Öne Çıkanlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarım ve Orman Bakanlığı engelliler altılı masa Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği

İftar Vaktinde Oy Sayımına Devam Edilecek Mi?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, ''İl, ilçe seçim kurulları ile birlikte ülke çapında seçimlerin güven ve sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için tüm tedbirleri almıştır. Vatandaşlarımızın da 31 Mart'ta sandığa gidip oylarını kullanmalarını diliyoruz. Biz son iki günde çalışmalarımıza devam ediyoruz. 1973 ve 2024 yılında seçimler ramazan ayına denk geliyor. YSK seçim mevzuatını uygulamakla yükümlü bir kurum. Yasal düzenleme de seçim iş ve işlemlerinin aralıksız devam edeceğini düzenlediği için YSK dün almış olduğu kararda seçimler bittikten sonra oy sayım işlemlerine ara vermeksizin devam edilmesi gerektiğini hüküm altına almış. Sandık kurullarının tereddüdü giderilmiştir. Ramazan ayında oruçlu sandık görevlisinin herhangi zorlukla karşılaşacağı sonucunu çıkarmamak gerekir. Oy sayım işlemleri aralıksız devam edecektir.'' dedi.

YSK'yi ziyaret eden ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, ''31 Mart 2024'te gerçekleşecek olan seçimlerle ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulu il ve ilçe seçim kurulları son hazırlıklarını yapmış ve şu an itibariyle 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek olan seçimlere hazır vaziyetteyiz.

Bugün de Yüksek Seçim Kurulu'nda, ziyarete gelen Avrupa Parlamentosu'ndan heyeti ağırladık. Onlarla karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Şu an için bizler ve tüm ülke seçimlere hazır. Sağlık huzurlu bir seçim ortamı diliyoruz. Sorunsuz bir şekilde seçimlerin tamamlanacağını umuyoruz.

Bundan sonra vatandaşlarımızın da 31 Mart 2024 tarihinde sandığa gidip oylarını kullanmalarını diliyoruz. Şu an için söyleyeceklerimiz bunlardan ibarettir. Biz son iki günde çalışmalarımıza ve kurul toplantımıza devam ediyoruz.

Yasal düzenleme de 'seçim, iş ve işlemlerinin aralıksız devam edeceğini' düzenlediği için Yüksek Seçim Kurulu da dün almış olduğu kararda, seçimler bittikten sonraki 'oy sayım ve döküm işlemlerine ara vermeksizin devam edilmesi gerektiğini' hüküm altına almış ve bu konuda il ve ilçe seçim kurullarının sandık kurullarının tereddütlerini gidermiştir.

Bu durumda ramazan ayında oruçlu sandık görevlilerinin herhangi bir zorlukla karşılaşacağı sonucunun çıkarılmaması gerekir. Biz inanıyoruz ki tüm siyasi partilerimiz sandık görevlilerinin bu konudaki ihtiyaçlarını gidereceklerdir. Aynı zamanda da oy sayım işlemleri aralıksız devam edecektir.'' dedi.

298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un "Zarfların açılması, oyların sayım ve dökümü" başlıklı 100'üncü maddesinin birinci fıkrasında, 'Oyların sayım ve dökümüne derhal başlanır, açık ve aralıksız yapılır.' hükmü bulunmaktadır.

YSK'nın Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerine Dair 138 Sayılı Genelgesinde de aynı yönde düzenleme bulunduğuna dikkati çeken kurul, bu sebeple "oy sayım ve döküm işlemlerinin aralıksız yapılması gerektiğine" oy birliğiyle karar verdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, 31 Mart 2024 tarihinde Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri konusunda ''Yerel seçimlerde pusula sayısı fazla. Büyükşehirleri konuşacak olursak, 3 temel pusula var. Bir de muhtarlık pusulası diyeceksek 4 pusula demektir bu. 3 pusula biri büyükşehir beyaz renkte belirlenen pusula, birisi ilçe belediye başkanlığı için olan pusula, birisi de belediye meclis üyeliği için olan pusula, Mavi olan belediye başkanlığı, sarı olan belediye meclis üyesi olan pusula. Tek zarf olacak. Açık mavi bir zarf. 3 pusula, muhtarlık pusulası hariç, tek zarf mühürle birlikte kendisine verilecek ve herkes oy kullandıktan sonra oyunu sandığa atacak.

Tek zarf ilkesinin önemli olduğunu ifade etmek isterim. Yine kimlik ile oy kullanılacağını ifade etmek istiyorum. Yine herkes ancak kendi sandığında oy kullanabilecek. Türkiye'de 61 milyon 441 881 seçmen var. Son yasal değişiklikten sonra herkes zaten seçmen, herkesin bir sandığı var. Ama herkes seçmen olduğu sandıkta oyunu kullanmak zorunda. Dolayısıyla başka yerde bulunuyorsa seçmenlerimiz o seçmen olduğu yere intikal etmesinde fayda var.

İlk kez oy kullanacak olan 1 milyon 32 bin 610 seçmenimiz var. Yine seyyar sandık kurulacak uzun bir süredir devam eden tarz bu. Bin 2 seyyar sandık kurulacak. Toplam sandık sayısı Türkiye'de 250 bin 903. Hem seyyar sandık, hem cezaevi sandığı ve diğer sandıkların toplamı 250 bin 903. Seçim günü çok önemli, akşamı da çok önemli. Onun için gözünüz kulağınız bizde olsun. Çok iddialı bir şekilde seçimi çok hızlı bir şekilde alan, toplayan ve aynı zamanda seçim sonuçlarını analiz eden ve itiraz şikayetlerini de bu sistem içinde koordine eden bir partiyiz.  

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) gözetimin ve denetiminde bu süreç işliyor. Yüksek Seçim Kurulu da almış olduğu kararlarla bu sürecin şaibesiz, şüphesiz, problemsiz bir şekilde işlemesine çalışıyor. Zaten sandık sonuç tutanaklarını bütün partilerle paylaşacak olması, paylaşıyor olması da Yüksek Seçim Kurulu'nun farkı diye düşünüyorum. Çünkü, Yüksek Seçim Kurulu'na sandık sonuç tutanakları biraz geç geliyor doğru. Ama geldikçe de bütün partilerle paylaşıyor.

Aynı şekilde o gün ortaya çıkacak hususları karara bağlıyor. Bir kaç karar var. Mesela, muhtar ve ihtiyar heyeti azalarının sandıkta görev yapıp yapmaması bundan önceki süreçte hep sorundu. YSK, dün aldığı kararla onların sandıkta olmasının önünde bir engel görmedi. Sayım başlar, sayım başladıktan sonra onlar sandıkta rol almış olsa bile kendilerine isim çıkmaya başlasa bile sandıkta yer almaya devam ederler. Bunun YSK kararına bağlanmış olduğunu ifade etmek istiyorum.  

Ayrıca, iftar saatine denk geliyor sayım ve döküm işlemleri. YSK, ara vermeksizin iş ve işlemlere devam edilmesi gerektiğine ilişkin kararını verdi. Dolayısıyla ilçe seçim kurulları, sandık kurulları da buna göre davranacak.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.