Öne Çıkanlar MEB 2024 Yılı ALES Başvuruları YKS Okul Birincisi Adaylar ve Eğitim Bilgisi MSÜ Başvuruları Elektronik Sınav

Öğretmen İstihdamı ve Derslik Açıklaması

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ''Türkiye'nin tamamında Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde eğitim öğretime ilişkin fiziki altyapı itibariyla dünya ortalamalarını, OECD ortalamalarını yakalamış durumdayız. Hem derslik başına düşen öğrenci itibarıyla hem öğretmen başına düşen öğrenci itibarıyla hem okullarımızın teknolojik donatımları itibarıyla bu anlamda iyi bir noktaya geldiğimizi söyleyebiliriz.

Proje kapsamındaki bütün sınıflarımızda akıllı tahta dediğimiz etkileşimli tahtalar var. Çocuklarımız bırakın elektriği, suyu, internet erişimiyle en ücra köşedeki öğrencimiz Bakanlık merkez teşkilatındaki eğitim bilişim ortamını, yani EBA'ya erişiyor ve dünyanın herhangi bir ülkesindeki bir öğrencinin eriştiği eğitim içeriğine sahip olabiliyor.

Son 20 yılda daha önceki 80 yılda yapılan derslik sayısından daha fazla derslik yapıldı. Daha önce istihdam edilen öğretmen sayısından daha fazla öğretmen istihdam edildi. Derslik başına düşen öğrenci sayısı yarı yarıya azaltıldı. Bu yatırımları başka bir ülkede yapıldı diye okusak onu eğitim fakültelerimiz, üniversitelerimiz eğitim devrimi yapılan bir ülke başlığı ile duyurur. Biz içinde yaşadığımız için bunu göremiyoruz. Samsun'da da Türkiye ortalamasına benzer bir biçimde 2002 yılındaki mevcut derslik sayısı, aradan geçen 20 yılda ikiye katlanmış. Öğretmen sayısı ikiye katlanmış. Aklınıza, 'Öğrenci sayısı da artmıştır.' sorusu gelebilir. Öğrenci rakamlarına da baktığımızda öğrenci artışı da stabil. Yani her durumda tüm bu göstergeler açısından yüzde 50, yani yarı yarıya azalmış durumda, sınıf mevcutları... Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Şu andan itibaren biz daha çok mevcut okul yapı stokumuzdan eskiyenler varsa, fiziki ve altyapı itibarıyla onların yenilenmesi ama daha çok eğitim-öğretim süreçlerinin içeriği ile ilgili konulara odaklanmış durumdayız. İnşallah öğretmen ve yönetici arkadaşlarımızla birlikte bu süreci sağlıklı bir zemine oturtup, bu süreçte de güzel şeyler yapmayı Allah bize nasip etsin diyoruz.'' dedi.

Samsun Valisi Orhan Tavlı'yı ziyaret eden Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ziyaret sonrası gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ''Malum yerel seçimlere yaklaşıyoruz. Seçimler olağan demokratik düzenler içerisinde kuşkusuz çok önemli etkinlikler ve demokratik düzenin meşruiyeti, devamı açısından bir şenlik, bir festival havasında geçmesi gereken bir ortam. Ülkelerin demokratikleşme çizgisini göstermesi, demokratikleşme teamüllerini ortaya koyması açısından çok önemli. Benim bu başlığı açma sebebim şu. Milli Eğitim Bakanlığı açısından yerel seçimlerin biraz önce bahsettiğim vasıflarının dışında ilave bir önemi var. Biz çok büyük bir aileyiz. Milli Eğitim Bakanlığı olarak yaklaşık 1 milyon 100 bin öğretmenimiz var. 20 milyona yakın öğrencimiz var. Ve bize bağlı okullar, özel okullar beraber yaklaşık 76 bin civarında da kurumumuz var. Kurumlarımızın belediyelerle, yerel yönetimlerde çok ciddi ilişkileri oluyor. İnşaat, imar, iskan, temizlik giderleri, su, atık su, aklınıza gelebilecek çok farklı çeşitlerde bağlantımız ve ilişkimiz var. Çok yaygın bir teşkilat olduğumuz için öyle. Ulaşım, servis ve benzeri açılarda bizim yerel yönetimlere çok yakın bir ilikişki içerisinde olmamız gerekiyor. Aynı şekilde 1 milyon 100 bin öğretmenin konut ihtiyacından tutun, bu öğretmenlerimizin ulaşımına kadar birçok yolda yerel yönetimlerle yakın bir işimiz var. O yüzden biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak yerel seçimleri en az genel seçimler kadar önemsiyoruz. Bizim açımızdan çok önemli. Bir temennimiz var. İnşallah bu anlamda eğitim öğretim sürecine katkı vermek isteyen, eğitim öğretim sürecine katkı verecek belediye başkanlarımız olur. Yerel yöneticilerimiz olur ve biz de onlarla birlikte, el birliğiyle eğitim öğretim süreçlerini daha nitelikli bir noktaya taşımak için çaba sarf ederiz.

Samsun açısından öğrenci sayısında stabil bir durum gözleniyor. Bizim öğrenci sayısı stabilken bakanlığımızın yaptığı yatırımlar açısından baktığımızda ise şöyle bir tablo var: 2002-2003 yılı öğretim yılında 264 bin öğrenciye 10 bin 840 öğretmen arkadaşımız hizmet veriyordu. Öğrenci sayısı hemen hemen sabit kalmasına rağmen bu yıl itibarıyla öğretmen sayısı yaklaşık 2 kat artmış durumda. 20 bin 724 öğretmen hizmet vermektedir. Bunun anlamı şu: Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı aradan geçen 20 yıllık süre içinde yarı yarıya azılmış durumda Samsun'da. Bu çok önemli bir istatistik göstergedir.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.