Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı MEB EYT memurlar Mahmut Özer

Ek Ders Ücreti (23 Aralık 2022)

Daire Başkanı Bakan a. Ahmet Aytaç imzalı resmi yazıda ''... ilçesi ... Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde pansiyondan sorumlu müdür yardımcısı olarak görev yapan ve alanı rehberlik öğretmenliği olan ............ ............'a, aylık ve ek ders ücreti karşılığı ders görevi verilip verilemeyeceğine ilişkin 16.12.2022 tarihli ve E-34772128-903.99-66102507 sayılı yazınız ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği üzere daha önce bir örneği de Valiliğinize gönderilen 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 sayılı Genelgenin 2'nci maddesinde; “...Buna göre, ders bütünlüğü de dikkate alınarak örgün ve yaygın eğitim kurumları müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarına haftada 6 saat aylık karşılığı ders görevi verilecek, aylık karşılığı ders görevini dolduran yöneticilere 6 saate kadar da ek ders ücreti karşılığı ders görevi verilebilecektir.

Görev yaptıkları kurumların özelliği nedeniyle derse girmeleri mümkün olmayan yöneticiler bu kapsam dışında değerlendirilecektir. Ayrıca, kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda yeterli ders sayısı olmaması gibi nedenlerle aylık karşılığı ders görevini dolduramayan yöneticiler, aylık karşılığı ders görevlerini doldurmaları amacıyla bir başka eğitim kurumunda görevlendirilmeyecektir.

Yönetici ve öğretmenlere aylıkları karşılığında verilecek ders görevlerinde Talim ve Terbiye Kurulu’nun bu yöndeki ilgili kararları belirleyici olacak ve dersler, yöneticiler için öngörülen aylık karşılığı ders görevi saati dolana kadar aynı sayıda verilecektir. Yönetici ve öğretmenlere alanları dışında aylık karşılığı veya zorunlu ek ders ücreti karşılığında ders görevi verilmesinde istekleri aranacaktır. İstekte bulunmayanlara alanları dışında kesinlikle ders görevi verilmeyecektir..." açıklamasına yer verilmiştir.

Öte yandan Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı Kararı ile yürürlüğe konulan Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına ekli "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Çizelge"nin 68'inci sırasında; atamaya esas alanı Rehberlik olan öğretmenler bakımından okutulacak herhangi bir ders öngörülmemiştir.

Görüleceği üzere, alanı itibarıyla aylık ve ek ders ücreti karşılığında okutabileceği herhangi bir ders bulunmayan ilgilinin, alanı dışındaki dersleri okutabilmesinin de ancak okutacağı dersle ilgili farklı bir yüksek öğrenim görmüş veya hizmet içi eğitim yoluyla o dersi okutmak üzere yetiştirilmiş olması hâlinde mümkün olabileceği değerlendirilmektedir.

Bilgilerini ve konunun, yukarıda belirtilen açıklamalar dikkate alınarak bu çerçevede Valiliğinizce değerlendirilmesini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.