Öne Çıkanlar TIPDİL Sınavı İstanbul Ramazan İmsakiyesi YÖK MEB Ülke

2024 Yılı Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (2024-TR-YÖS/1) Başvuru Kılavuzu

18 Mayıs 2024 tarihinde uygulanacak 2024 Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (2024-TR-YÖS/1) Başvuruları 1-18 Mart 2024 tarihleri arasında, bireysel olarak ÖSYM’nin https://tryos.osym.gov.tr adresinden yapılacak.

1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR

1.1. ÖSYM tarafından yapılacak Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS), Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır.

2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla devlet yükseköğretim kurumlarında, yurt dışından öğrenci kabulünde sadece TR-YÖS Sınavı, üniversite senatosunca belirlenen ortaöğretim not ortalamaları, ülkelerin kendi ulusal sınavı, uluslararası sınav sonuçları dikkate alınacaktır. Vakıf yükseköğretim kurumlarında ise Üniversite senatolarınca belirlenen sınav ve puanlara ilişkin kriterlerin yanı sıra sadece vakıf yükseköğretim kurumunun kendi yaptığı yurt dışından öğrenci kabul sınavı sonuçları dikkate alınacaktır.

1.2. Sınav ÖSYM tarafından 18 Mayıs 2024 tarihinde yapılacaktır.

1.3. Sınav, aşağıdaki sınav merkezleri hariç diğer sınav merkezlerinde TÜRKİYE saatiyle saat 11.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 100 dakika olacaktır. Adaylar, saat 11.00’den sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

Sınav, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ, KOTDİVUAR (FİLDİŞİ SAHİLİ), GANA, GİNE, MALİ, MORİTANYA ve SENEGAL’de ilgili ülkenin yerel saatiyle 09.15’te başlayacaktır. Adaylar, saat 09.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır. Sınav, MALEZYA, MOĞOLİSTAN’da ilgili ülkenin yerel saatiyle 15.15’te başlayacaktır. Adaylar, saat 15.00’ten sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

1.4. Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;

a) Yabancı uyruklular,

b) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduklarını belgeleyenler (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.),

c) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenler/bu durumdaki çift uyruklular,

ç) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCEAL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar,

d) T.C uyruklular; lise eğitimlerinin tamamını KKTC liseleri hariç yurt dışındaki liselerde (KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) görmeleri halinde lise eğitimi süresine denk gelen yıllarda ilgili ülkede bulunduğunu belgelendirmeleri şartıyla sınava başvurabileceklerdir.

Lise eğitimi süresince ilgili ülkede bulunarak eğitim alınmış olması esas olduğundan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Açık Öğretim Lisesi yurt dışı programından lise eğitimi süresine denk gelen yıllarda ilgili ülkede bulunduğunu belgelendirerek mezun olanlar da yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvurabilecekler, TR-YÖS'e de katılabileceklerdir.

1.5. Sınav, Türkçe, Almanca, İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça dillerinde yapılacaktır.

1.6. Türkiye'deki ortaöğretim kurumlarına 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından itibaren kayıt yaptıran KKTC vatandaşları ve T.C. vatandaşlığından çıkanlar/Mavi Kartlılar ile yabancı uyruklular (elçilik okulları, MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumları ile Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde ülkemize getirilen yabancı uyruklular hariç), yükseköğretim kurumlarına sadece Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile girebileceklerdir.

1.7. Yükseköğretim kurumlarına öğrenci kabulünde uygulanacak; ülkelerin kendi ulusal sınavları, uluslararası sınavlar, üniversite tarafından yapılan sınav vb. öğrenci kabulünde kullanılacak yöntemler ve bunların en düşük puanlarının da yer aldığı esaslar, ilgili yükseköğretim kurumlarının internet sayfalarında yer alacaktır. Yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları çerçevesinde kendi imkanlarıyla ülkemizde ön lisans ve lisans eğitimi almak isteyen, başvuru şartına sahip lise son sınıfta ya da mezun durumda olan adaylardan, üniversiteler tarafından belirlenen ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca da uygun görülen sınav ve puanlara (YÖS, Abitur, SAT, IB gibi) sahip olanlar, bu belgeleri ve üniversitenin talep edeceği diğer belgeleriyle doğrudan üniversiteye başvurdukları takdirde üniversite tarafından değerlendirmeye alınacaktır.

1.8. TR-YÖS’ün geçerlilik süresi sınav tarihinden itibaren 2 yıldır.

1.9. ÖSYM ile adaylar arasındaki haberleşmede, Latin harfleri ile Türkçe ve/veya İngilizce dilleri kullanılacaktır. Haberleşme sırasında, postadaki gecikme veya kaybolmalardan Başkanlığımız sorumlu değildir.

1.10. ÖSYM’nin, öğrencilerin üniversitelere yerleştirme ve kayıt, barınma, burs, geçim ve Türkiye'de oturma izni gibi işlemleriyle ilgisi bulunmamaktadır.

1.11. Başvurusunu yapmayan, başvurusu geçersiz sayılan/iptal edilen veya silinen, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran veya aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler iade edilmez/devredilmez. Ücretlerin doğru/yanlış yatırılmasının sorumluluğu adaya aittir.

1.12. Sınava başvurularda adayların başvuru koşullarını sağlayıp sağlayamadıklarına ilişkin kendi beyanları dikkate alınacaktır. Yanlış beyan vererek, sınava girenlerin aldıkları puanlar kendilerine bir hak sağlamayacaktır.

1.13. Adaylar beyan ettikleri bütün bilgilerin doğruluğundan sorumludurlar. Sınavın uygulanmasında ve sonuçların değerlendirilmesinde aday tarafından verilen bilgiler esas alınacağından, Aday Başvuru Formlarına yazılan bilgilerdeki eksikler ve yanlışlar yüzünden doğacak sonuçlardan aday sorumlu olacaktır. Yanlış/yanıltıcı beyanda bulunan adayların sınavları geçersiz sayılacaktır. Yanlış/hatalı bilgi girişinin sorumluluğu adaya aittir. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir.

1.14. Sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için adayların bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunlu olup, sınav kurallarına uymayan adayların sınavları iptal edilecektir. Sınavdan sonra bile olsa bu kurallara uymadığı tespit edilen adayların, sınav sonuçlarından doğan hakları iptal edilecektir. Sınava girmek ve başarılı olmak, kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer mevzuatta yer almayan bir hakkı adaylara vermez.

2024 Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (2024-TR-YÖS/1) Kılavuzu / 2024 Exam ForForeign Students For Higher Education in Türkiye (2024-TR-YÖS/1) Guide : https://www.osym.gov.tr/TR,29233/2024-tr-yos1-kilavuz-ve-basvuru-bilgileri.html

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.