Öne Çıkanlar MEB Elektronik Sınav 2024 Yılı ALES Başvuruları YKS Okul Birincisi Adaylar ve Eğitim Bilgisi MSÜ Başvuruları

Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği (16 Şubat 2024)

Genel Başkan Kadem Özbay imzalı resmi yazıda ''Bakanlığınızın, “Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği” konulu; 02.02.2024 tarih ve 2024/36 sayılı Genelgesi, tüm il valiliklerine gönderilmiştir. Genelgede, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışmaları ile meslek alan/dal derslerinin eğitiminin yapıldığı atölye ve laboratuvarlarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınmasıyla ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Ancak, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde zaten görev ve sorumlulukları belirlenmiş olan, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında görevli koordinatör müdür yardımcıları, koordinatör öğretmenlere ve alan/atölye şeflerine, söz konusu genelge dayanak gösterilerek, görev tanımlarında yer almayan sorumluluklar yüklendiğine dair sendikamıza şikayetler ulaşmaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği denetimi, bu alanda teknik bilgi ve uzmanlık gerektirmektedir. Bu görevin, koordinatör müdür yardımcıları, koordinatör öğretmenlere ve alan/atölye şeflerine verilmesi hem iş sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturacak hem de bu öğretmenlerin iş yeri sahipleri ve velilerle karşı karşıya kalmasına neden olacaktır. Bakanlığınız bünyesinde bulunan iş güvenliği uzmanlarınca konunun ele alınması ve onların sorumluluk alması doğru olacaktır.

Bu nedenlerle, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında görevli koordinatör müdür yardımcıları, koordinatör öğretmenler ve alan/atölye şeflerine; işletmelerin mesleki eğitime uygun olup olmadığını denetleme ya da atölye ve laboratuvarlarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınması konusunda görev tanımlarında olmayan, teknik bilgi sahibi olmadıkları görevlerin verilmemesi için Bakanlığınıza bağlı kurumlara talimat göndermesini talep ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.