sayısının yetersiz olması nedeniyle hafta sonu günlerinde yapıldığından bahisle; bu kapsamda hafta sonu günlerinde yönetim görevini yürütmek üzere yönetici görevlendirilip görevlendirilemeyeceği ile görevlendirilmesi hâlinde yöneticilere, bu görevlerine bağlı olarak ek ders ücreti ödenip ödenemeyeceğine ilişkin 17.11.2022 tarihli ve E-20880154-45.01-63734040 sayılı yazınız ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği gibi Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 8'inci maddesinin üçüncü fıkrasında; "Cumartesi ve pazar günleri, bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde görev yapan okul/kurum yöneticilerinden birine fiilen görev yaptıkları anılan günler için 2 saat ek ders ücreti ödenir. Yöneticilere, fiilen ders okuttukları süreler hariç olmak üzere yönetim görevine bağlı olarak bunun dışında bu madde kapsamında ayrıca ek ders ücreti ödenmez." hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan Genel Müdürlüğünüzün 03.08.2022 tarihli ve E-20880154-45.01-54622844 sayılı yazınızda; "Bilindiği üzere; mesleki ve teknik Anadolu liselerinin bünyesinde mesleki eğitim merkezi programları da açılmaktadır. Mesleki eğitim merkezi programları, örgün eğitim kapsamında diplomaya götüren program çeşidi olup mesleki ve teknik eğitim programları ile birlikte değerlendirilmesi ve derslerinin de hafta içi mesai saatleri içerisinde yapılması esastır.

Ancak, meslekî eğitim merkezi programına ait derslerin, okulların fizikî kapasitesinin yeterli olmadığı durumlarda hafta sonunda da verilebileceği değerlendirildiğinden, konuyla ilgili İliniz dahilindeki mesleki ve teknik Anadolu lisesi müdürlüklerinin bilgilendirilmesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi programları ile mesleki eğitim merkezi programlarının birlikte planlanması ve eğitim ortamlarının etkin ve verimli kullanılması gerekmektedir." denilmektedir.

Görüleceği gibi söz konusu yazıda; meslekî eğitim merkezi programlarının, örgün eğitim kapsamında diplomaya götüren program çeşidi olduğu, meslekî ve teknik eğitim programları ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Öte yandan anılan Kararın 8'inci maddesinin üçüncü fıkrasında; yalnızca Kararın 8'inci maddesi kapsamında yapılan eğitimlere bağlı olarak cumartesi ve pazar günleri görev yapan yöneticilerden birine bu günlerde yürüttüğü yönetim görevi karşılığında 2 saat ek ders ücreti ödenmesi öngörüldüğünden, 03.08.2022 tarihli ve E-20880154-45.01-54622844 sayılı yazınızda belirtildiği üzere rutin müfredat kapsamında okutulması gereken, dolayısıyla anılan Kararın 8'inci maddesinde münhasıran sayılan eğitim faaliyetleri arasında bulunmayan meslekî eğitim merkezi programı kapsamında cumartesi ve pazar günleri yapılan eğitim faaliyetlerinde görev alan yöneticilere bu görevlerine bağlı olarak ayrıca ek ders ücreti ödenmesinin mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Bilgilerini, mesleki eğitim merkezi programı kapsamında hafta sonu günlerinde yönetim görevini yürütmek üzere yönetici görevlendirilip görevlendirilemeyeceği hususunun Genel Müdürlüğünüzce değerlendirilmesini ve bu değerlendirme sonucunda ilgili Valiliğe yapılacak açıklamada Genel Müdürlüğümüzün yukarıda belirtilen görüşüne de yer verilmesini arz ederim." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.