Öne Çıkanlar öğretmen Sağlık Bakanlığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hazine ve Maliye Bakanlığı sözleşmeli personel

Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği (14 Şubat 2024)

Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kütük ve Genel Sekreter Haydar Urfalı imzalı resmi yazıda ''Bakanlığımız Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün ''Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği'' konulu; 2 Şubat 2024 tarih ve 2024/36 sayılı Genelgesi'nde; mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışmaları ile meslek alan/dal derslerinin eğitiminin yapıldığı atölye ve laboratuvarlarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınması amacıyla birtakım açıklamalara yer verilerek, 81 il valiliğine gönderilmiştir. İş kazalarının önlenmesi, öğrencilerimizn herhangi bir kaza ile karşı karşıya kalmaması için gerekli önlemlerin alınması herkesin temennisidir. Bununla birlikte, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında görevli koordinatör müdür yardımcıları, koordinatör öğretmenlere ve alan/atölye şeflerine görev tanımlarında yer almayan ve Genelge kapsamı dışında kalan görev ve sorumlulukların yüklendiğine dair Sendikamıza bilgiler ulaşmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde koordinatör müdür yardımcısının, koordinatör öğretmenlerin ve alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin görev ve sorumlulukları tek tek belirlenmiştir. Yönetmelikte belirlenen görev ve sorumluluklar arasında, işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği bakımından denetlenmesiyle ilgili herhangi bir görev yer almamaktadır. Kaldı ki, bu tür bir denetim bu alanda teknik bilgi ve uzmanlık gerektirdiğinden, bu görevin koordinatör müdür yardımcılarına, koordinatör öğretmenlere, alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerine verilmesi, iş sağlığı ve güvenliği açısından da risk taşımaktadır.

Buna rağmen, 2 Şubat 2024 tarih ve 2024/36 sayılı Genelge dayanak gösterilerek, işletmelerin mesleki eğitime uygun olup olmadığı ile ilgili birtakım değerlendirme ölçütleri üzerinden denetleme yapmak üzere koordinatör müdür yardımcıları, koordinatör öğretmenler ve alan/atölye şeflerine görev ve sorumluluklar verilmektedir. Ancak, gerek Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde, gerekse 2 Şubat 2024 tarih ve 2024/36 sayılı Genelge'de bu yönde dayanak bir düzenlee bulunmaakta olduğundan, yapılan bu görevlendirmeler mevzuat hükümlerine aykırıdır.

Resmi yazıya https://turkegitimsen.org.tr/storage/2024/02/mesleki_egitim_is_sagligi_guvenligi_115_14022024.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.