Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması Tamer Karadağlı öğretmen

YSK'nın 2023/168 Sayılı Kararı

Silivri İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 15.03.2023 tarihli ve E.108062 sayılı yazıda; 14 Mayıs 2023 tarihinde birlikte yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde oy kullanabilecek nitelikteki hükümlülerin listesinin Marmara Açık Ceza İnfaz Kurumundan istenildiği, cevabi yazı ile 14.03.2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a esas olarak, 15.04.2020 tarihinden itibaren kurumlarına teslim olmalarının akabinde, koronavirüs salgın hastalığı iznine gönderilen taksirli suçlardan hükümlülerin hazırlanacak listelere dahil edilip edilmeyecekleri hakkında görüş istenildiği belirtilerek, konu incelendi.

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ

İstem; Koronavirüs salgını nedeniyle izne gönderilen taksirli suçlardan hükümlülerinin, tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlülere ait askı listelerine dahil edilip edilemeyeceğine ilişkindir.

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un Geçici 9'uncu maddesinin;

Beşinci fıkrasında; “Covid-19 salgın hastalığının ülkemizde görülmüş olması sebebiyle, açık ceza infaz kurumlarında bulunanlar ile kapalı ceza infaz kurumunda bulunup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan hükümlüler, 105/A maddesi kapsamında denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilen hükümlüler ve 106 ncı madde veya diğer kanunlar uyarınca denetimli serbestlik tedbirinden yararlanan hükümlüler, 31/5/2020 tarihine kadar izinli sayılır. Salgının devam etmesi hâlinde bu süre, Sağlık Bakanlığının önerisi üzerine Adalet Bakanlığı tarafından her defasında iki ayı geçmemek üzere ondokuz kez uzatılabilir. Bu fıkra uyarınca izinli sayılanlar hakkında 95 ve 97 nci madde hükümleri uygulanır.”

Altıncı fıkrasında; “Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar hariç olmak üzere, toplam hapis cezası on yıldan az olanlar bir ayını, on yıl ve daha fazla olanlar ise üç ayını kapalı ceza infaz kurumunda geçirmiş olan iyi hâlli hükümlülerden ilgili mevzuat uyarınca açık ceza infaz kurumlarına ayrılmalarına bir yıl veya daha az süre kalanlar, talepleri hâlinde açık ceza infaz kurumlarına gönderilebilirler. Bu hükümlüler, açık ceza infaz kurumlarında barındırılır. İlgili mevzuat uyarınca açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya, beşinci fıkrada belirtilen süreler içinde hak kazandıkları takdirde beşinci fıkra uyarınca izinli sayılırlar. Beşinci fıkrada belirtilen sürenin tamamlanmasından sonra ise açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanıp kazanmadıklarına bakılmaksızın, 95 inci maddede düzenlenen izin hakkından yararlanırlar. Bu fıkra hükmü 31/7/2023 tarihine kadar uygulanır.” hükümleri yer almaktadır.

Bununla birlikte 26.05.2022 tarihli ve 7407 sayılı Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 11’inci maddesiyle ilgili hükmün ilk halinin beşinci fıkrasında yer alan “oniki kez” ibaresinin “ondokuz kez” ve altıncı fıkrasında yer alan “31.05.2022” ibaresinin ise “31.07.2023” şeklinde değiştirildiği anlaşılmaktadır.

Yüksek Seçim Kurulunun 13.03.2023 tarihli ve 2023/100 sayılı kararı eki olan "Yurt İçi Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul Ve Esasları" başlıklı 140/I sayılı Genelge'nin 2'nci maddesinin (d) bendinde;

"d) Ceza infaz kurumlarında bulunan taksirli suçlar dışındaki hükümlülere ait (ceza infaz kurumundan firar edenler dâhil) bilgiler Adalet Bakanlığından alınarak kayıtları dondurulur. Ceza infaz kurumlarında bulunması nedeniyle daha önceden kayıtları dondurulan hükümlülerden oy verme günü itibarıyla tahliye olacaklar var ise kayıtları “Oy Kullanabilir” hale getirilir.

Kasıtlı suç nedeniyle haklarında verilen mahkûmiyet kararları kesinleşmekle birlikte henüz ceza infaz kurumuna alınmayanlar, koşullu ya da denetimli serbestlikten yararlanarak salıverilenler ile uzun süreli hapis cezası ertelenen veya 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 16’ncı maddesinin ikinci fıkrası gereğince infazı geri bırakılan hükümlülerin kayıtları dondurulmaz." düzenlemelerine yer verilmiştir.

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; Yüksek Seçim Kurulunun 13.03.2023 tarihli ve 2023/100 sayılı kararı eki olan "Yurt İçi Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esasları" başlıklı 140/I sayılı Genelge'nin 2'nci maddesinin (d) bendi uyarınca, Covid-19 salgın hastalığı iznine gönderilen taksirli suçlardan hükümlülerin, cezaevi listelerine dahil edilmeyerek oy kullanabileceklerine karar verilmesi gerekmiştir.

S O N U Ç

Açıklanan gerekçelerle;

1- Covid-19 salgın hastalığı iznine gönderilen taksirli suçlardan hükümlülerin, cezaevi listelerine dahil edilmeyerek OY KULLANABİLECEKLERİNE,
2- Karar örneğinin Silivri İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile birlikte tüm il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilmesine,
3- Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce www.ysk.gov.tr adresinde ve Yüksek Seçim Kurulu kurumsal portalında yayımlanmasına 19.03.2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Anahtar Kelimeler:
YSKSeçim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.