Öne Çıkanlar Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır NTV 2024 Yılı Mayıs Ayı Yay Burcu İş Yorumu A101 21 Eylül 2023 Aktüel Ürünler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin

Önceliğimiz Yerli ve Millilik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ''Teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği, insan hayatının her safhasının da bu hıza ayak uydurma eğilimi gösterdiği bu enformatik çağı hep birlikte tecrübe ediyoruz. Gittikçe dijitalleşen çağımız, insana temas eden bütün kamu kurumlarının ve hizmetlerini de nispeten dijital hale getirmektedir. Doğru kullanıldığında çok büyük kolaylıklar sağlayan bu dönüşüm sürecinden en yüksek seviyede faydalandığımız kurumlarımızdan bir tanesi de İŞKUR’dur. İş arayan ile işveren arasındaki en sağlam köprü olma vazifesini üstlenen kurumumuzun, vatandaşlarımıza sunduğu birçok hizmete çevrimiçi olarak erişebiliyoruz. Bu anlamda bugün imzalayacağımız protokolün İŞKUR’un dijital dönüşümüne önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum.

Ayrıca bu projeyle yazılım altyapısının diğer kurum faaliyetlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesine ve istihdam hizmetlerinden aktif ve pasif işgücü programlarına kadar kurumumuzun tüm yazılım ihtiyaçlarını karşılama noktasında TÜBİTAK ile etkin bir iş birliğini planlıyoruz. Bunun yanında 2024 Emekliler Yılı ile ilgili olarak da Kurumumuz SGK ile TÜBİTAK arasında ortak çalışmalar ve projeler gerçekleştirilecektir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, dijital çağın nimetlerini kamu hizmetlerimiz en doğru ve en verimli bir şekilde yansıtacak çalışmalara önayak yapmaktadır. Bu vesileyle Sayın Mehmet Fatih Kacır Bakanımıza, öncü çalışmaları ve destekleri için de teşekkür ediyorum.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın desteği ile kurumsal faaliyetlerimizi geliştirmeye, güncellemeye devam edeceğiz. Protokolümüzün Bakanlıklarımız ve Kurumlarımız adına hayırlı olmasını diliyor, başta Sayın Bakanımız olmak üzere, emeği geçen, katkı sağlayan herkese de şükranlarımı sunuyorum.'' dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ''Devletimizin tüm kurumlarına örnek teşkil edecek iş birliği modelimizle, kamu hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde sunulması için dijital araçlar geliştiriyoruz. Bilimsel araştırma ve uygulama projelerini hayata geçirerek kamu hizmetlerinde dijital dönüşümü sağlıyoruz.

Kurumlar arası bilgi paylaşımı ve koordinasyonu güçlendirerek kamuda hizmet sağlayıcılar arasında etkileşimi yükseltiyoruz. Vatandaşlarımıza sunduğumuz hizmetlerde kalite ve hızı odak noktamız haline getiriyoruz. Aynı zamanda kamu olarak sahip olduğumuz verileri bir kaynak olarak görüp onu stratejik bir şekilde değerlendirerek çalışmalarımıza veriye dayalı olarak yön veriyoruz.

Vatandaşlarımızın devletle olan tüm işlemlerini dijital bir ortamda, saniyeler içinde, evlerinden veya cep telefonlarından yapabilmelerini sağlayan e-devlet kuşkusuz bu çalışmaların vitrininde yer alan uygulamalardan biri. Bugün e-devlet uygulamasıyla vatandaşlarımız binden fazla kurumun 8 binden fazla hizmetine tek bir noktadan ulaşma imkânına sahip. Kamu olarak yürüttüğümüz dijitalleşme projelerinde her zaman yerlilik ve milliliği öncelik olarak gördük. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, ulusal güvenlik ve veri koruma ihtiyaçlarımızı dikkate alarak yerli ve milli yazılım çözümlerinin destekleyici ve geliştiricisiyiz. Bu çalışmalarda en etkin kurumlarımızın başında TÜBİTAK BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü gelmekte. Türkiye’nin CMMI 5 belgelendirmesine sahip tek kamu kurumu olan Enstitümüz, 2012 yılından bu yana yazılım alanında Ar-Ge faaliyetleri yürüterek ileri teknoloji ve çözümler geliştiriyor.

Bugüne kadar 33 kurum ile 45 projeyi hayata geçiren enstitümüz aynı zamanda bilgi birikimini kurum ve kuruluşlarımızın dijitalleşme yolculuklarında aktif olarak kullanmakta. Kamu mali yönetimimizde planlamadan izlemeye kadar tüm süreçleri uçtan uca dijitalleştiren ve veriye dayalı hizmet sunan Bütünleşik Kamu Mali Yönetimi, ülkemizdeki tıbbi cihazların uçtan uca takip edilmesi, denetim hizmetlerinin ve klinik mühendislik süreçlerinin etkili bir şekilde yürütülmesini sağlayan Ürün Takip Sistemi gibi kritik hizmet ve çalışmalarda açık kaynak teknolojiler kullanılarak maliyet etkin, güvenli dijital çözümler oluşturmuştur.

Veri işleme ve veri analizi kabiliyetleriyle; bugünün ve yarının problemlerinde inovasyon, verimlilik ve rekabetin itici gücü hâline gelen yapay zekânın kurumlarımızın sundukları hizmetlerde aktif olarak kullanılmasını sağlayacağız. Hâlihazırda Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi doğrultusunda; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü iş birliğiyle Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) tarafından yayınlanan destek Programıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza bağlı iki önemli kurumun, İŞKUR ve SGK’nın projelerini desteklemiş bulunuyoruz.

Ülkemizin bilim ve teknoloji politikalarında lider kurumlarından TÜBİTAK ile kaliteli ve yenilikçi bir anlayışla sürdürülebilir sosyal güvenlik hizmeti sunan SGK ve işgücü piyasası politikalarının öncü kurumu İŞKUR arasında iş birlikleri tesis edeceğiz. Devletimizin tüm kurumlarına örnek teşkil edecek iş birliği modelimizle, kamu hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde sunulması için dijital araçlar geliştiriyoruz. Bilimsel araştırma ve uygulama projelerini hayata geçirerek kamu hizmetlerinde dijital dönüşümü sağlıyoruz.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.