Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı A101 23 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler sağlık personeli Hakmar Express 27 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler öğretmen

MEB 2024-2028 Stratejik Planı

Stratejik Planda; Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in ''Bireylerin yaşadığı topluma uyum sağlaması, kişilik kazanması, iyi bir insan ve vatandaş olması ancak nitelikli bir eğitim vasıtasıyla gerçekleşir. Eğitim ve öğretimdeki her olumlu gelişme bir milletin varlığının devamlılığı, kalkınması, güçlenmesi ve müreffeh yarınlara ulaşmasında hayati öneme sahiptir. Millî Eğitim Bakanlığı olarak eğitimin yarınlar üzerindeki bu güçlü tesirinin idrakiyle medeniyet tasavvurumuzu toplumsal eğitim seferberliği ile şekillendirmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürme kararlılığındayız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı olan Türkiye Yüzyılı’nda kurumların belirlediği hedeflere ulaşmasında temel yapı taşlarından biri olan stratejik planlama, Bakanlığımızın yürüttüğü faaliyetlerin yönetiminde ve millî eğitim alanında atılacak adımlarda bize ışık tutacak ve kararlılığımızı artıracak bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Önümüzdeki dönemde atacağımız adımlarla eğitim sistemimiz; bir taraftan öğrencilerin şahsiyet gelişimini önceleyerek geçmişine bağlı, geleceğin millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, güçlü ve sağlıklı bir benlik bilincine sahip nesiller yetiştirip diğer taraftan da dünya ile rekabet edebilir bir hâle gelecektir. Bu anlamda, Bakanlığımızın en öncelikli hedefleri arasında; motivasyonu yüksek, öz güven sahibi, merak eden, sorgulayan, analiz yapabilen ama aynı zamanda erdemli, merhametli ve vicdanlı gençler yetiştirmek yer almaktadır. Bir taraftan köklerimizle bağımızı güçlendirirken diğer taraftan yeni ufukları hedefleyen bir süreç yönetmeyi ve her alanda geçmiş, bugün ve gelecek arasında sağlam köprüler kurmayı önemsiyoruz. Biliyoruz ki bu sağlamlık, eğitimin niteliğini artıracaktır.

Ayrıca, okul ortamlarının ve öğrenme süreçlerinin iyileştirilmesi, öğrencilerin akademik ve mesleki yönden ilgi ve istidatlarına göre öğrenim görmelerinin temin edilmesi, beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı şekilde millî, manevî, ahlâkî, insani ve kültürel değerleri benimsemiş bireyler olarak yetiştirilmesi de bizler için önem arz eden bir diğer hedeftir. Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığı, bugünün dünyasında söz sahibi olmanın bir ön koşulu olduğu nazara alındığında tüm çalışma arkadaşlarımızın bu mefkûre için birer yapı taşı olan her çocuğumuzu bir Türkiye olarak gördüğünü iyi biliyoruz. “İstiklalden istikbale Türkiye Yüzyılı’nı inşa etmek” vizyonu ile gelenek ve gelecek arasında sağlam köprüler kuracağımızdan eminiz. Ülkemiz; sahip olduğu değerleri, birikimleri, 2053, 2071 hedefleri ve Türkiye Yüzyılı vizyonuyla gerçekten büyük bir ülkedir. Cumhuriyetimizin 100. yılının görkeminin gücü ile önümüzdeki yüzyılın planlarını yapmak, projeksiyonunu çizmek ve önümüzdeki yüzyılın ana gücünün Türkiye ve Türk milleti olması maksadıyla görevimiz olan maarif davasını layıkıyla yürüteceğimize inancım tamdır.

En kıymetli hazinemiz olan evlatlarımıza ilişkin bizi bu hedeflerimize ulaştıracak, istikbalimizin mimari yapısını oluşturacak olan Türkiye Yüzyılı hedefimizin yol göstericisi ve toplumsal eğitim seferberliğimizin belgesi olacağına inandığım Millî Eğitim Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı’nı kamuoyuna sunmaktan, belirlediğimiz hedefler doğrultusunda azim ve kararlılıkla çalışacağımızı bildirmekten kıvanç duyarım.'' açıklamasına yer verildi.

I. BÖLÜM
STRATEJIK PLAN
HAZIRLIK SÜRECI

Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Stratejik planlama ve performans esaslı program bütçe” başlıklı 9. maddesi gereğince kamu idareleri; kalkınma planları, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen politikalar, programlar, ilgili mevzuat ve benimsedikleri temel ilkeler çerçevesinde geleceğe ilişkin misyon ve vizyonlarını oluşturmak, stratejik amaçlar ve ölçülebilir hedefler saptamak, performanslarını önceden belirlenmiş olan göstergeler doğrultusunda ölçmek ve bu sürecin izleme ve değerlendirmesini yapmak amacıyla katılımcı yöntemlerle stratejik plan hazırlamaktadır.

Başarılı bir stratejik planlamanın önemli adımları arasında plan hazırlık çalışmalarının belli bir sistematik yapı içerisinde yürütülmesi ve hazırlık sürecinde katılımcılığın yüksek düzeyde olması ile ekip çalışmasının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi yer almaktadır. Hazırlık dönemindeki çalışmalar Strateji Geliştirme Başkanlığınca yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Plan Hazırlık Programı’nda detaylı olarak ele alınmıştır. 

Stratejik plan hazırlık çalışmalarının başladığı, Bakanlık merkez ve taşra birimlerine 2022/21 sayılı Genelge ile duyurulmuştur. Genelge’de, stratejik yönetim anlayışının öneminden, planlamanın yasal dayanağından, MEB’in 2010-2014, 2015-2019 ve 2019-2023 Stratejik Planları ile kaydettiği ilerlemelerden bahsedilmiştir. Ayrıca, strateji geliştirme kurul ve stratejik planlama ekibi ile Millî Eğitim Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Plan Hazırlık Programı Genelge eki olarak yer verilmiştir. Hazırlık Programı’nda ise 2024-2028 dönemi stratejik planı için Millî Eğitim Bakanlığı Stratejik Planlama Modeli’ne yer verilmiştir. Bu modelde, hazırlık döneminde planın tüm birimlerce sahiplenilmesi, planlama sürecinin organizasyonu, ihtiyaçların tespiti, zaman planlaması gibi unsurlar ve durum analizinin yöntemleri ile geleceğe bakış kısmını oluşturan misyon, vizyon ve temel değerler kavramları, stratejik planın yıllık uygulama dilimleri olan performans programının hazırlanması ve uygulama sonuçlarının izlenip değerlendirilmesi gibi ana hatlar yer almaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı 2024–2028 Stratejik Planı; literatür taraması, geniş katılımlı çalıştaylar ve toplantılar, kapsamlı durum analizi raporu (program ve alt program analizi, üst politika belgelerinin analizi, mevzuat analizi, faaliyet alanları ile ürün ve hizmetlerin belirlenmesi, PESTLE ve GZFT analizleri, uygulanmakta olan stratejik planın değerlendirilmesi, iç ve dış paydaşların görüşlerinin alınması, kuruluş içi analiz ile tespit ve ihtiyaçların belirlenmesi) doğrultusunda hazırlanmıştır. 

Plana https://sgb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2024_01/31094845_meb_20242028_stratejikplani_dijital1.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.