Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması Tamer Karadağlı öğretmen

Nakil İşlemleri (2 Ağustos 2022)

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Bakan a. Nazan ŞENER imzalı resmi yazıda ''Bakanlığımıza bağlı resmî ve özel örgün ortaöğretim kurumlarında eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişe ilişkin usul ve esasların Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde düzenlendiği bilgilerinizdir.

13/10/2021 tarihli ve 31627 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan "Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin bazı maddelerinde değişiklikler yapılmıştır.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin Ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişler başlıklı 37.maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde "Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu teknik programlarına nakil ve geçişler; ... 3) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu teknik programlarına ve proje okulu kapsamındaki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Bakanlıkça belirlenen Anadolu meslek programlarının proje kapsamındaki alan ve dallarına diğer okul türlerinden; 9 uncu sınıfta birinci dönem sonuna kadar sürekli, 10 uncu sınıfta birinci dönem sonuna kadar 9 uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu olarak, 10 uncu sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler 9 uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu, 10 uncu sınıf meslek derslerinden yaz döneminde yapılacak telafi eğitiminden başarılı olmak kaydıyla eylül ayının sonuna kadar, 11 inci sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler 9 uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu, 10 uncu sınıf meslek derslerinden yaz döneminde yapılacak telafi eğitiminden başarılı olmak ve 11 inci sınıf meslek derslerinden öğrenim hakkını kullanmamış sayılarak bir eğitim ve öğretim yılı boyunca yapılacak eğitimden başarılı olmak kaydıyla, ... bu Yönetmelikte belirtilen süre içerisinde yapılır." hükmü ile aynı maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde "Ortaöğretim kayıt alanındaki okullar arasında nakil ve geçişler, okulların açık kontenjanlarına göre; ... 3) Mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile çok programlı Anadolu liselerinin Anadolu meslek programlarına diğer okul türlerinden; 9 uncu sınıfta birinci dönem sonuna kadar sürekli, 10 uncu sınıfta birinci dönem sonuna kadar 9 uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu olarak, 10 uncu sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler 9 uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu, 10 uncu sınıf meslek derslerinden yaz döneminde yapılacak telafi eğitiminden başarılı olmak kaydıyla eylül ayının sonuna kadar, 11 inci sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler 9 uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu, 10 uncu sınıf meslek derslerinden yaz döneminde yapılacak telafi eğitiminden başarılı olmak ve 11 inci sınıf meslek derslerinden öğrenim hakkını kullanmamış sayılarak bir eğitim ve öğretim yılı boyunca yapılacak eğitimden başarılı olmak kaydıyla, ... bu Yönetmelikte belirtilen süre içerisinde yapılır." hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde; diğer ortaöğretim kurumlarından mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına nakil olmak isteyen 10. sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler ile 11 inci sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrencilerin yaz döneminde yeni ders yılı başlayıncaya kadar 10. sınıfa ait meslek derslerinden telafi eğitimine devam etmeleri ve tamamlamaları gerekmektedir.

Buna göre, söz konusu öğrencilerin nakil başvuru/kabul işlemlerinin telafi eğitimine devam eden ve süre sonunda başarılı olmaları şartıyla nakil şartlarını taşıdıkları program türüne yapılması gerektiğinden ilgili sınıf seviyelerinden resmi/özel mesleki ve teknik Anadolu liselerine nakil ve geçiş işleminin eğitim öğretim yılının ilk iş günü (2022-2023 eğitim öğretim yılı için 12 Eylül 2022) itibarıyla yapılmaya başlanması ve eylül ayı sonunda tamamlanması gerektiğinden e-Okul Yönetim Bilgi Sisteminde gerekli düzenlemenin Bilgi İşlem Genel Müdürlüğünce yapılmasına ve duyurunun söz konusu sisteme yansıtılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Bilgilerini ve Valiliğinizce (İl Milli Eğitim Müdürlüğü) diğer ortaöğretim kurumlarından mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına nakil olmak isteyen 10 ve 11. sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenci/velilere gerekli rehberlik ve yönlendirmenin yapılması hususunda gereğini arz/rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.