Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Para Yorumu ŞOK BİM A101 ŞOK 8 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler

Stajyer Öğrenci İşlemleri İşletme Kontrolleri (28 Şubat 2024)

Genel Başkan Oğuz Özat imzalı resmi yazıda ''Bakanlığınıza bağlı Mesleki ve Teknik Liselerde zorunlu staj kapsamında eğitim alan öğrenciler staj eğitimlerini tamamlamak üzere ilgili işletmelerde uygulamalı eğitim almaktadır. Mesleki Eğitim Kanunu (Değişik: 2/12/2016-6764/41 md.) maddesinde “Bu madde kapsamında on ve daha fazla öğrenciye beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitim yaptıracak işletmeler bu amaçla bir eğitim birimi kurar. Bu birimde, yapılan eğitim için alanında ustalık yeterliğine sahip ve iş pedagojisi eğitimi almış usta öğretici veya eğitici personel görevlendirilir.” ifadesi bulunmaktadır. Stajyer öğrenci yetiştirmekle yükümlü okullarda özellikle sanayisi gelişmemiş bölgeler için usta öğretici bulunduran işletme bulmak çok büyük sıkıntılara sebep olmakta ve öğrenciler uygulama almak zorunda oldukları bölümlerin stajlarını uygun işletme bulunamadığından tamamlayamamaktadır. Ayrıca stajyer öğrenci kabul eden işletmelerin denetimi, İSG uzmanlarının kontrolleri ve işyerinin uygunluğu da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılması gerekirken meslek liselerinde görevli öğretmen, koordinatör ve okul idarecilerine yaptırılmaktadır. Riskli çalışma alanlarının da bulunduğu stajyer kabul eden işletmelerde bu tarz denetim ve kontrollerin okul öğretmenleri tarafından yapılması tehlike oluşturmakta, zaten stajyer öğrencilerimizin iş ve işlemlerini takip eden öğretmenlerimiz ve idarecilerimiz için fazladan iş yükü oluşturmaktadır.

Konu ile ilgili mevzuat değişikliğinin yapılarak; stajyer öğrenci yollanan işletmelerde usta öğretici bulundurma zorunluluğunun kaldırılması, gerekli görülmesi halinde işletmede bulunan lisans veya ön lisans mezunu kişilere konu ile ilgili hizmet içi eğitim verilerek usta öğretici yerine bu kişilerin çalışıyor olmasının yeterli sayılması; işletme denetimi, İSG uzmanlarının kontrolü ve işyeri uygunluğu gibi konularda ilgili Bakanlık olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından personel temin edilip bu görevlerin meslek lisesi öğretmenleri ve okul idarecilerinden alınması ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde sendikamıza yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verilmesi hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.