Öne Çıkanlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarım ve Orman Bakanlığı engelliler altılı masa Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği

Öğrenci Affı Ne Zaman Çıkacak? Öğrenci Affından Kimler Yararlanabilecek?

Sağlık sorunları, maddi nedenler, akademik yetersizlik, kılık kıyafet yönetmeliğine uygun olmamak gibi nedenler ile eğitimini yarıda bırakan öğrencilerin gözü kulağı öğrenci affı konusunda.

Öğrenci affı konusunda çalışma başlatıldı ve Temmuz ayından önce yasalaşması planlanıyor. Çalışmanın detayları daha sonra kamuoyuyla paylaşılacak. Söz konusu çalışma; 2022-2023 eğitim öğretim yılında üniversite öğrencilerine bu haklarını kullanabilme imkanı getirecek bir yasal düzenleme olacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, ''Üniversite öğrencileri için af çalışması başlattık. Lisans ve doktora öğrencilerini de kapsıyor. Temmuz ayından önce teklife dönüşecek.

Sözlerimin başında bir müjde vermek istiyorum. O müjde de öğrencilerimize dönük. Üniversite öğrencilerimiz ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bu konuda yüz binlerce öğrencimizi ilgilendiren ve hakikaten yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilen üniversite öğrencilerimizin lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde çeşitli nedenlerle eğitim öğretim hakkı sona eren bu öğrencilerimize, öğrenci affıyla eğitim öğretim haklarına tekrar geri döne bilmeleri imkânı getiren bir çalışmayı başlattık.

İnşaallah bunun detaylarını daha sonra kamuoyuyla da paylaşacağız. Ve 2022-2023 eğitim öğretim yılında inşaallah üniversite öğrencilerimize lisana, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olabilme imkânı tekrar kazandırılmak süratiyle bu haklarını kullanabilme imkânını düzenleyen bir yasal düzenlemeyi inşaallah Temmuz ayından önce teklife dönüştürerek yasalaştırmayı arzu ettiğimizi ifade etmek isterim.'' dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Bu konuda karar alma, bir kanun, kanuni düzenleme, bir hukuki mevzuat düzenleme yetkisi Meclis'indir. Biz yükseköğretim kurulu olarak bize, Meclis'ten yapılacak herhangi bir çağrıya kulak vermek suretiyle yükseköğretimin bugüne kadarki aflarla alakalı tecrübesinin, Meclis'teki vekillerimizle, siyasi partilerle paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim.

Netice itibariyle Yükseköğretim Kurulu olarak Türkiye'deki yüksek öğretim alanı içine giren milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren konularda bigane kalamaz, duyarsız kalamaz. Mutlaka bu konudaki bilgisini, görgüsünü ve tecrübesini mutlaka paylaşır. Bunu yaparken de elbette ki hem sistemin dışında şu an kalan öğrencileri dikkate alır, eğitim öğretim kalitesini dikkate alır. Buna ilişkin mutlaka bir çalışma yapar.'' dedi.

YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre toplam 4 milyon 242 bin 316 öğrenci affı bekliyor.

Öğrenci affı ile 1984, 1988, 1991, 1992, 1993, 1995, 2000 ve 2005 yıllarında bu öğrencileri geri kazandırmaya çalışılmıştır. Öğrenci affı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde nitelikli çoğunlukla çıkar. Daha sonra 2457 No'lu Yükseköğretim Kurulu'na kimi geçici maddeler eklenmesiyle maddenin yasaya eklendiği anda yasa yürürlüğe girer. Atıl durumdaki öğrenciler dilekçeleri ile üniversite öğrenci işleri daire başkanlıklarına aftan yararlanmak istediklerini belirtirler.

28 Haziran 2000 Tarihli ve 24093 Sayılı Resmî Gazete - Mükerrer'de yayınlanan 4584 Sayılı Yükseköğretim Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi ile Bu Kanuna Geçici Maddeler Eklenmesine Dair Kanun ve 28 Ekim 2008 Tarihli ve 27038 Sayılı Resmî Gazete - Mükerrer'de yayınlanan 5806 Sayılı Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da konuya dair birçok detay mevcuttur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.