Öne Çıkanlar 25. Cüz Arapça Okunuşu Ahilik ve Fetüvvet Dersi emekli maaşları Astromat Araştırma Projeleri Yarışması CHP Ankara belediye başkan adayı Mansur Yavaş

Engelli Kişilerin Sağlık ve Otoyol Hizmetlerinden Ücretsiz Yararlanmasına İlişkin Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (3 Haziran 2022)

Ulusal Engelli Veri Sistemi'nde yer alan veriler ile hazırlanan Ocak 2022 raporuna göre ülkemizde bulunan engelli sayısı 1.414.643'ü erkek, 1.097.307'si kadın olmak üzere toplam 2.511.950'dir. Engelli vatandaşlarımız, hayatlarını devam ettirirken birçok zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır.

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ne göre engelli bireyler herkesle aynı hak ve özgürlüklere sahiptir. Bu hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanılması için alınması gereken tüm önlemler, devletlerin insan akları yükümlülüklerindendir. Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal devlet anlayışına göre devlet, ekonomik ve sosyal yaşama müdahale etmesi yoluyla, toplumdaki sınıf çatışmalarını yumuşatarak, ulusal bütünleşmeyi sağlamayı hedeflemelidir. Dolayısıyla, sosyal devlet anlayışı çerçevesibde öncelikli olarak toplumun güçsüz kesimlerine ve elbette herkese insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşam seviyesinin sağlanması gerekmektedir. Anayasa'mızın 10. maddesinde işe kanun önünde eşitlik ilkesi düzenlenmiştir. Ancak kanun önünde eşitlik ilkesinin toplumdaki dezavantajlı grupların sorunlarını çözme konusunda yeterli olmaması dolayısıyla pozitif ayrımcılık kabul edilmiştir. Pozitif ayrımcılık ilkesi ile devlet, ayrımcılığa uğrama ihtimali bulunan dezavantajlı grupların hamisi ve koruyucusu olma vasfıyla görevlendirmiştir.

Ülkemizde son dönemlerde her türlü ihtiyaç kalemine zam yapılmıştır. Üst üste ve sürekli yapılan zamlar engelli vatandaşlarımızın da alım gücünü düşürmüştür. Zorunlu ihtiyaçlara yapılan masraflarla birlikte ulaşımda otoyol, tünel ve köprü geçiş ücretlerinde de ciddi oranda artış yaşanmıştır. Birçok konuda zorluklarla mücadele etmek zorunda kalan engelli vatandaşlarımızın insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmelerini sağlamak Devletimizin görevlerindendir. Bundan dolayıdır ki engelli vatandaşlarımızdan otoyol, tünel ve köprü geçiş ücretlerinden muaf tutulması gerekir.

KANUN TEKLİFİ

Anahtar Kelimeler:
EngelliSağlıkOtoyol
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.