Öne Çıkanlar Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esasları BİM 12 Ağustos 2022 Aktüel Ürünler Mahalli İdare Birlikleri Personeli Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Başvuru Duyurusu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

81 İlde En Büyük Sosyal Konut Projesi Başlatılıyor

1 Ağustos 2022 tarihli Kabine Toplantısı sonrası Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi konusunda bazı bilgiler veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü diğer alanlarla birlikte konut sektöründe de yerine getirecek yeni projeler geliştirdik. Geçtiğimiz 20 yılda ülkemizde en büyük değişimleri gerçekleştirdiğimiz alanlardan biri de şehirciliktir. TOKİ vasıtasıyla 1 milyon 170 bin vatandaşımızı çevre düzenlemeleri ve sosyal donatılarıyla ev sahibi yaparak, ekonomik, sağlıklı, güvenli konut üretiminde dünyada eşi benzeri olmayan bir başarı ortaya koyduk. Bundan yaklaşık 1,5 yıl önce de 100 bin sosyal konut inşası için çıktığımız çağrıya 10 katından fazla talep aldık. Ülkemizin 81 şehrinde hız kesmeden toplu konut projelerini sürdürüyoruz. Pek çok ilimizde şehir içinde kalan sanayi alanlarını dışarıya taşıyor, bu konudaki talepleri de süratle yerine getiriyoruz.

Şimdi de Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. İlk kez ev sahibi olacak vatandaşlarımızın sabırsızlıkla beklediği bu projeyle ilgili hazırlıklar bitmek üzeredir. Vatandaşlarımızı kira öder gibi taksitlerle yerel ve yatay mimari anlayışına göre inşa edilmiş konut projeleriyle ev sahibi yapacağız. Sıfır atık uyumlu, enerji verimli, iklim dostu malzemelerle yapılacak bu konut projelerinin tamamında yenilenebilir enerji sistemleri kullanılacaktır.

Amacımız, salgın döneminde daralan konut arzını hızla artırarak hem inşallah sektörünü canlandırmak, hem de insanımızın erişebilir şartlarda ev sahibi olmasını temin etmektir. Bu adım son dönemde ciddi şikâyet konusu olan kiraların da düşmesine yol açacaktır. Her zaman olduğu gibi bu projede de şehit yakınları ve gazilerimiz ile emeklilerimize özel bir kontenjan ayıracağız. Ayrıca, ilk defa evlenen gençlerimiz de bu projede kota sahibi olacaktır.

Önümüzdeki ay bir tanıtım toplantısıyla tüm detaylarını milletimize duyuracağımız bu konut kampanyasının şimdiden ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Projenin yürütücüsü olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile TOKİ’yi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.'' dedi.

1 Ağustos 2022 tarihli Kabine Toplantısı'nın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal konut projesinin detaylarının eylül ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından paylaşılacağını söyledi ve ''Kira ve konut fiyatlarında gerileme olacak. Yaptığımız projelerle de buna imkan sağlayacağız. İnşallah vatandaşımızı her işte olduğu gibi konut işinde de açıkta bırakmayacağız. Kira artışı suni bir artıştı, bunu hep söylüyoruz. Bizim hamlelerimizle durumda iyileşme olacak. Arzda sıkıntı varsa sıkıntıyı giderecek süreci Sayın Cumhurbaşkanımız paylaşacak. Fiyatların gerilemesine neden olacak ve sistem oturacak. Arz arttı, talep aynı kalınca mecburen fiyatlar da geriliyor.'' dedi.

Ankara’nın Çankaya ilçesinde 139 konutun temel atma törenine katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ''Her şeyden önce istiyoruz ki; Ankara’da hiçbir kardeşimiz sağlıksız konutlarda oturmasın. Bu arzuyla, Ankara’mızın her yerinde binlerce sağlıksız yapıyı dönüştürdük, dönüştürmeye de devam ediyoruz. Başkentimizde tam 65 bin konutluk kentsel dönüşüm projesi başlattık. Yerinde, gönüllü ve hızlı dönüşümle; 40 bin konut, 400 işyerinin inşasını tamamladık, hemşerilerimize teslim ettik. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini de 81 ilde başlatacaklarının müjdesini veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ''İnşallah yeni sosyal konut projelerimizi de önümüzdeki ay itibariyle, Sayın Cumhurbaşkanımızın milletine vereceği büyük bir müjdeyle duyuracağız. Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut projesini 81 ilimizde başlatacağız. Bugün Çankaya İleri Mahallemizde, sizlerin heyecanla beklediği büyük dönüşümü başlatmanın gururunu, mutluluğunu yaşıyoruz. Biz bütün afetlerde olduğu gibi, yaşanan üzücü hadiseden sonra da burada olduk; bir kardeşiniz, bir evladınız olarak sizlerin yaralarını sarmak için gayret gösterdik. Salgın şartlarına rağmen, projemizi, ihalemizi hızlı bir şekilde tamamladık. İşte şimdi de hep birlikte 8 blokta 139 konut 67 araçlık otoparktan oluşan yeni yuvalarımızın hamdolsun temelini atıyoruz, sizlerin mutluluğunu paylaşıyoruz. Söz verdiğimiz gibi, inşallah yılsonuna kadar da tamamlayarak; siz değerli hak sahibi kardeşlerimize teslim edeceğiz. Ben, yeni sağlıklı, güvenli yuvalarımız şimdiden siz değerli kardeşlerimize, Çankaya’mıza, Başkentimize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun diyorum. Biz çetin yolları, meşakkatli yolları sizlerin duaları ile aştık. Bundan sonra da istikametimiz her zaman milletimize hizmet etmek, Türkiye’ye eser üretmek olacaktır. Bu anlayışla tüm ekibimizle gece gündüz demeden harıl harıl çalışmaya devam edeceğiz.'' demişti.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, ''Halen 775 şantiyede toplam 144 bin konut, diğer bina ve donatıların inşaatı devam ediyor ve yaklaşık 70 bin kişiye istihdam sağlanıyor. 2021'de Türkiye genelinde ilk el konut satışlarında TOKİ'nin payı ilk defa yüzde 13,8'e yükseltilmiş, 50 bin olan yıllık konut üretim miktarı da ortalama 71 bine çıkarılmıştır. Piyasadaki konut maliyetlerine bakılmaksızın vatandaşlarımızın konut alımlarını kolaylaştıracak yüzde 20 ve yüzde 30'lara varan sübvanseler yapılarak yüzde 10 peşinatla başlayan, 120, 180, hatta 240 aya varan vadelerle konut sahibi olmaları sağlandı. İdaremizden taksitle konut ve iş yeri satın alan vatandaşlarımıza 22 Mart-19 Nisan tarihleri arasında indirim kampanyası düzenlenerek, borç bakiyelerini peşin kapatanlara yüzde 22 oranında indirim yapılarak vatandaşlarımızın bu konudaki taleplerine olumlu cevaplar verildi. Bin 389 okul, 269 hastane, 215 öğrenci yurdu, 22 üniversite binası, 997 spor salonu, 99 sağlık Ocağı, 2 bin 113 ticari ünite, 19 stadyum, 912 cami olmak üzere toplamda 26 bin 134 sosyal donatı rakamına ulaşılmıştır. Ayrıca 2021 yılında 875 şehit ailesi ve görev malulü vatandaşımıza 148,8 milyon lira faizsiz konut kredisi kullandırılırken, bu yıl kullandırılan faizsiz konut kredisi kişi başına 241 bin liraya yükseltilmiş ve ilk 5 ayda 275 vatandaşımıza 63 milyon liralık konut kredisi açılmıştır. 20 yılda sosyal konut üretiminde başlattığımız kampanyalar gibi, vatandaşlarımızın alım güçlerini dikkate alarak ağustos ayında yeni bir sosyal konut kampanyası başlatılacak. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. İl ve ilçelerimizde binlerce konut üretmeye, vatandaşlarımıza yuva kurmaya, kentsel dönüşümlerle şehirlerimizi yenilmeye devam edeceğiz.'' demişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ''81 ilde sosyal konut projesi yapacağız. Bu sosyal konut projesi ile vatandaşlarımızın kira öder gibi ev sahibi olacak. Alt gelir grubu vatandaşlarımız, gençlerimiz, emekli vatandaşlarımız, şehit ve gazi ailelerimiz ayrılan kontenjanla birlikte bu projeden istifade edebilecekler" dedi. Bunun yanında altyapılı arsaları da sürece dahil edeceklerini ifade eden Kurum, "Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu yatırım ve üretim istihdam seferberliğine katkı sağlayacak tesislerin yapımını değişik illerimizde gerçekleştiriyor olacağız. Bu çerçevede vatandaşlarımız, gerek konutlarımızdan gerek de arsalarımızdan yararlanabilecekler. Bu projeye ilişkin gerek arazi yönetimi gerekse vatandaşlarımızın sosyal konutları talep ettiği alanlara ilişkin çalışmaları anbean yürüteceğiz. Projelerimizden hayata yeni atılan gençlerimiz de faydalanacaklar. Bununla ilgili kontenjanlarımız olacak. Bu çerçevede gençlerimiz kendilerinin talep ettiği alanlarda istifade edecekler. Vatandaşlarımızın artan inşaat maliyetlerinden en az etkilenmeleri noktasında piyasaya bu dengeyi sağlayacak argümanı ortaya koymuş olacağız. Sosyal konut projemiz, istihdam konusunda da çok ciddi katkılar sağlayacak. Gerek inşaat malzemesi noktasında gerek çalışan noktasında lokomotif sektörümüz olan inşaat sektörünü canlandıracak adımları bu projeyle başlatmış olacağız.'' demişti.

Pursaklar'da "TÜRK-İŞ 70. Yıl Hatıra Ormanı İlk Fidan Dikim Töreni"ne katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ''İnşallah önümüzdeki ay itibarıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın milletimize müjdeleyeceği Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini 81 ilimizde başlatıyor olacağız. Aslında medeniyetimizin bize tarif ettiği şehirleşme modelini, 81 ilimizde yaygın bir şekilde sürdürüyor olacağız. Bugüne kadar TOKİ Başkanlığımız eliyle 1 milyon 100 bin konutu yaptık ve vatandaşlarımıza teslim ettik. Dünyada, eşi benzeri olmayan bir projedir. Hiçbir ülke 20 yılda vatandaşına 1 milyon 100 bin konut yapıp da teslim edememiştir. Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bunun en önemli örneğini göstermiştir. Vatandaşlarımızdan gelen talep doğrultusunda da Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini önümüzdeki ay itibarıyla açıklayacağız. Gerek altyapılı arsa ile gerek yapacağımız sosyal konutlarla gerekse şehirlerimizde istihdamı, yatırımı artıracak sanayi alanlarıyla birlikte bu projeyi müjdeleyeceğiz, Sayın Cumhurbaşkanımız paylaşacak. Vatandaşlarımız da kira öder gibi taksitlerini ödemek suretiyle ev sahibi olabilecek.'' demişti.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen Ordu Stadyumu, Fatsa OSB ve eğitim yatırımları ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ''Önümüzdeki ay Sayın Cumhurbaşkanımız, cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini 81 ilimizde başlatacak. Ordu'da ilçelerimizde de inşallah sosyal konutlarımızı yapacağız. Şimdiden sosyal konutlarımız yavrularımız için, gençlerimiz için, Ordu'muz için hayırlı uğurlu olsun diyorum. Kardeşlerim biz aziz milletimize, Ordu'muzun güzelliklerine, güzel insanlarına hizmet etmek için çalışıyoruz. Hizmet etmek bizim boynumuzun borcudur.'' demişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.