Öne Çıkanlar pasta Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı Eğitici Eğitimi 2018 Yılı 2022 Aylığı Miktarı Okul Randevu Sistemi Astromat Araştırma Projeleri Yarışması

Hususi Damgalı Pasaport Alınabilmesi İçin 1-3 Dereceli Kadrolarda Görev Yapmak Gerektiği (21 Ağustos 2023)

Yerel Yönetimler Genel Müdürü V. Bakan a. ... imzalı resmi yazıda ''Başkanlığınızda 6. derece tekniker kadrosunda görev yapan bir personelin kazanılmış hak aylık derecesinin 3 olduğundan bahisle hususi damgalı pasaport alıp alamayacağına ilişkin 17 Ağustos 2023 tarihli ve 98029460-622.02-28488 sayılı yazı incelenmiştir.

5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14'üncü maddesinde, "Hususi damgalı pasaportlar; 

A) birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle Sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, vakıf yükseköğretim kurumlarında görev yapanlardan en az 15 yıl mesleki kıdemi olan öğretim üyeleri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri ile vakıf yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz.

Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir...." hükmünün yer almaktadır.

5682 sayılı Kanunda yer alan "birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan" ibaresinden görev yapılan kadronun derecesinin anlaşılması gerektiğinden, 6. derece tekniker kadrosunda görev yapan personelin hususi damgalı pasaport almasının hukuken mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.'' denilmiştir.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.