Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı öğretmen Koronavirüs Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Okul, Kurumlarda Kurulan İktisadi İşletmeler (12 Şubat 2024)

Genel Sekreter Serdar Gündüz imzalı resmi yazıda ''Meslek Liseleri, Öğretmenevleri, Özel Eğitim İş okulları, Halk Eğitimi Merkezleri bünyesinde olmak üzere çeşitli türdeki okul ve kurumlarımızda (İktisadi İşletme) döner sermaye işletmeleri kurulmaktadır.

Bünyesinde DÖSE faaliyeti olan okul/kurumlarımızın açılış, ödenek, denetim, eğitim öğretim iş ve işlemlerinden öğrenci disiplin işlerine kadar, personel yönetimi işlemlerinden maaş ve ek ders ödeme iş ve işlemlerine kadar hemen hemen tüm idari süreçleri planlayan, organize ve icra eden memurlara, şeflere ve şube müdürlerine okul/kurumlardaki DÖSE’lerin yazışmaları da dâhil olmak üzere yoğun iş tempolarına rağmen DÖSE kapsamında herhangi bir "çalışmayı teşvik ve çalışanı takdir payı" ödenmemektedir. Oysa bünyesinde DÖSE olan okul kurum idarecileri asgari ücretin iki katına kadar ücret alabilmektedir. Söz konusu durumda bir haksızlık, eşitsizlik görülmektedir. DÖSE'lerin faaliyetlerine devam edebilmeleri için yukarıda sayılan pek çok iş ve işlemi yerine getiren memur, şef ve şube müdürleri de söz konusu prim ve ücretlerden okul idarecileri gibi yararlanmalıdır. Emsal olarak Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlıklarına bağlı kurumların bünyesinde açılan iktisadi işletmelerde üst yönetim birimi personelinin de söz konusu DÖSE teşvik prim ücretlerinden yararlandığı görülmektedir.

Anayasamızın 18. Maddesindeki angarya yasağı, Emsal bakanlık uygulamaları ve 1982 Anayasası’nın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesi gereği, 20.10.2006 tarihli ve 26325 sayılı resmi Gazetede yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Döner Sermaye İşletmelerinde Üretimi Teşvik Primi Dağıtımı, Parça Başı Üretim, Atölye ve Tesislerin Özel Sektörle İşbirliği Yapılarak İşletilmesi Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidilerek İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde DÖSE açılan okul/kurumun bağlı olduğu Şube Müdürlüğünde görevli memurlara asgari ücretin yarısına, şefler asgari ücret kadar ve şube müdürlerine asgari ücretin iki katına kadar üretimi teşvik primi ücretlerinden yararlanmalarının sağlanması hususunda bilgilerinize arz ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.