Öne Çıkanlar ŞOK Aktüel Ürünler refah payı Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sözleşmeli personel öğretmen

Rehber Öğretmenlere Resen Görev Verme ve Ücret Ödeme (16 Haziran 2022)

Genel Başkan Talip Geylan ve Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kütük imzalı resmi yazıda ''sendikamıza rehber öğretmenlerin özellikle mesai saatleri dışında Adalet Bakanlığı'na bağlı kurumlarda hükümlüye rehberlik etme ve çocukların ifadesinin alınması işlerinde resen görevlendirildikleri yönünde bilgiler gelmektedir. Ancak, bu durum yasal ve hukuki değildir. 

Mahkemelerce hükümlünün eğitim kurumu veya programına devam etmesi kararları ile birlikte rehber görevlendirilmesi kararının verilmesi halinde, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ''Hapis cezasının ertelenmesi'' başlıklı 51. maddesinin 5. fıkrasındaki; ''(5) Mahkeme, denetim süresi içinde hükümlüye rehberlik edecek bir uzman kişiyi görevlendirebilir. Bu kişi, kötü alışkanlıklardan kurtulmasını ve sorumluluk bilinciyle iyi bir hayat sürmesini temin hususunda hükümlüye öğütte bulunur; eğitim gördüğü kurum yetkilileri veya nezdinde çalıştığı kişilerle görüşerek istişarelerde bulunur; hükümlünün davranışları, sosyal uyumu ve sorumluluk bilincindeki gelişme hakkında üçer aylık sürelerle rapor düzenleyerek hakime verir.'' hükümlerine yer verilmiştir.

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un ''Koşullu salıverilme'' başlıklı 107. maddesinin 9. fıkrasındaki; ''(9) Hakim, denetim süresinde hükümlüye rehberlik edecek bir uzman kişiyi görevlendirebilir. Bu kişi, kötü alışkanlıklar edinebileceği çevrelerden uzak kalması ve sorumluluk bilinciyle iyi bir hayat sürmesini temin hususunda hükümlüye öğütte bulunur; eğitim gördüğü kurum yetkilileri veya yanında çalıştığı kişilerle görüşerek, istişarelerde bulunur; hükümlünün davranışları, sosyal uyumu ve sorumluluk bilincindeki gelişme hakkında üçer aylık sürelerle rapor düzenleyerek infaz hakime verir.'' hükümlerine yer verilmiştir.

5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu'nun ''Soruşturma'' başlıklı 15. maddesindeki; ''(2) Çocuğun ifadesinin alınması veya çocuk hakkındaki diğer işlemler sırasında, çocuğun yanında sosyal çalışma görevlisi bulundurulabilir.'' hükümlerine göre ifadesi alınan çocukların yanında ''Sosyal Çalışma Görevlisi'' bulundurulmalıdır.

RESMİ YAZI

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.