Öne Çıkanlar A101 25 Nisan 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı Destekleme Ve Yetiştirme Kursları EKılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun öğretmen

Görme Engelli Öğretmenlere Braille Not Alma ve Okuma Cihazı Temin Edilmesi (4 Ocak 2024)

Genel Başkan Kadem Özbay imzalı resmi yazıda ''Bakanlığınızın, geçtiğimiz yıllarda görme engellilere yönelik eğitim veren okullarda ve kaynaştırma sınıflarında öğrenim gören, Braille alfabesini okuyup yazabilen görme engelli öğrencilere Braille (kabartma) okuma ve not alma cihazı dağıtımı gerçekleştirdiği bilinmektedir.

Bu cihazlar teknolojinin eğitimde etkin kullanımına ve görme engellilerin Braille alfabesini yaşamına dahil edebilmesine yönelik önemli bir atılım olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle söz konusu cihazlar Bakanlığınıza bağlı eğitim kurumlarında görev yapan, Braille alfabesini okuyup yazabilen görme engelli öğretmenlere de ücretsiz olarak temin edilmelidir. Bu sayede görme engelli bir öğretmen Braille not alma ve okuma cihazı aracılığıyla teknolojiyi ders esnasında etkin kullanabilecek, EBA üzerinden indirdiği e-kitapları ve yardımcı kaynakları takip edebilecek, ayrıca etkileşimli tahtayı da daha erişilebilir olarak yönetebilecektir. Böylece görme engelli öğretmenlerin mesleğini daha erişilebilir biçimde yapabilmesi mümkün hale gelecektir.

Üstelik Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'nin 27. maddesi, 7/7/2005 tarih ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun'un 14. maddesi ve 7/2/2024 tarihli Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin 16. maddesi, işveren kurumların engelli çalışanların görevlerini yapabilmelerini kolaylaştırıcı araçları temin etmeleri gerektiğine vurgu yapmaktadır. Dolayısıyla bahsi geçen talep mevzuatla yerine getirilmesi gereken bir zorunluluktur.

Yukarıda açıklanan gerekçeler göz önünde bulundurularak Bakanlığınıza bağlı eğitim kurumlarında görev yapan ve Braille okuyup- yazabilen görme engelli öğretmenlere Braille okuma ve not alma cihazının ücretsiz olarak verilmesini talep ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.