Saat 13.45'te başlayan ve 90 dakika süren 2024 Yılı DGUY Sınavı Ön Başvuruları 7-13 Mart 2024, nihai başvuruları 22-28 Mart 2024 tarihleri arasında alınmıştı. Sınava ait soru ve cevaplar ÖSYM tarafından yayınlanmaktadır.
Sınavda, her grup için çoktan seçmeli 60 soru bulunmaktaydı. 1. ve 2. Grup için ayrı ayrı yapılan sınavlarda ortak soru yer alabilmektedir. Testte tüm konulardan soru yer almayabilecektir.
1. Grup (Hukuk, Siyasal, İİBF vb. mezunu) Adaylara; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Hukuk Grubu (Anayasa Hukuku, İdare Hukuku ve İdari Yargı Hukuku, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku (Genel Hükümler), Ticaret Hukuku (Genel Hükümler-Şirketler- Kıymetli Evrak), İcra ve İflas Hukuku), İktisat Grubu (Makro İktisat, Mikro İktisat, Uluslararası İktisat, İşletme İktisadı, Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Kuruluşlar, Türkiye Ekonomisi), Maliye Grubu (Kamu Maliyesi, Maliye Politikası, Türk Vergi Sisteminin Genel Esasları), Muhasebe Grubu (Genel Muhasebe, Maliyet Muhasebesi, Şirketler Muhasebesi, Mali Tablolar Analizi, Ticari Hesap), Yabancı Dil (İngilizce)'den sorular sorulmaktadır.
2. Grup (Mühendislik mezunu) Adaylara; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Genel Yetenek ve Genel Kültür (Türkçe, Matematik, Genel Kültürel ve Sosyoekonomik Konular), Alan Bilgisi (Veri Tabanı ve Veri Ambarı Yönetimi, Bilgisayar Ağları (Network), Sunucu ve Sistem Yönetimi (Unix), Yazılım Geliştirme (Java)) ve Yabancı Dil (İngilizce)'den sorular sorulmaktadır.
DEĞERLENDİRME
Değerlendirmede yalnız doğru cevaplar göz önünde bulundurulacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacaktır.
Yazılı sınav, aşağıdaki formül kullanılarak 100 tam puan üzerinden değerlendirilecektir. 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan adaylardan; en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere (1. Grup (İİBF/Hukuk) ve 2. Grup (Mühendislik) için ayrı ayrı), atama yapılacak kadro sayısının iki katına kadar aday sözlü sınava çağrılacaktır. Son sıradaki adayla eşit puan alan adaylar da sözlü sınava çağrılacaktır.
70 ve üzeri puan alan aday sayısı, atama yapılacak kadro sayısına ulaşmadığı takdirde adayların puanları;
formülü kullanılarak ortalaması k, standart sapması 10 olan puanlara dönüştürülür. Burada k, ilgili gruptaki kadro sayısı kadar adayın puanının, 70 puan barajını geçmesini sağlayacak ve en yüksek puan en fazla 100 olacak şekilde belirlenir.