Öne Çıkanlar öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı Fatma AFYONCU Maden Çalışanları Murat Kurum

Mal, Hizmet ve Yapım Harcamaları (30 Ocak 2023)

Başkan Bakan a. Mehmet Fatih Leblebici imzalı resmi yazıda "Millî Eğitim Bakanlığına bağlı harcamacı birimlerin; mal alımları, hizmet alımları ile yapım işlerinin ihaleleri 22.01.2002 tarihli ve 24648 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu İhale Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na göre yürütülmektedir. Kanun'da yapılan düzenlemeler ile 21/f ve 22/d maddelerine göre yapılacak alımlara sınırlama getirildiğinden, 4734 sayılı Kanun kapsamındaki kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak mal alımları, hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin harcamaların, 4734 sayılı Kanun’da belirtilen temel ilkelere ve usullere uygun bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Buna göre; 2023 yılında Bakanlığımız bütçesinden yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde 4734 sayılı Kanun’un 62’inci maddesinin (ı) bendinin uygulanmasında dikkat edilecek hususlar aşağıda belirtilmiştir:

1- İhalelerde “Açık İhale Usulü” ile “Belli İstekliler Arasında İhale Usulü” temel ihale usulleri olarak uygulanacak, diğer usuller ise ancak Kanun’da belirtilen özel hâllerde uygulanabilecektir.

2- 4734 sayılı Kanun kapsamında temin edilecek mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde Kanunun 5 ve 62’nci maddelerinde belirtilen temel ilkelere kesinlikle uyulacaktır.

3- 4734 sayılı Kanunun 21’inci maddesinin (f) bendi mamul mal, malzeme ve hizmet alımlarında uygulanacak; yapım işlerinde ise bu bent kesinlikle uygulanmayacaktır.

4- 2023 yılında 25 Ocak 2023 tarihli ve 32084 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2023/1 sayılı Kamu İhale Tebliği ile 01.02.2023/31.01.2024 tarihleri arasında geçerli olmak üzere; 4734 sayılı Kanunun 21’inci maddesinin (f) bendindeki parasal limitler, 1.439.543,-TL’ye, 22’nci maddesinin (d) bendindeki parasal limitler; Büyükşehir belediyesi sınırları dâhilinde bulunan idareler için 431.810,- TL’ye, diğer idareler için 143.845,- TL’ye yükseltilmiştir.

5- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 62’nci maddesinin (ı) bendinde “Bu Kanun’un 21 ve 22’nci maddelerindeki parasal limitler dâhilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin %10’unu Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü olmadıkça aşamaz.” hükmü yer almaktadır. Bakanlığımızın ihale ve harcama yapmaya yetkili birimlerinin 4734  sayılı Kanun’un 21/f ve 22/d maddeleri kapsamında mal, hizmet ve yapım işleri için Bakanlığımız bütçesine konulan ödeneklerin toplamının % 10 oranını aşıp aşmadığını Strateji Geliştirme Başkanlığı (SGB) takip edecektir. SGB, Bakanlığımız bütçesindeki mal ve hizmet alımları ile yapım işleri için tahsis edilen ödeneklerden bu usullerle harcanmış tutarların aylık ve kümülatif toplamını Bakanlığımız internet sitesinde güncelleyerek ilân edecektir.

6- Gerekli hâllerde uygun görüş Kamu İhale Kurumundan SGB tarafından isteneceğinden, merkez ve taşra teşkilatı harcama birimleri ayrıca Kamu İhale Kurumuna doğrudan müracaat etmeyeceklerdir.

7- 31 Aralık 2022 tarih ve 32060 sayılı mükerrer Resmî Gazete'de yayımlanan 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile; 2023 yılında Bakanlığımız bütçesine; mal alımları için 26.053.768.000 TL, hizmet alımları için 22.453.609.000, TL, yapım işleri için ise 29.091.117.000, TL ödenek tahsis edilmiş olup parasal limitlerin toplamı dikkate alınırken mal ve hizmet alımları ile yapım işleri için ayrılan ödenek tutarları ayrı ayrı değerlendirilecektir.

8- Bakanlığımıza bağlı idarelerin 4734 sayılı Kanunun 21’inci maddesinin (f) bendi ve 22’nci maddesinin (d) bentlerine göre yaptıkları harcamaların toplam tutarları; 2023 yılında mal alımlarının %9’u olan 2.344.839.120,- TL’ye, hizmet alımlarının %9’u olan 2.020.824.810,- TL’ye ve yapım işlerinin %9’u olan 2.618.200.530,- TL’ye ulaşana kadar SGB’den izin talep edilmeyecek ve harcamaların yapılmasına devam edilecektir.

Mal, hizmet ve yapım işlerinin her biri için yapılan harcamaların toplamı belirtilen tutarlara ulaştığında ise herhangi bir duyuruya gerek kalmaksızın harcama yapmadan önce merkez teşkilâtı birimleri doğrudan, taşra teşkilatı birimleri ise il millî eğitim müdürlükleri aracılığıyla SGB’den izin isteyecekler ve ancak bu izin verildikten sonra harcama yapabileceklerdir.

9- Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında harcama yapma yetkisi verilen birimler ilgili ay içerisinde yapılan harcama toplamını ertesi ayın en geç 10’ncu günü sonuna kadar Mal, Hizmet ve Yapım Harcamaları Modülüne veri girişi olarak yapacaklardır. İlçe millî eğitim müdürlükleri, kendilerine bağlı harcamacı birimlerin işlemlerini teyit ettikten sonra sistem üzerinden onay vererek en geç takip eden ayın 15'nci günü sonuna kadar modül üzerinden il müdürlüklerine ileteceklerdir.

Merkez teşkilatı ve il müdürlükleri ise işlemlerin doğruluğunu teyit ettikten sonra sistem üzerinden onay vererek en geç takip eden ayın 20’nci günü sonuna kadar modül üzerinden SGB’ye ileteceklerdir.

İl ve ilçe millî eğitim müdürlüklerine kurumların hatalı işlemlerini düzeltme yetkisi verilmiştir. Düzeltme işlemlerini il ve ilçe müdürlükleri genel yetkili kullanıcıları ile yapabilecekleridir.

Bu işlemler, kendi kurumsal yetkili hesapları ile (harcamacı birim gibi) yapmaları gerekmektedir.

Ancak, temsil-ağırlama faaliyetleri kapsamında yapılacak konaklama, seyahat ve iaşeye ilişkin alımlar bildirilmeyecektir.

Modüle girilen harcamalar ayrıca yazı ile SGB’ye gönderilmeyecektir.

10- Harcama tutarlarının gönderilmesinde ve 8’nci maddede belirtilen limitlerin aşılması durumunda SGB’den alınacak izinlerde ekli tablo kullanılacaktır.

11- Bakanlığımız Bütçesinden yapılan harcamalardan;

a) Mal alımı olarak bildirilecek harcamalar; (03.2) Tüketime yönelik mal ve malzeme alımları, (03.7) Menkul mal, gayrimaddi hak alım, bakım ve onarımlar, (06.1) Mamul mal alımları, (06.2) Menkul sermaye üretim giderleri ekonomik kodlarından yapılan harcamalar.

b) Yapım işleri olarak bildirilecek harcamalar; (03.8) Gayrimenkul mal bakım ve onarım giderleri, (06.5) Gayrimenkul sermaye üretim giderleri, (06.7) Gayrimenkul büyük onarım giderleri, ekonomik kodundan yapılan harcamalar,

c) Hizmet alımı olarak bildirilecek harcamalar; (03.5) Hizmet alımları ekonomik kodundan yapılan harcamalar,

d) Bildirilmeyecek harcamalar ise; (05.4) Hane halkına yapılan transferler ekonomik kodundan yapılan harcamalar, (332) Pansiyonlar hesabından yapılan harcamalar, İl ve ilçe özel idarelerinden yapılan harcamalardır.

12- Ayrıntılı harcama programı aylık olarak planlanmıştr. Merkez harcama birimleri yılın son aylarını beklemeden ödeneklerin mahalline ulaşmasını temin edeceklerdir. Bu nedenle, özellikle Bakanlığımız taşra teşkilatı birimlerinin yapacakları harcamaları yılın son ayını beklemeden yapabilmeleri, 21/f ve 22/d’ye ilişkin limitlerin tespiti ile gerekli durumlarda Kamu İhale Kurumundan izin alınması işleminin zamanında yapılması için gayret edilecektir.

13- Mal, hizmet ve yapım harcamalarına ait miktar ve oranlar Başkanlığımız sgb.meb.gov.tr adresi Bütçe Dairesi Başkanlığı alanında her ay yayımlanacaktır.

Gerek merkez, gerekse taşra teşkilâtında harcama yetkilileri ile bu işlerde görevli personel, faaliyetleri sırasında özellikle saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi ve güvenirliği ön plânda tutacaklardır. Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.