Öne Çıkanlar Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yılmazdan Okullaşma Oranlarını Açıkladı refah payı Sözleşmeli Personel Pozisyon Unvanları ile Asgari Nitelikleri Gösterir (4) Sayılı Cetvel Okul öncesi eğitim

Geçici İşçiler ve Taşeron İşçiler Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Biz iki sene önce çalışmaya başladığımızda bu problemin çözümü için çeşitli görüşmeler yaptık, talepleri değerlendirdik. Emeklilik hakkı elde edebilecek durumdayken kanun değişikliği ile kanunun geriye yürütülmesiyle bir mağduriyet oluşmuştu. Onu gidermek üzere bir çalışma yaptık ve esas maksadımız bu mağduriyetin ortadan kaldırılmasıydı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar diye bilinen sorunun çözümü için çalışmaları tamamlayıp, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin iradesine sunduk. Biz bu düzenlemeyi evrensel hukuk prensibinden yola çıkarak gerçekleştirdik. Hukukun ruhuna ve felsefesine bu kadar uygun bir düzenleme ile emeklilikte yaşa takılanlar sorununu çözdüğümüz için biz görevimizi yaptık diye düşünüyorum.

Biz inanıyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti bu deprem felaketinin meydana getirdiği mağduriyetleri giderecek, talepleri karşılayacak durumdadır. Bölgede yaptığımız çalışmalar, AFAD organizasyonu etrafında hızla ilerliyor ve sahada sorunlar çözülüyor. Elbette insanların acılarıyla, insanların kaybettikleriyle o şoku atlatmaları zaman alacak ama millet olarak bu acının hafifletilmesi, yaraların sarılması konusunda hep birlikte bir dayanışma içerisinde bu sorunu çözeceğiz.'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Meselenin çözülmüş olması çok önemli. Hukuk kuralları geriye doğru işletilmez. Bu mağduriyet fikri de oradan doğmuştu. Hukuka uygun bir düzenlemeyle biz görevimizi yaptık.

EYT gibi bir sorun çözüldü. Şimdi de Meclis'te geçici işçiler sorunu var. Bu sorunu da tarihsel olarak ciddi bir adım atarak çözüyoruz. Biz bunları seçim için yapmıyoruz. 'Bu konu seçime yetişir mi?' diye soranlar var. Seçime yetişmesi gerekmiyor zaten seçimi biz alırız. Bazı sorunlar seçimden sonra çözülecek. Çünkü önümüzde çözülmesi gereken çok sayıda dosya var. Taşeron işçiler sorunu var, başka sorunlar var. Onların hepsini adım adım çözeceğiz. Çözmediğimiz hiçbir şey olmayacak. Çalışma hayatı huzurlu olursa, çalışma hayatında işçi, işveren, devlet arasındaki ilişkide emeğin hukukunu koruyan bir yaklaşım hakim olursa sorunlar çözülür. Bizim devletimiz sosyal bir devlettir. Çalışanlarını, emeklilerini, emekçilerini korumak Anayasal görevidir.'' dedi.

15 Mart 2023 tarihli AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Staj mağduru, kavramı doğru değil, staj mağduru yok. Çünkü prim yatırmayanlar, prim yatırmadan emekli olabilir mi? Patronları kim? Kendi adlarına sigorta primini yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Staj bir eğitimdir, kavramları doğru kullanalım.

Düzenleme şu anda Meclis'te. Tahmin ediyorum bu hafta Meclis gündemine alınır. Geçici işçi sorununu çözüyoruz. Dosya dosya önümüzde ele aldığımız her konuyu çözerek dosyayı kapatıyoruz. EYT'den sonra geçici işçiler demiştik, şimdi geçici işçiler meselesi inşallah Meclisimizin vereceği kararla kapanıyor. Geçici işçiler meselesi tarihe karışacak.

Devlette norm kadrolar var, bir de geçici işçiler var. Devletin, norm kadroya eleman alırken kıdem sırasına göre mevcut geçici işçilerden almasını önerdik. Şart; çalışma süresi, en kıdemli olanlar alınsın.

Sınır yok, sıraya koysun, en kıdemliden başlayarak alsın. Mevcut geçici işçilerin de uzun süre, 11 ay, 29 gün çalıştırılmasını önerdik.'' demişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.