Öne Çıkanlar engelli yüz yüze eğitim Personel ve Askerî Öğrenci Temin Faaliyetleri Yönetmeliği TRT EBA TV öğretim elemanı

Asgari Ücret ve Emeklilere İkramiye Açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, '' İhtiyaç duyduğumuz her durumda yanımızda yer alarak Türkiye Yüzyılı vizyonumuza omuz veren her bir vatandaşımıza şükranımızı sunuyorum. İnsanımızı günlük hayatta sıkıntıya sokan meseleleri bire birer çözüme kavuşturuyoruz. En zoru geride kaldı inşallah bundan sonra daha iyiye gideceğiz. Enflasyonu yavaş yavaş kontrol altına alıyoruz. Salgın ve küresel krizlerle sarsılan makro finansal istikrarı güçlendirecek adımları kararlılıkla atıyoruz. Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 oranında büyüyerek OECD ülkeleri arasında en iyi performansı gösteren ülke olduk. Kaliteli ve sürdürebilir büyüme hedefimizden en küçük sapma yoktur. Son verilere göre istihdam 32 milyona ulaştı. İşsizlik oranı ise yüzde 9,2'lere geriledi. Çalışan emeklilerimizde serzenişlere sebep olan sıkıntıyı gideriyoruz. 4 milyon 689 bin emeklimizin hesabına bir defaya mahsus 5'e bin lirayı süratle yatıracağız.

Üniversiteli gençlerimize seçim öncesi verdiğimiz ücretsiz internet ve indirimli teknoloji desteği sözümüzü tuttuk. Doğalgaz tüketim desteğini düzenli sosyal yardım programımıza dahil ettik. Toplam 8 aylık ödeme miktarını 1500 ila 3500 liraya yükselttik. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımıza her ay 450 milyon liradan 850 milyon liraya çıktı. 10 ay evvel yaşadığımız ülke ekonomisine 104 milyar ilave yük getiren deprem felaketine rağmen hiçbir insanımızı ihmal etmiyoruz. Yılbaşında çalışanlarımızın ücretlerinde genel ekonomiyi sarsmayacak bir artış yapılacak. İşçilerimizin onayını alacak, işverenlerimizi yolmayacak, istihdama zarar vermeyecek bir hedef ile bu süreç yönetilecek. Önümüzdeki yılı dengeleri yeniden sağlamlaştırma bir sonraki yılı ise atılım süreci olarak görüyoruz. 85 milyon olarak birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize, huzurumuza sıkı sahip çıkalım, aramıza fitne fesat sokulmasına izin vermeyelim. Gerisi sadece sabır ve vakit işidir.’’ dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, ''Gelir ve aylık alan emekli ve hak sahiplerine tek seferlik 5 bin lira ödeme yapılmasına ilişkin kanuni düzenleme 2 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kasım ayında 10 milyon 429 bin 922 kişiye 44 milyar 468 milyon 838 bin 223 lira 34 kuruş ödeme yapılmıştır. Bu kapsamda daha önce ödeme yapılmayan 4 milyon 688 bin 945 emekliye 5 bin lira ödeme yapılacaktır. Çalışan emeklilere ödeme yapılması halinde ilave maliyetin ise yaklaşık 23 milyar lira olması beklenmektedir.'' dedi.

6 Aralık 2023 tarihli Partisinin Grup Toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, asgari ücret talebini açıklamış ve ''İYİ Parti olarak asgari ücret talebimiz 2024 yılı Ocak ayı için 17 bin lira, Temmuz ayı için ise 20 bin 500 liradır.'' demişti.

TÜRK İŞ Başkanı Ergün Atalay'ı ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, asgari ücret konusunda açıklama yapıldı.

Türk İş Başkanı Ergün Atalay, ''Asgari ücretlinin emeklinin alım gücü ortada. Bugüne kadar toplumun razı gelmediği, içimize sinmeyen hiçbir şey yapmadık. Bu asgari ücretlinin yüzde 99'u örgütsüz insanlar. Zor şartlarda geçindiğini biliyorum.Zaman zaman enflasyonu durdursunlar, zam gelmesin hiçbir şeye, asgari ücreti konuşmanın anlamı yok. zammı ver ertesi gün zam getir fiyatlara. sürdürebilir iş değil. Geçim şartlarının zor olduğunu söylüyoruz arkadaşlarımız masada söylemeye devam edecek.'' demişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, ''Veli Ağbaba ile birlikte Türk İş'in geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği kongre nedeniyle kendilerine bir hayırlı olsun diyelim dedik. Asgari ücret komisyonunu takip edeceğiz. CHP olarak asgari ücret için bakış açımızı kamuoyuyla paylaştık. Bugün bu enflasyon ortamında Merkez Bankası'nın, TÜİK'in bağımsız olmadığı bir ortamda asgari ücretle ilgili rakam belirtmek sadece sayıdan ibaret olduğunun göstergesi. Biz umuyoruz ki pazartesi gününden itibaren yapılacak görüşmelerde yılda bir kez yapılacak asgari ücret zammıyla ilgili geri adım atılması gerektiğine inanıyoruz.'' demişti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh ile ortak basın toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışan emeklilere verilecek ikramiyeye ilişkin, ''Mecliste kabul edilir edilmez çalışmalara başlayacağız. Şu anda net bir tarih yok, çalışmalarımız ne zaman biterse ikramiyeyi emeklilerimize ulaştıracağız. Önemli olan kararın açıklanmasıydı. Burada Cumhurbaşkanımızın kararı çok önemli. Tam rakam net değil ama 4 milyon 600 binden fazla emeklimiz var. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla ve Hazine ve Maliye Bakanımızın çalışmaları doğrultusunda bütün emeklilerimizi kapsayacak bir karar çıktı.'' demişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret konusunda ''Bir şey söylemek için daha çok erken. Biliyorsunuz aralık ayı bitmeden Resmi Gazete'de yayımlamak zorundayız. Temmuz ayında yaptığımız gibi taraflar arasındaki en yüksek faydayı gözeterek verimli bir toplantıyı gerçekleştireceğimize inanıyorum.'' demişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.