Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı atama öğretmen 2024 Yılı Mayıs Ayı Balık Burcu İş Yorumu

Uzlaşma Yönetmeliği (28 Aralık 2023)

Genel Başkan Türkeş Güney ve Genel Başkan Yardımcısı Nebi Yay imzalı resmi yazıda ''3/2/1999 ve 23600 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Uzlaşma Yönetmeliği'nin ''Uzlaşma Komisyonlarının Teşkili'' başlıklı 6'ncı maddesi gereğince Bakanlığınız uzlaşma komisyonları kurulmaktadır.

İlgili komisyonların kimlerden oluşacağına ilişkin düzenlenen Yönetmelik maddesi, kimi personele uzlaşma komisyonunda görev alma imkanı tanırken, bazı personel bu imkandan yararlanamamakta ve ciddi bir maddi kayıp yaşamaktadırlar.

Yönetmeliğin Uzlaşma Komisyonlarının Teşkili başlıklı 6'ncı maddesinin (c) bendi, ''Vergi Dairesi Başkanlığı Uzlaşma Komisyonu: Vergi dairesi başkanı veya tevkil edeceği grup müdürünün başkanlığında, vergi dairesi başkanı tarafından belirlenen grup müdürleri, koordinatör olarak görevlendirilen avukatlar, vergi dairesi müdürlerinden veya müdürlerden oluşur. Kanunun 4'üncü maddesinde yazılı vergi dairesinin görev ve yetkilerini gaiz olarak faaliyete geçen vergi dairesi başkanlıklarında ise komisyon, vergi dairesi başkanı veya tevkil edeceği grup müdürü, vergi dairesi başkanlıklarında ise komisyon, vergi dairesi başkanı veya tevkil edeceği grup müdürü, vergi dairesi müdürü ya da müdürün başkanlığında, vergi dairesi başkanı tarafından belirlenen grup müdürleri, koordinatör olarak görevlendirilen avukatlar, vergi dairesi müdürleri, müdürler, vergi dairesi müdür yardımcıları, müdür yardımcıları ve/veya şeflerden teşekkül ettirilir.'' şeklinde düzenlenmiştir.

İlgili madde hükmü gereğince, merkez birimlerinde görev yapan müdür yardımcıları ve şefler Kurum bünyesinde kurulan Uzlaşma Komisyonlarına seçilmemektedir. Mesleğinde yetkin müdür yardımcıları ve şefler Merkez birimlerinde çalışmak için görevlendirilmekte, ancak ilgili mevzuat hükmü gereğince uzlaşma komisyonlarında görev alamadıklarından dolayı ciddi bir maddi kayıpla karşı karşıya kalmaktadırlar.

İçinde bulunduğumuz ekonomik süreç ve memur maaşlarının enflasyon karşısında kaybettiği değer düşünüldüğünde, uzlaşma ücretleri personel için önemli bir gelir kaynağı olmaktadır. Görev ve unvanı aynı olup, salt mevzuat düzenlemesi gereğince merkez ve taşra birimlerinde oluşturulan komisyonlarda farklı uygulamalara yer verilmesi aynı zamanda eşitlik ilkesine de aykırı olmakla birlikte çalışma barışını zedelemektedir.

Bununla birlikte, ilgili Yönetmeliğin 6'ncı maddesinin (d) fıkrası da, ''Defterdarlık Uzlaşma Komisyonu: Vergi dairesi başkanlığı bulunmayan yerlerde kurulan bu komisyon, defterdarın veya tevkil edeceği defterdar yardımcısının başkanlığında gelir müdürü ile vergi dairesi müdüründen oluşur.'' şeklinde düzenlenmiştir. Görüleceği üzere, defterdarlık bünyesindeki uzlaşma komisyonuna da yine şef ve gelir uzmanları girememektedir.

Son olarak ise, uzlaşma işlemleri hukuki birer süreç olup, kurum avukatlarının da uzlaşma görüşmelerinin yürütülmesi aşamasında uzlaşma komisyonlarında yer alması gerektiği görüşündeyiz.

İzah ettiğimiz gerekçelerle, Uzlaşma Yönetmeliğinin 6'ncı maddesinin (b) fıkrasında şef ve gelir uzmanlarının (c) fıkrasına ise merkez birimlerindeki şef ve müdür yardımcılarının da eklenmesi ile kurulan uzlaşma komisyonlarında kurum avukatlarının da bulunmasına ilişkin Yönetmelik düzenlemesi yapılması ve tarafımıza 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu 19/f maddesi gereğince bilgi verilmesini arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.