Öne Çıkanlar engelli Personel ve Askerî Öğrenci Temin Faaliyetleri Yönetmeliği yüz yüze eğitim öğretim elemanı TRT EBA TV

Sağlık Bakanlığı'ndan 2023-10 Sayılı Genelge

Bakan Yardımcısı Bakan a. Doç. Dr. Tolga TOLUNAY imzalı resmi yazıda ''31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde yatağa bağımlı olup seçmen sandığına gidemeyecek durumda olan vatandaşlar için düzenlenecek durum bildirir tek hekim raporuna dair usul ve esasları açıklayan 2023/10 sayılı Genelge ve eki Yatağa Bağımlı Kişiler İçin Durum Bildirir Tek Hekim Raporu formatı yazımız ekinde yer almakta olup, iş ve işlemlerin mezkur Genelge hükümlerine göre yürütülmesi hususunda, bilgilerini ve gereğini arz ve rica ederim.'' denilmiştir.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 23642684/ sayılı Yatağa Bağımlı Kişiler İçin Durum Bildirir Tek Hekim Raporu konulu 2023/10 Genelge yayınlandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzalı Genelgede''Bilindiği üzere 20 Mart 2023 tarihli ve E-23642684-010.99-211752092 sayılı (2023/4) Genelge ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 14. maddesi ve Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 393 sayılı Kararı gereğince aile hekimleri tarafından ''Yatağa Bağımlı Kişiler İçin Durum Bildirir Tek Hekim Raporu'' düzenlenmesi hususu bildirilmişti.

YSK'nın 19.12.2023 tarihli ve 2023/1563 Sayılı Kararı eki Yurt İçi Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esaslarına Dair 140/1 Sayılı Genelge'nin 3. maddesi 6 ve 7. fıkralarında ''Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin bir yakını tarafından www.ysk.gov.tr internet adresinde bulunan veya ilçe seçim kurullarından temin edilecek ''Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu'' ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvuruları, askı başlangıç tarihi olan 4 Ocak 2024 Perşembe günü saat 08.00 ile 17 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 17.00 arasında yapılır. Bu başvuruda; ''Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu'' ile birlikte ''engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu'' veya ''hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu'' ibaresinin yer aldığı sağlık raporunun ibrazı gereklidir. Ancak son genel seçimde kalıcı olarak yatağa bağımlı olduğu tespit edilerek seyyar sandık seçmen listesine dahil edilmiş seçmenler ile Sağlık Bakanlığı'ndan elektronik ortamda alınan verilerden kalıcı olarak yatağa bağımlı olduğu tespit edilen seçmenlerden müracaatları halinde ''Seyyar Sandık Seçmen İşlemleri (SEc_024)'' ekranından seçmene ait rapor bilgileri kontrol edilerek yeniden sağlık raporu istenmez.'' hükmü ile düzenleme yapılmıştır.

YSK'nın 23.12.2023 tarih ve 2023/1570 sayılı Kararı'nda ''engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu'' ve ''hastalığı sebebiyle yarağa bağımlı olduğu'' ibaresinin yer aldığı aile hekimlerince düzenlenecek sağlık raporlarında;

''a) Yatağa bağımlılığın tıbbbi sebebinin,
b) Yatağa bağımlılığın kalıcı olup olmadığının,
c) Yatağa bağımlılığın süresinin belirtilmesi ve raporların ıslak imzalı veya elektronik imzalı ve barkodlu şekilde düzenlenmesi ve tereddüt halinde barkod kontrolünün ilçe seçim kurulu başkanlığınca yapılmasına,

...4) Görme ve işitme engelli olan seçmenlerin sadece bu engelleri nedeniyle seyyar sandık kurulu seçmen listesine eklenemeyeceğine'' karar verilmiştir.

Bu hususlar kapsamında uygulamanaın aşağıda belirtildiği şekilde yürütülmesi gerekmektedir.

1- Aile hekimlerince, bu Genelge ekinde yer alan ve ''Yatağa Bağımlı Kişiler İçin Durum Bildirir Tek Hekim Raporu'' formatına uygun şekilde https://erapor.saglik.gov.tr adresinde yayımlanan Sağlık Bakanlığı e-Rapor sistemi üzerinden elektronik olarak düzenlenecektir.

2- Görme ve işitme engelli olan seçmenlere sadece bu engelleri nedeniyle ''Yatağa Bağımlı kişiler İçin Durum Bildirir Tek Hekim Raporu'' düzenlenmeyecektir.

3- Düzenlenen rapor elektronik imza ile imzalanarak e-Rapor sisteminden çıktı alınarak bir nüshası vatandaşa teslim edilecektir.

4- Yatağa bağımlılığın tıbbi gerekçesi açık ve anlaşılacak şekilde raporda belirtilecektir.

5- Bu raporlar sadece yatağa bağımlı olup seçmen sandığına gidemeyecek durumda olan vatandaşlar için düzenlenecektir.

20.03.2023 tarih ve E-23642684-010.99-211752092 (2023/4) sayılı Genelgenin yürürlükten kaldırıldığı ve uygulamanın yukarıda yer verilen esaslara uygun olarak yürütülmesinin tüm aile hekimlerine tebliği hususunda gereğini önemle rica ederim.'' denilmiştir.

Seyyar Sandık Sağlık Rapor Formatı : https://dosyamerkez.saglik.gov.tr/Eklenti/47189/0/seyyar-sandik-saglik-rapor-formati.docx

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.