Öne Çıkanlar 2024 Yılı Eğitim Öğretim Sınıfı Dışındaki Personelin İl İçi Yer Değişiklikleri 2024 Yılı Mayıs Ayı Yay Burcu Para Yorumu 2024 Yılı Mayıs Ayı Boğa Burcu Para Yorumu Döviz Pozisyonu kamu binaları

Mesleki Eğitim Merkezlerindeki Öğrenci Devamsızlıkları (3 Ocak 2024)

Liyakat-Sen Genel Sekreteri Serdar Gündüz imzalı resmi yazıda ''3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve 24 Temmuz 2023 tarihli ve 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa Göre Aday Çırak ve Çıraklar ile İşletmelerde Mesleki Eğitim Gören Staj veya Tamamlayıcı Eğitime Devam Eden Öğrencilere Ödenecek Ücretlere Yönelik Devlet Katkısı Uygulaması Hakkında Usul ve Esaslar gereği; Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıtlı olup işletmelerde mesleki eğitim gören, staj, çıraklık veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ödenmek üzere sözleşme yapılan işletmelere devlet katkısı ödendiği gibi işletmelerde mesleki eğitim gören, staj, çıraklık veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilerin SGK primleri de Bakanlık bütçesinden ödenmektedir. 
 
Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim almaları gerekirken okul müdürlüğü ve işletme tarafından devam takibinin tam ve düzenli yapılmaması nedeniyle; 
 
*MESEM programındaki öğrenim hakkını, sigorta primini ve devlet katkısını kaybetmesi gereken mazeretli ve mazeretsiz toplam devamsızlık süresini dolduran öğrencilerin MESEM programlarından, sigorta primi ve devlet desteği imkanlarından yararlanmaya devam etmeleri kamu zararı oluşturabilir.  
 
*MESEM öğretim programına tam olarak devam etmeden ara eleman olarak ülkemiz çalışma hayatına katılan bireylerin ülke ekonomisine yapacağı katkının düşük olacağı gibi bireyin, iş hayatında elde edeceği başarı da düşük olacaktır. 
 
*MESEM programlarında devam takibin düzenli ve tam yapılmaması mesleki eğitimde niteliksiz ara eleman çıktısına sebep olabilir. 
 
Çözüm önerisi olarak; Mesleki Eğitim Merkezlerimizde, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren Özel Rehabilitasyon Merkezlerindeki gibi öğrencilerin devamsızlıklarının kameralı sistemlerle takip edilmesidir.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.