Öne Çıkanlar 25. Cüz Arapça Okunuşu Ahilik ve Fetüvvet Dersi emekli maaşları Milli Eğitim Bakanlığı Astromat Araştırma Projeleri Yarışması

2022 Yılının İkinci Yarısında Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in başkanlığında,  Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol'un katılımı ile toplandı.

Bilindiği üzere 2021 yılı asgari ücret miktarı brüt 3577 Lira, net 2825 Lira idi. 2022 Yılı asgari ücret miktarı ise brüt 5004 Lira, net 4253 Lira idi. Şimdi ise gözler 2022 yılı içerisinde asgari ücrete yapılacak ikinci zamda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. Çalışma Bakanım, Asgari Ücret Tespit Komisyonuyla bir araya gelecekler ve bu çalışmayı da bu hafta sonuna varmadan inşallah bitirecekler." ifadelerini kullanmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Ortaya çıkan zaruretten dolayı, bir toplantı yapma ortaya çıkmıştır. Bugün değerlendirip, komisyon çalışması başlatacağız. Ben emekçi temsilcisi ile işveren mensuplarına teşekkür ediyorum. Açılış konuşması için TİSK'e söz veriyorum, buyurun.'' dedi.

TİSK Başkanı, ''İşverenlerimiz mutabatatıyla ara bir zamma ihtiyaç olduğunu düşündük, mutabık kaldık. Tam bir mutabattayız. Bir taraftan emtia fiyatları, var, bir taraftan belirsizlikler şirketleri de etkiliyor, dengeli bir asgari ücret için TİSK elini taşının altına koyacaktır. Ocakta enflasyon üzerinde zam yapıldı, uzun yıllardır konuşulan asgari ücretten vergi alınmaması konusun bu komisyon hayata geçirdi. 14 Milyon çalışanın asgari ücretten vergi alınmaması bu komisyonun bir çıktısıdır.'' dedi.

TÜRK-İŞ Başkanı, ''Sayın Bakanım Ocak ayında güzel bir zam yaptık ancak 3 ayda bu aldığımız zam eridi, sabit gelirli, asgari ücretli, emekli, çalışanlar en büyük sıkıntıyı çekiyorlar, savaş oldu, kovid oldu, ama insanlar son yıllarda görmedik şekilde ekonomik sıkıntı içerisindeler, bu yüzden bu toplantı oluyor, bu toplantı organize edildi, temennim oluşan enflasyon ortada, bu enflasyon çerçevesinde dar ve sabit gelirliye nefes aldıracak bir rakam belirlenir. Nitelikli işçi sorunu var, sendikalaşma sorunu var, 500 büyük şirketten 100'ünde örgütlüyüz.'' dedi.

2022 yılı için asgari ücrette yapılacak ikinci zam miktarı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'nın ardından belli olması bekleniyor. Kanuna göre; Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi izleyen ayın başından geçerli olmak üzere uygulanması bekleniyor.

İlk toplantıdan çıkan mutabakata göre, asgari ücretteki artış, temmuzdan itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak.

GEÇMİŞ AÇIKLAMALAR

TÜRK – İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, geçtiğimiz hafta Habertürk'e yaptığı açıklamada ''Milletin talebine cevap vermek lazım. İşçiye, çalışana nefes aldıracak ücret verilmeli.'' demişti.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, Türkiye’nin tüm dünya gibi olağanüstü ekonomik şartların küresel boyutta yaşandığı bir dönemden geçtiğini, artan emtia fiyatları, enerji ve taşıma maliyetlerinin yanı sıra Rusya – Ukrayna krizi gibi küresel sorunlar ve yüksek belirsizlik ortamının birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ettiğini; asgari ücretle ilgili yapılacak değerlendirmelerde bu belirsizlik ortamının göz önünde bulundurulmasının kritik öneme sahip olduğunu ifade etmişti.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), tarafından yapılan açıklamada ''Asgari ücretin değerlendirilmesine dair yapılacak olası bir toplantıda işveren tarafını temsilen mutlaka masada olacağız ve toplam fayda odaklı çalışmalarımız ile görüşlerimizi paylaşacağız.

Ülkemiz de tüm dünya gibi olağanüstü ekonomik şartların küresel boyutta yaşandığı bir dönemden geçiyor. Artan emtia fiyatları, enerji ve taşıma maliyetlerinin yanı sıra Rusya-Ukrayna krizi gibi küresel sorunlar ve yüksek belirsizlik ortamı birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yapılacak değerlendirmelerde bu belirsizlik ortamının göz önünde bulundurulmasının kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.

TİSK olarak, birinci önceliğimiz her zaman ülkemizin ve çalışma arkadaşlarımızın sürdürülebilir refahı oldu. Diğer yandan, böyle bir ortamda işletmelerimizi ve üreticilerimizi ayakta tutmanın, üretimin devamlılığını sağlamanın da büyük önem taşıdığını biliyoruz. İşletmelerimizin karşılaştığı risk ve fırsatların birlikte değerlendirilmesini istiyoruz. Bir kez daha belirtmek isteriz ki, bizim için tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte büyüyebilmek esas. Çalışma arkadaşlarımızın hayat kalitesini kalıcı şekilde artıracak ve büyük-küçük bütün işletmelerimize değer katacak her türlü kararın destekçisiyiz. Tüm taraflara çözüm olacak formüller için iş birliğine açığız.

İşverenler olarak her zaman tüm sorumluluklarımızı tam ve eksiksiz olarak yerine getirmenin bilinci içinde davrandık. Elimizi taşın altına koymaktan hiçbir zaman kaçınmadık. Bugüne kadar olduğu gibi bu süreçte de devletimizin yanında olduğumuzun altını bir kez daha çizeriz.

Bu vesile ile asgari ücretin değerlendirilmesine dair yapılacak olası bir toplantıda işveren tarafını temsilen mutlaka masada olacağımızı ve toplam fayda odaklı çalışmalarımız ile olası bir değerlendirmeye olumlu yaklaşacağımızı ifade etmek isteriz. “Birlikte Mümkün” anlayışı ile bu dönemi yine işçi, işveren ve hükümetimizle birlikte açık diyalog ve dayanışma yoluyla en iyi şekilde aşacağımıza inanıyoruz. Geleceğimize, çalışanlarımıza, işletmelerimize ve işimize katkı sağlayacak her türlü karara destek vermeye hazırız.'' denilmişti.

Anahtar Kelimeler:
Asgari ücretVedat Bilgin
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.