Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Para Yorumu 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Sağlık Yorumu 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu İş Yorumu 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Aşk Yorumu 2021 Yılı Kesin Hesabı

Ek Ders Ücreti (5 Nisan 2024)

Personel Genel Müdürü Bakan a. Bülent Çiftçi imzalı resmi yazıda ''31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde sandık kurullarında görev alan yönetici ve öğretmenlerin, seçim hazırlık çalışması toplantılarına katıldıkları günlerde ek ders ücretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacaklarına ilişkin 2 Nisan 2024 tarihli ve E-68743554-841.01.01-99957436 sayılı yazınız incelenmiştir.

Bilindiği gibi, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 23'üncü maddesinde; ''Bu Kararın 10 ve 14'üncü maddeleri ile 16'ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarındaki ek ders saati sayıları haftanın çalışma günlerine eşit olarak dağıtılır. Eşit dağıtılamaması halinde kalan ek ders saati sayısı eşit olarak Pazartesi ve Cuma günlerine eklenir.'' hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Karar'ın 25'inci maddesinde ise; ''(1) Bu Karar kapsamında ek ders ücreti ödenebilmesi için ek ders görevinin fiilen yapılmış olması, ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı haller bakımından ise bu Kararda belirlenen koşulların oluşması şarttır. Ek ders ödemelerinden harcama yetkilisi, ödeme emri belgesini düzenleyen gerçekleştirme görevlisi ve bu Karar'da belirtilen esas ve usuller çerçevesinde ek ders görevinin gerçekleştiğine ilişkin belgeyi düzenleyen ve onaylayan diğer gerçekleştirme görevlileri müreselsilen sorumludur.

(2) Yapılan inceleme sonucunda fiilen yapılmadan ve gerekli koşullar oluşmadan ödendiği anlaşılan ek ders ücretleri ilgililerden yasal faizi ile birlikte geri alınır.

(3) Bu Kararın 10 ve 14'üncü maddeleri ile 16'ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları uyarınca ödenen ek ders ücretleri; yarım günlük izinler hariç, her ne şekilde olursa olsun izinli ve raporlu olunan sürelerde ödenmez.'' denilmektedir.

Diğer taraftan; söz konusu Karar'ın 10 ve 14'üncü maddeleri ile 16'ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılan yönetici ve öğretmenlere, bu görevleri karşılığında ödenecek ek ders ücretlerinin tam olarak ödenmesinde belirli bir saat görevde bulunmaları gibi ayrıca bir şart da öngörülmemiştir.

Öte yandan; 03.09.2023 tarihli ve 32298 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2024 ve 2025 Yıllarını Kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşmenin ''Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme'' bölümünün ''Ders Görevinin Yapılmış Sayılacağı Haller'' başlıklı 2'nci maddesinde ''Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim urumlarında ders yılı içerisinde iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.'' hükmü yer almaktadır.

Hükümde geçen ''genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler'' ifadesinde geçen ''genel'' ibaresinden de anlaşılacağı üzere, bu kapsamda ders görevinin yapılmış sayılması için idari iznin genele uygulanması gerekmektedir. Dolayısıyla bir kısım personel için öngörülen idari iznin bu hüküm kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bu çerçevede; 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinden önce yapılan seçim hazırlık çalışması toplantılarına katılan;

1- Yöneticiler ile Karar'ın 10 ve 14'üncü maddeleri ile 16'ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarına göre ek ders ücretinden yararlandırılan öğretmenlere, toplantıya katıldıkları sürelerin yarım gün veya daha az olması ve dolayısıyla yarım gün veya daha fazla süre yönetim görevlerini fiilen yerine getirmiş olmaları halinde, o güne rastlayan yönetim görevi karşılığı ek ders ücretlerinin tam olarak ödenmesi, söz konusu toplantı sürelerinin yarım günden fazla olması durumunda ise o gün için hiç ek ders ücreti ödenmemesi gerektiği,

2- Ek ders ücretleri söz konusu Karar'ın 10 ve 14'üncü maddeleri ile 16'ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları dışındaki düzenlemelere bağlı olarak ödenen öğretmenler ile Karar'ın 5'inci ve 6'nci maddelerinde öngörülen ders görevleri bakımından yöneticilerin, toplantıya katılmaları nedeniyle fiilen yerine getiremedikleri ders görevlerini yapmış sayılmalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.