31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri öncesi AK Parti Seçim Beyannamesi 8 ana başlık olarak "Türkiye Yüzyılı Şehirleri İçin Gerçek Belediyecilik" sloganıyla açıklandı.
AK Parti Seçim Beyannamesi; AK Parti Yerel Yönetim Vizyonu, Katılımcılık, Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik, Dirençli Şehirler, Türkiye Yüzyılı’nda Şehir ve Çevre, Toplumsal Refah Öncelikli Şehir Ekonomileri, Duyarlı ve Kapsayıcı Sosyal Belediyecilik, Kültür Üreten Şehirler, Hizmet ve Eser Belediyeciliği olmak üzere 8 ana başlıktan oluşmaktadır.
BİRİNCİ BÖLÜM
AK PARTİ YEREL YÖNETİM VİZYONU
AK Parti, belediyecilikte çığır açmış kadrolar tarafından kurulmuştur. AK Parti, “Demokrasi Yerelden Başlar” ilkesini siyasetinin vazgeçilmez unsurlarından biri olarak görmektedir.
AK Parti, yerel yönetimlerden elde ettiği tecrübeyle tüm Türkiye’yi kucaklamış bir partidir. AK Parti’nin ilke ve ideallerinin oluşmasında, hedeflerinin şekillenmesinde, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994’ten itibaren belediyecilikte ortaya koyduğu vizyonun önemli bir yeri vardır. Bu vizyon “İnsan Öncelikli, Hizmet Odaklı Yerel Yönetim” ilkesiyle yerel yönetimlerde büyük başarılar yakalamış, yeni bir model ortaya koymuştur.
Yenilikçi projeler ve iyi uygulama örnekleri önce Türkiye’nin diğer şehirlerine transfer edilmiş, daha sonra AK Parti’nin iktidara gelmesiyle birlikte başarılı uygulamalar olarak ülke yönetimine aktarılmıştır.
AK Parti’nin Türkiye’de “Hizmet ve Eser Siyaseti” vizyonu yerel yönetim geleneğine dayanmaktadır. Bu yönüyle AK Parti, yerel yönetimlerde kalkınma, hizmet ve eser siyasetinin öncüsüdür. “AK Parti Belediyeciliği” artık bugün bir markaya dönüşmüştür. “Gerçek Belediyecilik” denince akla AK Parti gelmektedir.
Türkiye’de yerel yönetimlerin, belediyeciliğin ve yerel hizmetin adresi AK Parti’dir. Bizim genel siyasette de yerel siyasette de tüm iktidarlarımız boyunca temel amacımız insanımıza hizmettir. Bu uğurda atılacak adımları, yapılacak yatırımları, kaldırılacak engelleri her daim milletimizin talep ve ihtiyacına göre belirledik. AK Parti, belediyeciliği millete hizmetin ilk kapısı olarak görmektedir. AK Parti, Türkiye’de “Millet Odaklı Siyaset” anlayışını kurumsallaştıran partinin adıdır.
“İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın” düsturuyla geliştirdiğimiz yönetim anlayışımız, ülkemizi daha huzurlu hale getirmiş, milletimizin refahını artırmış ve insanımızın yaşam kalitesini yükseltmiştir.
Şehirler için vizyon ve proje geliştirmede, katılım ve kapsayıcılıkta, eşit hizmet sağlamada, sorunlara çözüm üretmede ve hızlı neticeler almada AK Parti rakipsizdir. Diğer siyasi partilerle değil, yine sadece kendisiyle yarışmaktadır.
Yollar, köprüler, tüneller, raylı sistemler, parklar, yeşil alanlar, temiz su, temiz hava, yaşanabilir çevre, dirençli şehirler, estetik yapılar, düzenli caddeler ve sosyal belediyeciliğe yaklaşımımızla Türkiye’de AK Partili belediyelerin olduğu her yerde, belediyecilikte devrim yaşanmıştır. Millete hizmet etme çıtası çok yukarılara çıkarılmıştır.
AK Parti olarak icraat ve eser siyasetimizde; şikayet etmeyen, bahanelerin arkasına sığınmayan bir yaklaşımı benimsemekteyiz. Günü kurtarmaya dönük faaliyetler yerine çözüm üreten, kalıcı eserler bırakan, şehirlerimizin sadece bugününü değil, geleceğini de planlayan bir anlayışla hizmet sunmaktayız. Yerel yönetimlerde söz ve mazeret değil, iş ve hizmet üretmekteyiz.
Şehirlerimizin gelecek 50 ve 100 yıllık ihtiyaçlarını dikkate alan yatırımlar yapmaya devam etmekte ve vizyon projelerini hayata geçirmeyi sürdürmekteyiz. Her daim geleceği imar etmenin sorumluluğuyla ülkemizin önce “2023 Hedeflerine” ardından “Türkiye Yüzyılı” idealine ulaşması için büyük bir hizmet seferberliği yürütmekteyiz.
Şehirleri emanet ettiğimiz belediye başkanlarımızı, aldığı emaneti layıkıyla taşıyacak “Şehreminleri” olarak görmekteyiz. Belediye başkanlarımız, şehre ve hemşehrilerine sahip çıkarak onların problemlerini çözen, yarınlarının en güzel şekilde inşa edilmesi için gereken hizmetleri yapan bir vizyonla hareket etmektedir.
Her seçim döneminde adaylarımızı belirlerken bilgi, birikim, liyakat, ehliyet sahibi olmak ve milletimizin teveccühüne mazhar olmak önemli kriterlerimiz oldu. Belediye başkanlarımız seçildiklerinde, şehirlerimizin kendine özgü ruhuna ve kimliğine uygun politikalar üretti.
Belediye başkanlarımızı; sadece şehirleri, ilçeleri, beldeleri idare eden, çöp toplayan, altyapı inşa eden, şehrin fiziki sorunlarıyla ilgilenen yöneticiler olarak görmemekteyiz. Aynı zamanda onları milletimizin gönlüne giren, kimsesizlerin kimsesi olan, medeniyet şuuruyla hareket eden yöneticiler olarak kabul etmekteyiz ve kendilerinde de bu ulvi görevleri yerine getirmelerini beklemekteyiz. Böylelikle AK Parti iktidarında inşa ettiğimiz “Gönül Belediyeciliği” şiarını sürdürebileceğiz.
Hiçbir şehrimizi diğerinden ayrı görmemekteyiz. Bugüne dek her birinin gecikmiş, ihmal edilmiş, ötelenmiş ve üzeri örtülmüş sorunlarının üzerine cesaretle gittik. Şehirlerimizi kendi kaderine terk etmedik. Hiçbir şehrimizi yatırımlardan mahrum bırakmadık. Zira topyekûn bir kalkınma için “Büyük Türkiye” idealine ulaşmak için her alanda büyük düşündük, büyük hedefler belirledik. Bu hedeflere ulaşmak için yerelden başlayıp ülkemizin tamamı için var gücümüzle çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz.
Şehirlerimizi metro hatlarıyla, raylı sistemlerle, modern arıtma ve geri dönüşüm tesisleriyle tanıştırdık. Ulaşıma, toplu taşımaya, altyapı ve üstyapıya önemli projelerle çağ atlattık. Şehirlerimizi estetik kaygılarla işledik. Parklarla, bahçelerle şehirlerimizin standartlarını yükselttik. Yeşil alanlarla, temiz hava ve temiz suyla şehirlerimizi yaşanabilir mekanlar yaptık.
Şehirlerimizin yitirilmiş estetiğini, güzelliklerini, kaybolan tarihini gün yüzüne çıkardık. Tarihi mirasımıza sahip çıktık, koruduk. Geleneğimizi geleceğe taşıdık. Şehirlerimizi, sadece altyapıdan, konuttan ve yoldan ibaret görmemekteyiz. Şehirlerimizi kültürel dokunun muhafaza edildiği, kültürel zenginliğin yaşandığı, şehir kültürünün geliştirildiği, aile yaşamına duyarlı, sosyal imkanları gelişmiş, dezavantajlı grupların ihtiyaçlarına uygun mekanlar olarak kabul etmekte ve bu anlayışa uygun bir şekilde yönetmekteyiz.
Bugüne dek çevreyi, hayvanları, suyu, yeşili, tabii dengeyi daha güçlü şekilde muhafaza ettik. Bugün de insanı, şehir ve tabiat arasında bir seçim yapmak zorunda olan değil, şehri ve tabiatı iç içe yaşayan bir varlık olarak daha da yüceltmenin gayreti içerisindeyiz.
Yerel sorunların çözümünde esas önceliği merkezi idarenin desteğiyle yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yeniden yapılandırılmasına verdik. Merkezi bütçe yatırımlarımızı rekabetçi şehir ekonomileri oluşturma ve yerel kalkınmayı destekleme hedefleri doğrultusunda planladık.
Dünyadaki kalkınma yarışının sadece ülkeler üzerinden yapılmadığının bilinciyle değişen dünyanın farkında olarak biz, “Kalkınma yerelde başlar” dedik. Bunun için her bir şehrimizi “Marka Şehir” haline getirmeye çalıştık ve halen de bunun gayretindeyiz. Bu sayede bugün birçok şehrimizi dünya şehirleriyle yarışan marka değeri yüksek şehirler haline getirdik.
AK Parti, her şart ve zorlukta, ilkeli ve tutarlı bir siyasetle ülkeyi yönetmektedir. Günlük, popülist siyasete prim vermemektedir. “Verdiği Sözü Tutan, Gerçekleştiremeyeceği Vaatte Bulunmayan” bir parti olarak, kurulduğumuz günden bu yana her seçim döneminde, bir önceki seçimde verdiğimiz vaatlerin ne kadarını gerçekleştirdiğimizin hesabını milletimize vermekteyiz. Milletimizden önce biz kendimizi hesaba çekmekteyiz.
Şehirlerimize hem yerel yönetimlerimiz hem de merkezi idare kuruluşlarımız eliyle kalıcı hizmetler ve eserler kazandırdık. Marmaray, Melen Barajı, Osmangazi Köprüsü, Yusufeli Barajı, Avrasya Tüneli, şehir hastaneleri, Çamlıca Kulesi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Havalimanı, 1915 Çanakkale Köprüsü, yüksek hızlı tren, otoyollar, limanlar, tüneller, çevre yolları, Gaziray, Başkentray, Bursaray ve diğer metro hatları, deniz otobüsleri gibi büyük projelerle ulaşımdan çevreye kentsel altyapıdan yerel kalkınmaya kadar her alanda şehirlerimizi güçlü ve dirençli bir şekilde geleceğe hazırladık. Millet bahçeleri, millet kıraathaneleri, sosyal dayanışma merkezleri, bilim kampları, gençlik merkezleri, spor kompleksleri, aile ve yaşam merkezleri, millet kütüphaneleri, kültür ve sanat evleri gibi projeler ile şehirlerimizin yaşam kalitesini yükselttik, vatandaşımızın memnuniyetini artırdık. Kurulduğu günden itibaren belediyecilik perspektifi ve şehircilik anlayışı çerçevesinde “AK Parti Belediyeciliği” vizyonunu şu ilkeler üzerinden özetleyebiliriz:
• Demokrasiyi ve kalkınmayı yerelden başlatan,
• Reformlar yoluyla yerel yönetimlerin idari ve mali kapasitelerini güçlendiren,
• İnsan öncelikli, hizmet odaklı anlayışı tahkim eden,
• Şehirlerin gecekondudan altyapıya, ulaşımdan imara kadar birikmiş sorunlarını gündeme alan ve çözüme kavuşturan,
• Eser ve hizmet siyasetinde yüksek standartları yakalayan,
• Altyapı ve üstyapı projelerini şehirlere kazandıran, insanların yaşam kalitesini ve memnuniyetini yükselten,
• Kent estetiğini önceleyen, şehirlerin özgün mimarisini ve kimliğini koruyan,
• Katılımcılığı, kapsayıcılığı, şeffaflığı ve hesap verilebilirliği güçlendiren,
• Gönül belediyeciliğini hakim kılan,
• Şehirlerin tarihi mirasını koruyarak geleneği geleceğe taşıyan,
• İnsanların dertleriyle dertlenen, sosyal belediyecilikte yenilikçi uygulamalara imza atan ve toplumun tüm kesimlerine dokunan,
• Kültür belediyeciliğinde değer üreten,
• Yenilikçi ve öncü “AK Parti Belediyeciliği”ni markalaştıran; AK Parti, bu ilkeleri tamamlayıcı nitelikte, belediyecilik tecrübesine ve birikimine dayalı olarak yenilikçi yaklaşımlarını sürdürecek ve “Türkiye
Yüzyılı Şehirleri”ni;
• Afetlere dayanıklı, dirençli ve sağlam,
• İklim değişikliğine uyumlu,
• Akıllı uygulamalar ve yeni nesil dijital teknolojilere adapte olan,
• Yerel kalkınma odaklı, ekonomisi değer üreten,
• Gençler, çocuklar, yaşlılar, engelliler, kadınlar ve tüm toplumsal kesimlere karşı duyarlı sosyal belediyecilik hizmetleriyle kapsayıcılığı yüksek,
• Güçlü aile, güçlü toplum anlayışıyla hareket eden, kültür ve medeniyet tasavvuruna sahip çıkan ve gelecek kuşaklara taşıyan,
• Kültür ve sanatını koruyan ve geliştiren,
• Çevreye ve doğal yaşama karşı hassas, yeşil kalkınma politikasını benimsemiş, sıfır atık modelini uygulayan, sürdürülebilir,
• Havası, suyu, toprağı ve çevresi temiz,
• Mimarisi, tarihi, kültürü ve medeniyetiyle huzurlu ve estetik,
• Kırsal yaşam standartlarını yükselterek kent tarımını destekleyen şehirler olarak inşa edecektir.
Bunların yanı sıra AK Parti;
• Etkin, verimli, adil, şeffaf ve sorumlu,
• Katılımcılığa, kaliteli hizmet üretimine ve vatandaş memnuniyetine odaklanan yerel yönetim anlayışını devam ettirecektir.
YENİLİKÇİ VE ÖNCÜ YEREL YÖNETİMLER
AK Parti, Türkiye’nin her alanında olduğu gibi yerel yönetim konusunda da ilklerin partisidir. Yerel yönetimlerde yeniliklerin, iyi uygulama modellerinin, eşsiz projelerin öncüsüdür. Bugün “AK Parti Belediyeciliği” denildiğinde bir markadan, örnek alınan bir modelden ve sürekliliği olan bir ekolden bahsetmiş oluyoruz. Yerel yönetimlerde oluşturduğumuz “AK Parti Belediyeciliği” modeli, tarihe altın harflerle geçmiş, siyasi bir miras oluşturmuştur. AK Parti, ortaya koyduğu ilke ve hizmetlerle yerel yönetim anlayışını dönüştürmüştür. Böylelikle diğer siyasi partilerin takip, taklit ve tekrar ettiği hizmetleri Türkiye’de belediyeciliğin kodları haline getirmiştir.
AK Parti, beldelerden büyükşehirlere, kırsal kesimden şehir merkezlerine kadar tüm vatandaşlarımızın talep ve beklentilerini karşılayan, onların memnuniyetini önceleyen ve yaşam kalitelerini yükselten bir yerel yönetim standardı inşa etmeyi başarmıştır.
AK Parti, iktidarları boyunca her seçim döneminde toplumun tüm kesimlerine duyarlı, insan odaklı, yerel yönetim alanında yaşanan teknolojik gelişmelere, güncel yönetim tekniklerine uygun olarak ve geleceği de öngörerek yeni vizyon ve hedefler ortaya koymuştur.
Partimizin iktidara gelmesinin ardından 2004’teki yerel seçim kampanyasında “Türkiye Karar Verdi: Yerel Kalkınma Başlıyor” temasıyla yerel kalkınmanın bir an önce hayata geçirilmesini hedefledik ve her zaman yerel yönetimlerde acil çözüm bekleyen sorunları öncelemeye devam ettik.
Bu bağlamda 22 yıl boyunca şehirlerin altyapı sorunlarının, gecekondu sorununun, çevre kirliliğinin, işsizlik probleminin, konut ihtiyaçlarının çözülmesine öncelik verdik. Ayrıca belediyelerde etkili ve verimli kaynak yönetimi, şeffaflık, hesap verebilirlik ve demokratik katılım gibi yerel yönetişimin temel meselelerine odaklandık. Yerel yönetimlerin idari ve mali kapasitesini güçlendirdik, yerel katılım mekanizmalarını çeşitlendirdik ve belediyeleri yerel kalkınmanın temel aktörü haline getirdik.
Her dönem bir önceki seçim döneminde vadettiklerimizin daha fazlasını gerçekleştirmeyi de başardık. Ülkemizin mevcut kaynaklarını seferber ederek ve yeni kaynaklar üreterek şehirlerimizi gerçek hizmetle donattık.
2004-2009 arası dönemde birçok şehrimizi raylı sistemlerle tanıştırdık. Ulaşım sorunlarına köklü çözümler ürettik. Yeşil alanları artırdık. Çocuklarımız, gençlerimiz, yaşlılarımız başta olmak üzere her kesimden insanımız için kapsamlı sosyal politikalar uygulayarak kentsel eşitsizliklerle mücadele ettik. Her alanda “AK Parti Belediyeciliği”nin farkını ortaya koyduk.
AK Parti’nin ilk döneminde, attığımız adımlarla yerel yönetimlerin kurumsal, yapısal ve yasal dönüşümünü gerçekleştirdik. Yerel yönetimlerimizi uluslararası normlar ve belediyecilik tecrübemizle harmanlayarak çağdaşlarıyla aynı seviyeye getirdik. Bugün bir model haline gelmiş olan “AK Parti Belediyeciliği”nin yapı taşlarını bu dönemde döşedik.
2009 yerel seçimlerinde, önceki seçim döneminde verdiğimiz vaatlerin birçoğunu gerçekleştirmiş olmanın öz güveniyle yeni yerel seçim manifestomuzu hazırladık. Yerel yönetimlerin kurumsal yapılanması, yatırım olanakları ve hizmet kapasitelerinde epeyce mesafe aldığımız için yeni dönemin önceliklerini şehirlerimizin markalaşması üzerine inşa ettik. Daha yaşanabilir, modern ve estetik, huzur ve güven dolu şehirler inşa etmek; halkımızın taleplerini karşılamak ve hizmet üretmek ve şehirlerimizi birer dünya kenti haline getirmek için milletimizden destek istedik.
Yönetim ilkelerimizi, “Adalet, Dürüstlük, Yönetişim, Planlı ve Etkin Yönetim, Kaliteli Hizmet, Sürdürülebilirlik, İş Birliği ve Koordinasyon, Kentlilik Bilinci ve Bilgiye Dayalı Yönetim” olmak üzere dokuz başlık halinde sunduk.
2009 yerel seçimlerinde milletimiz bir kez daha desteğini esirgemedi ve “AK Parti Belediyeciliği”ne onay verdi. Bu kez bir yandan yerel yönetim reformlarımızın kurumsallaşmasını sağlarken diğer yandan tamamlayıcı reformları hayata geçirdik. Ulaşım, altyapı, çevre gibi temel belediyecilik hizmetlerinde yüksek standartları yakaladık, şehirlerin rekabet güçlerini artırmaya devam ettik. Hizmetlerimizin alanını genişlettik, kapsayıcılığını daha da artırdık.
Yerel kalkınmayı hiçbir zaman sadece ekonomik ve teknik bir mesele olarak görmedik. Toplumsal, kültürel ve demokratik değerleri de içerecek şekilde kapsamlı sosyal politikaları hayata geçirdik. Güçlü sosyal belediyecilik tecrübemizi sosyal yardımların ötesine taşıyarak engelliler, hastalar ve yaşlılar gibi dezavantajlı gruplar başta olmak üzere toplumun farklı kesimlerine yönelik özel hizmetlerin sunumunu yaygınlaştırdık. Spor, kültür ve sanat, meslek edinimi, turizm ve kırsal kalkınma başta olmak üzere yerinde sunduğumuz hizmetlerimizi hem nicelik hem de nitelik olarak artırdık.
Şehirlerimizin marka değerlerini yükseltmek, küresel rekabette güçlü kılmak, yatırım kapasitelerini geliştirmek, hizmet ve eser belediyeciliğini öncelemek amacıyla “Yeni Büyükşehir Belediye” modeline geçtik. Büyükşehirlerimizin sayısını otuza çıkardık, büyükşehir belediyelerimizin yetki ve görev alanlarını yeniden tanımladık ve bütçe olanaklarını genişlettik.
2014 yerel seçimlerini, uzun soluklu yürüyüşümüzün önemli dönüm noktalarından biri olarak görmekteyiz. Cumhuriyetimizin 100. sene-i devriyesi olan 2023 yılında; hedeflerimizin gerçekleştirilmesi, şehir ve medeniyet tasavvurumuzun kesintisiz yolculuğu için halkımızdan bir kez daha destek istedik.
2014 seçimlerinde beyannamemizi, “Daima Millet, Daima Hizmet” anlayışıyla “Büyük Medeniyet Yolunda, İnsan, Demokrasi ve Şehir” temasıyla ortaya koyduk. Yeni büyükşehirler ile ortaya çıkan imkanları AK Parti olarak kendi medeniyet birikimimize ve değerlerimize yaslanan bir vizyon ile değerlendirdik. İnsan odaklı bir anlayış temelinde ruhu ve kimliği olan şehirler kurmak için yoğun çaba harcadık.
2014 yerel seçimlerinde, AK Parti’nin fenomen haline gelmiş belediyecilik anlayışını, “İnsan Dostu”, “Çevre Dostu”, “Katılımcı”, “Müreffeh” ve “Şehir Estetiği” yaklaşımı üzerine inşa ettik. Yapacaklarımızı “Katılımcı Belediyecilik”, “Kültürel Belediyecilik”, “Sosyal Belediyecilik” ve “Hizmet Belediyeciliği” alanlarında dört farklı başlıkta milletimizle paylaştık.
Medeniyetimizin değerlerini yerel yönetim vizyonuna dahil ederken aynı zamanda şehir yönetimi anlayışını yenilikçi yaklaşımlarla zenginleştirdik. Türkiye’nin ilk akıllı şehir uygulamalarını hayata geçirdik.
Yeni şehir yönetiminin akıllı uygulamalar ve yenilikçi teknolojiler etrafında şekilleneceği öngörüsünden hareketle bir ayağı medeniyet vizyonumuza, diğer ayağı geleceğin şehirlerini inşa etme anlayışına dayanan bir politika izledik.
2019 yerel seçimlerinde “Tevazu, Samimiyet ve Gayret ile Memleket İşi Gönül İşi” diyerek “Gönül Belediyeciliği” şiarıyla milletimizin huzuruna çıktık. Türkiye’yi “Yeni Şehircilik” vizyonu ile buluşturduk.
“Şehir Planlarını” uzun vadeli ve hakkaniyete uygun şekilde hazırlayacağımızı, “altyapı ve ulaşım” sorunlarını tüm şehirlerimizde çözeceğimizi belirttik, “Kentsel Dönüşüm” çalışmalarımızı bölgelerin özelliklerine ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına göre önceledik.
“Benzersiz Şehirler” anlayışıyla şehirlerimizi kendi hikayelerine uygun şekilde geliştireceğimizi, “Akıllı Şehirler” politikasıyla teknolojinin tüm imkanlarını insanımızın ve şehirlerimizin emrine sunacağımızı, “Çevreye Saygılı Şehirler” yaklaşımı ile belediye hizmetlerinde tabiattaki canlı veya cansız tüm varlıklarla uyumu gözeteceğimizi, “Sosyal Belediyecilik” çalışmalarına önem vererek doğrudan insana dokunan hizmet ve projeleri yaygınlaştıracağımızın sözünü verdik.
“Yatay Şehirleşme” ile tabiatla bütünleşen, aile, mahalle ve komşuluk kültürünü ihya eden örnek yerleşim alanları kurulacağını, “Halkla Birlikte Yönetim” ilkesiyle şehirle ilgili tüm önemli kararların şehir sakinleriyle birlikte alınacağını ve tasarruf ve şeffaflık hassasiyetiyle belediye kaynaklarını etkili, verimli, tutumlu ve hesap verebilir şekilde kullanacağımızı beyannamemizde hedef olarak ortaya koyduk.
“Değer Üreten Şehirler” ile kültür ve ekonomi başta olmak üzere her alanda hayat kalitesini yükseltecek yaklaşımlar sunma vaadimizi öne çıkardık.
Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı, İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı, Ulusal Atık Yönetimi ve Eylem Planı, Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı gibi günümüzün önemli kamusal sorunlarına stratejik yönetim anlayışı çerçevesinde uzun vadeli çözümler geliştirdik. Yerel yönetimlerimiz bu sorunların şehirlerde çözümü için kendi planlamalarını yaptılar ve yerel çözümlerini uyguladılar.
Türkiye Yüzyılı Şehirleri için “Gerçek Belediyecilik” Anlayışımız AK Parti olarak 2024 yerel seçimlerinde “Türkiye Yüzyılı Şehirleri için Gerçek Belediyecilik” vizyonumuz ile milletimizin huzuruna çıkmaktayız.
“Gerçek Belediyecilik”, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1994’te temelleri atılmış, AK Parti’nin iktidara gelmesiyle birlikte Türkiye’de eser ve hizmet siyaseti ile ortaya koyduğumuz ve bir marka haline gelmiş “AK Parti Belediyeciliği”ni, Türkiye Yüzyılı’na aktaran vizyonumuzun adıdır.
Gerçek Belediyecilik:
• Üretken, dinamik, çağdaş ve akılcı projelerle günlük hayatı kolaylaştırır.
• Şeffaf, adil ve sorumlu yönetim anlayışı ile güven verir.
• Vizyoner, yenilikçi, çevre dostu, sürdürülebilir projelerle ileriyi öngörür.
• Şefkatiyle şehirlerine değer katar.
• Risk yönetimi yaklaşım ve stratejileriyle güvenli ve dirençli şehirleri önceler.
• Çalışkanlığı ve azmiyle vatandaşının her koşulda ve daima yanındadır.
Gerçek Belediyecilik İlkeleri:
Gerçek belediyeciliğin on üç temel ilkesi bulunmaktadır:
1. Üretken Belediyecilik
2. Adil Belediyecilik
3. Erişilebilir Belediyecilik
4. Vizyoner Belediyecilik
5. Şefkatli Belediyecilik
6. Sürdürülebilir Belediyecilik
7. Yenilikçi Belediyecilik
8. Kalkınmacı Belediyecilik
9. Çağdaş Belediyecilik
10. Güçlü Belediyecilik
11. Kapsayıcı Belediyecilik
12. Dinamik Belediyecilik
13. Vatansever Belediyecilik
AK Parti belediyeleri 2002’den bu yana yenilikçi uygulamaların, girişimciliğin ve değişime uyumun ilk basamakları olagelmiştir. 2024 mahalli idare seçimleri için yenilikçi ve öncü belediyeciliğin yeni yol haritasını ve temel ilkelerini belirledik. Hizmet ve eser siyasetinde öncü, yenilikçi, sürdürülebilir, insan odaklı yerel yönetim anlayışımızın çıtasını bu yeni ilkelerle daha da yükseltiyoruz.
• Sürdürülebilir şehirleşme modeli ile depremin yanı sıra küresel iklim değişikliğiyle artış gösteren sel, su stresi, tarımsal kuraklık gibi afet ve etkilere karşı dirençli, sosyal ve ekonomik riskler başta olmak üzere her türlü kırılganlığa karşı güvenli şehirleri inşa etmeye devam edeceğiz.
• Buna göre akıllı teknolojiler ve güncel yönetim yaklaşımlarını harmanlayarak başta ulaşım, trafik ve toplu taşıma olmak üzere şehirlerimizin problemlerine uygun, sürdürülebilir projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceğiz.
• AK Parti belediyelerinde akıllı, sürdürülebilir, iklim dostu ve dirençli şehir ilkelerine uygun planlara göre yenilikçi uygulamaları devam ettirecek ve şehirlerimiz için bütüncül, özgün ve fark oluşturan eserleri ve hizmetleri “Türkiye Yüzyılı Şehirleri” anlayışına uygun olarak hayata geçireceğiz. Belediyelerimiz arasında iyi uygulama örneklerinin paylaşılması ve yayılması için ortak bir dijital platform kuracağız.
• Yenilenebilir enerji yatırımları, döngüsel ekonomi, emisyon azaltımı, entegre atık yönetimi, yeşil ve dijital dönüşüm gibi konularda eksiklikleri bulunan şehirlerimize yerel çözümler geliştireceğiz. Üniversiteler, teknoloji transfer bölgeleri, merkezi idare kuruluşları, belediye birlikleri, sivil toplum kuruluşları (STK) ve diğer tüm paydaşlarla birlikte şehirlerimizin kapasitelerini geliştirmede belediyelerimize öncü bir rol vermeye devam edeceğiz.
• Belediyelerimizi küresel diplomasi ağını her zaman stratejik bir aktörü olarak gördük ve görmeye de devam edeceğiz. Kent diplomasisini daha etkili bir şekilde kullanarak dünya şehirlerinin müşterek sorunlarına çözümler üretmek için iş birliklerini ve bu amaçla oluşturulan platformları ve ağları önemsiyoruz. Kent diplomasisini medeniyetimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi dünyanın dört bir köşesinde tanıtmak için bir fırsat olarak değerlendireceğiz.
• Akıllı ve modern teknolojileri kullanarak ulaşımı, afetle mücadeleyi, şehir planlamasını, kentsel dönüşümü, sosyal politikaları etkili, verimli ve koordineli yönetmek için bütünleşik modelleri geliştirmeye devam edeceğiz.
• İklim değişikliği ve afetlere karşı dirençli, tarihi ve kültürel birikimiyle uyumlu nitelikli yerleşim alanlarına sahip, herkes için erişilebilir kentsel hizmetlerin sunulduğu, doğaya ve çevreye saygılı, akıllı, güvenli, sürdürülebilir şehirler ve yerleşim stratejimizi daha da ileriye taşıyacağız.
• Şehirlerimizin özgün mimarisini, tarihini, kültürünü ve kimliğini ön plana çıkaran nitelikli kentsel tasarım uygulamalarını belediyelerimiz eliyle hayata geçirmeyi sürdüreceğiz.
• Şehir ekonomilerini yerel ve bölgesel kalkınmanın merkezi olarak görüyoruz. Şehirlerimizde kalkınmanın kilit sektörlerini belirleyerek nitelikli iş gücü oluşturma ve sürdürülebilir kalkınma için belediyelerimizin girişimci ve yenilikçi özelliklerinden yararlanmaya öncelik vermeye devam edeceğiz.