Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması Tamer Karadağlı öğretmen

Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''1980'li yıllardan beri uygulanan taşımalı eğitim ve pansiyonlarda kalan öğrencilere verilen ücretsiz yemek hizmetinin son yirmi yılda kapsamı her geçen gün genişletildi. Biz de şûra kararı çerçevesinde öğrencilere ücretsiz öğle yemeği verilmesine ilişkin çalışmalarımıza hız verdik. Hâlihazırda eğitim öğretim yılının başında 1,5 milyon olan ücretsiz yemekten faydalanan öğrenci sayısını, önce 1,8 milyona çıkardık. Şimdi de bu sayıyı eğitim öğretim yılının ikinci yarısından itibaren 5 milyona çıkarmak için çalışacağız. Böylece eğitimde fırsat eşitliğinin artırılması konusunda somut bir adım daha atmış olacağız.

Burada ağırlığı okul öncesine vereceğiz. Ücretsiz yemek uygulamasının usul ve esaslarının yer aldığı Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu'nu uygulanmak üzere 81 ilimize gönderdik. Bu kapsamda, resmî okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden tüm okul öncesi eğitim kurumlarındaki çocuklarımıza haftanın beş günü, günlük bir öğün beslenme verilmesi uygulamasını 6 Şubat itibarıyla başlatıyoruz. Bu kapsamda 6 Şubat itibarıyla resmî okullara devam eden 1 milyon 450 bin öğrencimiz, bir öğün beslenme hizmetinden faydalanmaya başlayacak.

Ana sınıfı bulunan birleştirilmiş sınıflı ilkokullara devam eden öğrencilerimiz de günlük beslenme hizmetinden yararlandırılacak. Yatılı bölge ortaokullarında eğitim alan ve yatılılık hizmetinden yararlanmayan gündüzlü tüm öğrencilerimize de günlük bir öğün ücretsiz beslenme desteği verilecek. Bünyesinde ana sınıfı bulunan birleştirilmiş sınıflı ilkokullardaki öğrenciler ile yatılı bölge ortaokullarında eğitim alan gündüzlü öğrencilere imkânları uygun olan okullarda 6 Şubat günü beslenme verilecek. Diğer okullarda ise hazırlıklar tamamlanarak en erken zamanda beslenme verilmesine başlanacak.

Okul mutfağında yemek hazırlayacak anaokulları ile bünyesinde ana sınıfı bulunan okul ve kurumların mutfak ihtiyaçları için ilgili okullara gerekli bütçe tahsisini yaptık. Kendi mutfağında yemek hazırlanması mümkün olmayan okullar için beslenme hizmetinin sadece Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liseleri ve öğretmenevleri ile yemek hazırlayan diğer kamu kurumlarından satın alınarak tedarik edilmesini sağlayacağız.'' dedi.

Kılavuzun Ön Sözü'nde; '' Okul çağı, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlıklarının büyük ölçüde kazandırıldığı; çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi, ilerleyen yaşlarda beslenmeye bağlı oluşabilecek sağlık risklerinin azaltılması (obezite, hipertansiyon, Tip 2 diyabet vb.) ve okul başarısının artmasında (bilişsel fonksiyonlar, akademik beceri vb.) etkili bir dönemdir. Ayrıca düzenli beslenme çocuklarımızın ve gençlerimizin sağlıklı büyüme ve gelişmelerinde önemli bir rol oynamakta, bilişsel ve sosyal yönden gelişimlerine katkı sağlamaktadır. Okullarda sağlıklı beslenme konusunda duyarlılığın arttırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile öğrencinin daha iyi düzeylere çıkarılması hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda Bakanlığımızca bir öğünlük ücretsiz beslenme verilmesi uygulaması yaygınlaştırılacaktır. Uygulama esnasında dikkat edilecek hususlar bu kılavuzda yer almaktadır. Sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için kılavuzdaki hususların uygulanması önem arz etmektedir.'' denilmiştir.

Okullarda Her Yönüyle Beslenme Hizmetleri

Okullarda Beslenme Hizmet Süreçleri

Menü Yönetimi, Denetim Süreçleri (Gıda Güvenliği ve Hijyen Uygulamaları),Tedarik ve Depolama, Üretim (Hazırlama ve Pişirme), Yemeğin/Beslenmenin Dağıtılması, Servis Sonrası İşlemlerden oluşmaktadır.

Yemek/beslenme desteği yapılan okullarda mutfak ve yemekhane çalışmalarının planlanması, hizmet süreçlerinin zamanında ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve    yemeğin/beslenmenin hazırlanması büyük önem arz etmektedir.

1. Menü Yönetimi

Öğrenciler eğitim almak için günün yaklaşık 5-8 saatini okulda geçirmektedir. Günlük enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanabilmesi için bu dönem     çocuklarının tüketmeleri gereken besinlerin iyi kalitede ve yeterli miktarlarda olması önem taşımaktadır.  

Beslenme hizmetleri kapsamında sağlıklı beslenme ilkelerine uygun menülerin planlanması, ihtiyaç duyacakları besin içeriklerinin karşılanması, bunun yanı sıra sağlıklı beslenme     alışkanlıkları kazandıracak eğitimlerin verilmesi de önem teşkil etmektedir. Özellikle:

• Menülerde sağlıklı beslenmenin sağlanabilmesi için sırasıyla; süt ve ürünleri grubu, et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar grubu, ekmek ve tahıllar grubu, sebze ve meyveler grubundan besinlere yer verilmelidir.

• Beslenme hazırlanırken Sağlık Bakanlığının “Türkiye’de Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” gereğince tuz tüketim miktarına dikkat edilmelidir.

• Tatlılarda hiçbir şekilde yapay tatlandırıcı kullanılmamalıdır.

• Öncelikli olarak tüm çocuklara sıcak yemek (sulu yemek dahil) verilmesine özen gösterilmelidir.

KILAVUZ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.