Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öğretmen ÖSYM

Ek Protokol Yapılması (8 Mart 2024)

Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı ve Hamza Öksüz imzalı resmi yazıda ''bilindiği üzere, kamu görevlilerinin geneline yönelik mali, sosyal ve özlük hakları düzenlenen Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı'nın 22'nci maddesiyle; 375 sayılı KHK'nın ek 4'üncü maddesi uyarınca aylık 707 gösterge rakamı üzerinden toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesine yönelik hüküm kayıt altına alınmıştır.

375 sayılı KHK'nın ek 4'üncü maddesinin tamamına yönelik Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Anayasa Mahkemesi'nde açılan davada; 18/01/2024 tarihinde karar verilmiş, Kararın gerekçesi 05.03.2024 tarihli 32480 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 375 sayılı KHK'nın ek 4'üncü maddesinin ikinci fıkrası ile dördüncü fıkrası iptal edilmiştir.

Toplu sözleşme ikramiyesi, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun Toplu Sözleşmenin Kapsamı başlıklı 28'inci maddesi içerisinde yer almakta ve doğrudan toplu sözleşme ile belirleneceği belirtilmektedir. 4688 sayılı Kanun'un Uygulamanın İzlenmesi başlıklı 42'nci maddesi ise ''Bu Kanun'un uygulanmasında; ... Personel konularına ilişkin olarak karşılaşılacak sorunları Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın görüşlerini alarak gidermeye Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir. Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı yukarıda belirtilen hususlar ile ihtiyaç duyulacak diğer hususlarda bu kurumlardan birinin talebi üzerine ortak çalışma yapabilirler. Bu çalışmalara Kamu Personeli Danışma Kurulu'na temsilci gönderen kamu görevlileri sendikaları konfederasyonunun teksilcileri de davet edilir.'' hükmü uyarınca çözüm üretme noktasında sorun giderici bir istişare mekanizması devreye alınabileceği belirtilmiştir.

4688 sayılı Kanun içerisinde yer alan ve doğrudan ilgili Kanun'un uygulanması ile toplu sözleşme özerkliğine müdahale olarak değerlendirilmesi gereken toplu sözleşme ikramiyesinin iptal edilmesi, 2 milyondan fazla kamu görevlisinin mağduriyetine sebep olabilecektir. Konfederasyonumuz, bağlı sendikalarımız ve Kamu İşvereni ğaydaşlığında 4688 sayılı Kanun'un ve 7. Dönem KGHK'nın istişari ve çözümü yönelik maddelerinin işletilmesi amacıyla Ek Protokol yapılmasını talep eder, çalışmalarınızda kolaylık dileriz.'' denilmiştir.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ : https://www.memursen.org.tr/dokuman/csgbtoplusozlesmeikramiye.pdf

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI ÜST YAZI : https://www.memursen.org.tr/dokuman/hazinemaliyeikramiye.pdf

Anahtar Kelimeler:
Memur SenEk Protokol
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.