Öne Çıkanlar Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esasları BİM 12 Ağustos 2022 Aktüel Ürünler Mahalli İdare Birlikleri Personeli Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Başvuru Duyurusu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

İdam Tekrar Mı Geliyor?

Marmaris'teki yangın sonrası idam konusu tekrar gündeme geldi. İlk olarak idam konusunun fitilini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ateşledi. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da idam konusunda bir açıklama yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ''Bu ormanların sahibi doğadır. Eline içkisini alıp buranın yakılmasına vesile olan, kamp ateşi yakanların değildir. Sorumluluk hepimizin. Gözaltına alınan kişi savcılığa sevk edilecek. Bu cezalar artırılmalıdır. İdamın da kendine ait caydırıcılığı söz konusu. Bu kadar sorumsuzluğun da güçlü bir cezası olması gerekir. Bu işlerden canı yanan birisi olarak söylüyorum. Bu cezalar, özellikle orman konusundaki cezalar artırılmalıdır. İdam cezası Türkiye'de çok tartışılıyor. Ama idamın da kendine ait bir caydırıcılık süreci söz konusudur. Evet ağıza hoş gelmiyor, çok sıcak gelmiyor ama başka bir şey var. Bu kadar sorumsuzluğun da kendi adına güçlü bir cezası olması gerekiyor.'' dedi.

Dalaman, Fethiye, Köyceğiz ve Seydikemer'de çıkan orman yangınlarının kontrol altına alındığını bildiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, orman yangınıyla ilgili kişinin gözaltına alındığını belirterek, "Ormanlar yakıldığı zaman caydırıcı cezası olmalı mı sizce?" şeklindeki sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazeteciye, "Sana sorsam sen hangi kanaattesin?" diye sordu. Gazetecinin, "Caydırıcı bir cezası olmalı" şeklindeki yanıtı üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ben de aynı kanaatteyim, caydırıcı bir ceza. Ben de diyorum ki ucu nereye dayanıyor idama mı, idam olmalı. Sultan Fatih ne diyor, 'Ormanlarımdan bir ağaç kesenin boynun vururum' diyor. Bu iş o kadar önemli. Canım canım bütün ormanları yakıyoruz. Sadece ormanlar mı? Bütün haşerat, hayvanlar hepsi bu ormanlarla beraber ne oluyor, onlar da yanıyor. Adam, affedersin içmiş ve geliyor, 'Bilmem neye kızdım, onun için de burayı yaktım.' Ne demek bu ya, böyle saçmalık olur mu? Bu tartışılmalı ve bunun üzerinde kesinlikle etraflıca durmalıyız." dedi.

Ağrı'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ''Orman yangınları her bir vatandaşımızı derinden üzmektedir, hepimizi üzmekte,  ciğerlerimiz adeta cayır cayır yanmaktadır.  Sayın Cumhurbaşkanımız dün yaptığı açıklamayla mevcut cezaların yeterli ve caydırıcı olmadığı konusunda kanaatini ortaya koydu. En ağır yaptırım olan idam yaptırımı dahil her türlü yaptırımın bu konuda değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Şu anki mevzuatımıza göre kasten orman yakanlara verilen cezanın hapis cezasının alt sınırı 10 yıldan başlıyor, üst sınırı yok. Bir örgüt faaliyeti çerçevesinde orman yakanların suçunun cezası ise müebbet hapis. Bu cezaların yeniden ele alınmasında biz de Adalet Bakanlığı olarak fayda görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmaları bizim için ayrıca talimattır. Bakanlık olarak çalışmaya başladık. Çalışmalarımız somutlaşınca Sayın Cumhurbaşkanımıza ve kamuoyuna açıklayacağız. Türkiye Büyük Millet Meclisi elbette bu konuda gerekli adımları eminim ki bu çalışmaları çerçevesinde atacaktır.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.