Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Para Yorumu BİM A101 ŞOK 8 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler ŞOK

Kamu Kurumlarının Engelli Avukat İstihdam Etmesi Talebine İlişkin Soru Önergesi (19 Ekim 2023)

Aşağıda belirtilen sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Cevdet YILMAZ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasa’nın 98. ve içtüzüğün 96. ile 99. Maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

Kamu kurumları eylem ve işlemlerinde kanunlara ve hukuka uygun şekilde hareket edebilmek bununla birlikte taraf oldukları uyuşmazlıklarda kendilerini temsil ettirip haklarım savunabilmek amacıyla bünyelerinde Avukat istihdam etmek gerekliliği duymaktadır. Bu doğrultuda Kamu kurumlarında vuku bulan Avukat ihtiyacının belli bir kısmının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 53. maddesi ve ilgili yönetmelik uyarınca Engeli Kamu Personeli alımlarından karşılanması kanuni ve hukuki bir zorunluluktur. Ne var ki bünyelerinde ihtiyaç olmasına rağmen Kamu kurumları, engellilere yönelik merkezi alımlarda Avukat kadrosu bildirmemektedir. Buna karsın diğer merkezi alımlarda fazlaca kadro açılmakta ve sözleşmeli personel alımına gidilmektedir. Sözleşmeli personel alımlarında ise EKPSS puanıyla hiçbir şekilde alım yapılmamaktadır. Kamu kurumları, bu tutumlarıyla adeta Engelli Avukat çalıştırmak istemediğini göstermektedir.

Bu bağlamda,

1- Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan Avukat sayısı kaçtır? Buna ilişkin Cumhurbaşkanlığı idari işler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü'nün uhdesinde veri var mıdır?

2- Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan Avukatların yüzde kaçı engellidir? Buna dair Cumhurbaşkanlığı idari işler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın elinde herhangi bir veri var mıdır?

3- Kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu Avukat sayısı ne kadardır? İstihdama yönelik Cumhurbaşkanlığı idari işler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü bir çalışma yapmış mıdır?

4- Avukat istihdamına ihtiyaç duyan Kamu kurum ve kuruluşlarının hangileri, önümüzdeki aylarda yapılması beklenen Engelli Kamu Personeli ataması için "Kamu E-Uygulama" sistemi üzerinden kaç tane ve hangi kurumlardan Avukat kadrosu bildirmiştir? Buna ilişkin Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü'nün veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın elinde bir veri var mıdır?

5- Avukat istihdamına ihtiyacı bulunan Kamu kurum ve kuruluşlarının söz konusu ihtiyacım engelli kontenjanından karşılanması amacıyla içinde bulunduğumuz Ekim ayı içerisinde "Kamu E-Uygulama" sisteminden bildirim yapılması için 657 sayılı DMK'nın 53. maddesi ile 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında CBK'nın 8. maddesinin a,i,j,k,l,m fıkraları uyarınca Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü tarafından Kamu kurum ve kuruluşlarına herhangi bir yönlendirme yapılmış mıdır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.