Öne Çıkanlar Adalet Bakanlığı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı Eğitici Eğitimi pasta Adalet Bakanlığına Ait Kararlar YSK

Ek Ders Ücreti (26 Temmuz 2022)

Daire Başkanı Bakan a. Ahmet Aytaç imzalı resmi yazıda ''İlinizde bulunan halk eğitimi merkezlerinde yaz tatillerinde tam gün tam yıl eğitim kapsamında eğitim faaliyetleri yürütüldüğünden bahisle; söz konusu kurumda görev yapan müdür yardımcıları ve öğretmelere, yaz tatillerinde nöbet görevine bağlı olarak ek ders ücreti ödenip ödenemeyeceği ile idari izin olarak ilan edilen 13-14 Temmuz 2022 tarihlerinde görevde bulunan eğitim kurumu yöneticilerinin ders görevlerini yapmış sayılıp sayılmayacaklarına ilişkin 22.07.2022 tarihli ve E-79400284-45.01-53960352 sayılı yazınız incelenmiştir.

Bilindiği gibi 25 Ağustos 2021 tarihli ve 31579 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmenin "Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme" bölümünün "Örgün ve yayın eğitim kurumlarında ek ders ücreti" başlıklı 19'uncu maddesinde;  "(1) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri için ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenir." denilmektedir.

Anılan hükümde, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan müdür yardımcıları ve öğretmenlere ilgili mevzuatına göre verilen nöbet görevi karşılığında ödenecek ek ders ücreti, ders yılı süresi içindeki normal çalışma günleriyle sınırlandırılmıştır.

Diğer taraftan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 4'üncü maddesinin birinci fıkrasında; "e) Ders yılı: Derslerin başladığı günden derslerin kesildiği güne kadar geçen ve iki dönemi kapsayan süreyi, … ifade eder." hükmüne yer verilmiş; Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin 21'inci maddesinin beşinci fıkrasında da; "Öğretmenler, ilgili mevzuatla kendilerine verilen görevler dışında yarıyıl ve yaz tatili süresince izinli sayılırlar." denilmiştir.

Ayrıca yukarıda değinilen Toplu Sözleşmenin "Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme" bölümünün "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2'nci maddesinde; "(1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar." hükmü yer almaktadır.

Görüleceği üzere örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin, genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremedikleri sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılmaları da, ders yılı içerisindeki iş günleri ile sınırlı tutulmuştur.

Bu çerçevede;

1- Yaz tatillerinde tam gün tam yıl eğitim kapsamında eğitim faaliyeti yürütülen halk eğitimi merkezlerinde görevli müdür yardımcıları ve öğretmenlerin, bu süreçte nöbet görevine bağlı olarak ek ders ücretinden yararlandırılmalarının,

2- Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görev yapan yöneticilerin, idari izin olarak ilan edilmesine karşın ders yılı içerisinde bulunmayan 13-14 Temmuz 2022 tarihlerinde ders görevlerini yapmış sayılmalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Öte yandan, varsa söz konusu idari izin günlerinde görevlerinin başında bulunmaları tebliğ edilen ve bu günlerde yönetim görevlerini fiilen yerine getiren yöneticilerin, fiilen yerine getirdikleri yönetim görevleri karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılmaları gerektiği de kuşkusuzdur. Bilgilerini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.