14 Ekim 2023 Cumartesi tarih ve 32339 Sayılı Resmi Gazetede “İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlanmış ve toplam 40 maddede değişiklik yapılmıştı. Yazımızın ikinci bölümünde de yapılan değişiklikler ve değişikliklere ilişkin bazı değerlendirmelerimize devam ediyoruz.

“ Okul öncesi eğitim kurumlarında; (Değişik:RG-10/7/2019-30827) güne başlama, oyun, beslenme, temizlik, etkinlik, dinlenme ve günü değerlendirme zamanlarını da içerecek şekilde günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile (Değişik ibare:RG-14/10/2023-32339) tekli eğitim yapılması esastır. Ancak kayıt alanında okula kesin kaydı yapılamamış çocuk bulunan okullarda ikili eğitim yapılması zorunludur.” Ana sınıflarının ortaokul ve lise bünyesinde(uygulama sınıfı) açılmayıp sadece ilkokul bünyesinde açılmasına ilişkin düzenlemeye uygun olacak şekilde, “tekli eğitim yapılması esastır” hükmü “tekli ya da ikili eğitim” şeklinde revize edilmeli, anaokulu ve ilkokullar dışında açılan ana sınıfı şubeleri, gerekiyorsa ikili eğitim planlaması yapılarak, peyderpey bu kurumlara aktarılmalı ve gerekirse bu şubelerde ikili eğitim yapılmalıdır.

Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri açısından, bir ders saati süresi 40 dakikadır. Okul yönetimince tekli eğitim yapılan okullarda bir teneffüs en az 20 dakika olmak üzere diğer teneffüsler için en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise teneffüsler için en az 10 dakika süre ayrılır.” “ Tekli eğitim yapılan okullarda yemek ve dinlenme için en az 40, en çok 90 dakika süre verilir. Bu süre okul yönetimince okul çevresinin şartlarına göre düzenlenir, il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne bilgi verilir. İkili (Değişik ibare: RG-14/10/2023-32339) eğitim yapılan ilköğretim kurumlarında sabahçı ve öğleci grup öğrencilerinin çıkış ve girişleri arasında en fazla 30 dakikalık süre ayrılır.” Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri açısından yapılan düzenlemeler yerinde olmakla birlikte, yazımızın ilkindi de  değinildiği gibi tekli eğitim yapılan okullarda sabah ve öğleden sonra uygulamasından vaz geçilmesi istekleri artmaktadır. Özellikle küçük yaş grubu öğrencilerinin sabah ve öğleden sonra yarımşar gün okula devam etme zorunlukları tekrar gözden geçirilmeli, öğleden sonraki eğitim, okulda değil spor salonları, kurslar ve etkinlik atölyelerinde devam etmelidir.

Resmi tatil günleri açısından getirilen düzenleme; “Okulların (Mülga ibare:RG-14/10/2023-32339) (Değişik ibare:RG-10/7/2019-30827) hafta sonu tatili, ara tatil (Ek ibare:RG-14/10/2023-32339) , yarıyıl ve yaz tatili dışındaki resmî tatil günleri 17/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile 16/4/2012 tarihli ve 2012/3073 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Ulusal ve Resmî Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir ve yıllık çalışma takviminde belirtilir” şeklindedir. Son günlerde basına yansıdığı kadarıyla bu maddenin tekrar değiştirileceği anlaşılıyor. Eğer iddialar doğru ise; hem Kasım ve Nisan aylarındaki birer haftalık ara tatiller kaldırılacak hem de yaz tatili 8 haftaya düşürülecek. Müfredat yoğun bulunarak sadeleştirme çalışmalarının yapıldığı bir zamanda, eğitim-öğretim yılının uzatılmasına neden gerek duyulduğu da ilginç tabi.

“Komisyon, okulların fiziki kapasite ve ulaşım imkânlarını dikkate alarak öğrenci alınacak kayıt alanlarını belirler ve e-Okul sisteminin ilgili bölümüne işler. (Ek cümle:RG-14/10/2023-32339) Ayrıca kesinleşen kayıt alanları MEBCBS’ye işlenmek üzere komisyon tarafından dijital kayda alınır.” Buradaki komisyonun kimlerden müteşekkil olacağı ve karar alma usulü de kısaca eklenmelidir.

“İlkokula kaydı yapılan öğrencilerin şubeleri ve öğretmenleri kura yöntemi ile e-Okul sistemi üzerinden Bakanlıkça belirlenir,” hükmü çok yerinde bir düzenlemedir. Okul idarelerini büyük yük ve baskılardan kurtaracaktır. Fakat bu hüküm sonucu bu defa da sınıf değişiklik taleplerinde patlamalar yaşanacaktır. Bu taleplerin değerlendirilmesi görevi rehberlik servisine verilmiştir. Bu hüküm; okul rehberlik servisinin hazırlayacağı gerekçeli rapor ve okul müdürünün uygun görmesi ile toplam ilkokul sürecinde bir defaya mahsus olmak üzere yapılabilir” şeklinde revize edilmelidir. Mevcut durumda; “İlkokulda şube değişikliği, velinin yazılı talebi üzerine rehberlik servisinin hazırlayacağı gerekçeli görüş raporu alınarak okul yönetimince o ders yılı içinde bir defaya mahsus olmak üzere yapılabilir,” denilmektedir. (“Ortaokul ve imam-hatip ortaokuluna kaydı yapılan öğrencilerin şubeleri kura yöntemi ile e-Okul sistemi üzerinden Bakanlıkça belirlenir. Bu okullarda şube değişikliği, velinin yazılı talebi üzerine rehberlik servisinin hazırlayacağı gerekçeli görüş raporu alınarak okul yönetimince o ders yılı içinde bir defaya mahsus olmak üzere yapılabilir.”)

“Öğrencinin; anne ve babasının her ikisinin ya da yasal sorumluluğunu üstlenen kişinin çalışması, anne/babadan birinin hayatta olmaması, ailesinde ağır engelli raporu bulunan bireyin bulunması hâlinde nakli, belgelendirilmesi şartı ile anne veya baba ya da yasal sorumluluğunu üstlenen kişinin çalıştığı adresin kayıt alanındaki okula yapılır.” Mu maddenin genişletilmesine gerek yoktur. Zaten mevcut durum kullanılarak belli okullarda yığılma yaşanmaktadır.

Es-selâm.

DEVAM EDECEK

Ömer Emir DOĞAN
Eğitimci-Yazar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.