Öne Çıkanlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarım ve Orman Bakanlığı engelliler altılı masa Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği

Öğretmenler Arası Nesilden Nesile Milli Mücadele Temalı Tiyatro Oyunu Yazma Yarışması Şartnamesi

Tiyatro Eğitimi Videolarının İzlenmesi 6 Mart-24 Mart 2024 tarhleri arasındadır. Araştırma, Hikâyeleştirme ve Oyun Yazımı 10 Mart-26 Nisan 2024 tarihleri arasındadır. Oyunların Sisteme Yüklenmesi 29 Nisan-3 Mayıs 2024 tarihleri arasındadır. İl Değerlendirmelerinin Yapılması 6 Mayıs-17 Mayıs 2024 tarihleri arasındadır. Genel Değerlendirmenin Yapılması 20 Mayıs-31 Mayıs 2024 tarihleri arasındadır. Sonuçların Açıklanması 3 Haziran 2024 tarihindedir. Ödül Töreni 13 Haziran 2024  tarihindedir.

AMAÇ

Anadolu’dan tamamen sökülüp atılmak istenen Türk milleti, bağrından çıkardığı sayısız kahramanın tüm gücüyle omuz omuza verdiği eşsiz Millî Mücadele sayesinde Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur.

Yarışmanın amacı; öğretmenlerin görev yaptıkları illerdeki Millî Mücadele kahramanlarını öğrencileri ile birlikte gün yüzüne çıkarmaları, onların yaptıklarını/yaşadıklarını hikâyeleştirmeleri ve bu hikâyeleri birer tiyatro oyununa dönüştürerek sanatın gücüyle nesilden nesile aktarmaktır. Bu vesileyle ulusal tiyatro kültürünün canlandırılması, zenginleştirilmesi, Türk Tiyatrosu’na özgün yapıtların, yeni bakış açıların kazandırılması da öngörülmektedir

YARIŞMACILAR

* Yarışma, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul/ kurumlarda görev yapan öğretmenlere yöneliktir. Öğretmenler, öğrencileri ile birlikte topladıkları hikayeleri oyunlaştırarak yarışmaya katılacaktır.

* Yarışmaya başvuracak öğretmenler https://www.oba.gov.tr/egitim/detay/tiyatrocevrim-ici-ogretmen-egitimi-semineri-1047 adresinde yayınlanan ve sürekli erişilebilir durumdaki “Tiyatro Nedir”, “Hikâye Toplama”, “Dramaturgi” videoları başta olmak üzere öğretmenlere yönelik hazırlanan “Tiyatro Eğitimi” videolarını yarışma takviminde belirtilen tarihler arasında izlemiş olmalıdır.

* Başvuruların değerlendirmesinde görev alacak kişilerin birinci dereceden yakınları yarışmaya başvuramazlar.

ESERLERDE ARANACAK NİTELİKLER

* Eserler özgün olmalıdır ve eserlerin özgünlüğüne dair tüm sorumluluk yazara aittir. Üçüncü kişi veya kuruluşların telif hakkı konusunda herhangi bir talep veya iddiada bulunmalarından doğacak maddi ve manevi zarar yazara aittir.

* Daha önce basılmış, herhangi bir yerde oynanmış, dereceye girmiş ve başka yarışmalara başvuru yapmış eserler yarışmaya katılamaz.

* Her öğretmen yarışmaya bir (1) eserle katılabilir.

* Yarışmaya katılacak eserler öz, biçim ve üslup bakımından dramatik yazım tekniğinin gerektirdiği kurallar çerçevesinde kaleme alınmış olmalıdır.

* Oyunlar A4 boyutunda, 12 (on iki) punto, Times New Roman fontu ile bilgisayar ortamında 1,5 (bir buçuk) satır aralığı ile yazılarak, sayfa numaraları sağ alta eklenerek hazırlanmalıdır.

* Eserin hiçbir sayfasında kimlik bilgisi, ibare, işaret olmamalıdır.

* Eserin ilk sayfasında eser sahibinin bilgileri (Öğretmenin ve hikâyenin toplanıp oyunlaştırmasında görev alan öğrencilerin), eser adı, oyunun türü ve kaç bölüm olduğu yazılmalıdır.

* Eserin ikinci sayfasında oyun kişilerinin adları, yaşları, oyunun geçtiği yer ve zaman belirtilmelidir.

* Sonraki sayfalarda ise tiyatro oyununa yer verilmelidir.

BAŞVURU YÖNTEMİ

* Öğrencilerin topladığı tüm hikâyeler, bu hikâyelerin içinden yarışmaya katılmak üzere öğretmenler tarafından seçilerek Madde 3’ te belirtilen niteliklere uygun olarak oyunlaştırılan bir eser ve şartname ekleri İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir. İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından incelenen tüm hikâyeler, oyunlaştırılmış eserler ve şartname ekleri sisteme tanımlı kullanıcılar tarafından https://yegitek.eba.gov.tr/ adresine e-devlet kullanıcı adı ve şifreleriyle yüklenecektir.

DEĞERLENDİRME

* Yarışmaya gönderilen eserler tema, konu, dil, karakter, süre, dramatik oyun yazım tekniği, özgünlük ve amaca uygunluk açısından değerlendirilecektir.
* Sisteme yüklenen eserler il millî eğitim müdürlüklerince ön değerlendirmeye alınacak ve il birincileri seçilecektir.
* İl birincisi seçilen eserler seçici kurul üyelerince değerlendirilerek Türkiye geneli dereceye giren ilk üç eser seçilecektir.

ÖDÜLLER

* Birincilik Ödülü : Dizüstü Bilgisayar
* İkincilik Ödülü : Tablet
* Üçüncülük Ödülü : Fotoğraf Makinesi

Şartnameye https://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2024_03/27123024_Nesilden_Nesile_Milli_Mucadele_Tiyatro_Oyunu_Yartname.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.