Öne Çıkanlar 2024 Yılı Eğitim Öğretim Sınıfı Dışındaki Personelin İl İçi Yer Değişiklikleri 2024 Yılı Mayıs Ayı Yay Burcu Para Yorumu 2024 Yılı Mayıs Ayı Boğa Burcu Para Yorumu Döviz Pozisyonu kamu binaları

Tereddüt Edilen Hususlar (5 Eylül 2023)

Din Öğretimi Genel Müdürü Bakan a. Ahmet İŞLEYEN imzalı resmi yazıda "Genel Müdürlüğümüze ulaşan bilgilere göre Anadolu imam hatip liselerindeki bazı uygulamalarla ilgili tereddütlerin yaşandığı anlaşıldığından aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur: 

Bilindiği gibi, Talim ve Terbiye Kurulunun 24.08.2023 tarihli ve 39 sayılı kararıyla kabul edilen "Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgesi"ne göre, İHL meslek dersleri; Kur'an-ı Kerim, Mesleki Arapça, Temel Dini Bilgiler, Siyer, Fıkıh, Tefsir, Dinler Tarihi, Hadis, Akaid, Kelam, Osmanlı Türkçesi, Hitabet ve Mesleki Uygulama, İslam Kültür ve Medeniyeti derslerinden oluşmaktadır. Buna göre;

a) "İslam Kültür ve Medeniyeti" ile "Osmanlı Türkçesi" derslerinin AİHL meslek dersi öğretmenlerince okutulması gerekmektedir. İhtiyaç olması halinde ise Talim ve Terbiye Kurulunun 20.02.2014 tarihli ve 9 sayılı kararı gereğince, "İslam Kültür ve Medeniyeti" dersi "Tarih" öğretmenlerince; "Osmanlı Türkçesi" dersi ise "Tarih" ve "Türk Dili ve Edebiyatı" öğretmenlerince de okutulabilecektir. 

b) Talim ve Terbiye Kurulunun 20.02.2014 tarihli ve 9 sayılı kararında belirtilen atama alanlarındaki öğretmenlerin okutacağı dersler arasında yer alan "İslam Kültür ve Medeniyeti" ile "Osmanlı Türkçesi" dersleri Anadolu imam hatip liselerinin dışındaki ortaöğretim kurumlarımızın Talim ve Terbiye Kurulunun 24.08.2023 tarihli ve 39 sayılı kararıyla kabul edilen haftalık ders çizelgesindeki seçmeli dersler için öncelikli olup Talim ve Terbiye Kurulunun 24.08.2023 tarihli ve 39 sayılı kararı ortadan kaldırmamaktadır.

c) 9 ve 10. sınıflarda yer alan Arapça dersi Arapça öğretmenlerinin atama alanında; 11 ve 12. sınıflardaki "Mesleki Arapça" dersi ise "dînî metinleri anlama ve yorumlama, dînî kavramları Arapça sözlü ve yazılı iletişimde doğru ve yerinde kullanma ve mesleki uygulama gibi temel becerileri geliştirmenin yanısıra içerdiği kazanımlar, üniteler ve konular Kur'an-ı Kerim, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Akaid, Kelam, Siyer vb. Temel İslam Bilimleri alanındaki dersleri tamamlayıcı nitelikte olmasından dolayı mesleki muhtevaya ve ıstılahlara şamil olduğu için Talim ve Terbiye Kurulunun 20.02.2014 tarihli ve 9 sayılı kararı ile Talim ve Terbiye Kurulunun 24.08.2023 tarihli ve 39 sayılı kararı gereğince İHL meslek dersleri atama alanında yer almaktadır. 

ç) Talim ve Terbiye Kurulunun 20.02.2014 tarihli ve 9 sayılı kararı ile Talim ve Terbiye Kurulunun 24.08.2023 tarihli ve 39 sayılı kararı gereği; ancak ihtiyaç olması halinde "Arapça" dersini İHL meslek dersleri branşındaki öğretmenler; "Mesleki Arapça" dersini de Arapça branşındaki öğretmenler okutabilecektir.

Konunun, herhangi bir yanlış uygulamaya meydan verilmemesi açısından iliniz dahilindeki tüm Anadolu imam hatip lisesi müdürlüklerine duyurulması hususunda; bilgilerini ve gereğini rica ederim." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.