Öne Çıkanlar A101 25 Nisan 2024 Aktüel Ürünler İletişim Başkanı Fahrettin Altun Milli Eğitim Bakanlığı Şule Gürbüz öğretmen

e-Sınav Uygulamaları (30 Mart 2022)

Genel Müdür Bakan a. Murat İlikhan imzalı resmi yazıda ''81 ilde e-Sınav merkezlerinde gerçekleştirilen sınavlarda uygulama birliğini sağlamak ve aday mağduriyetlerinin önüne geçmek amacıyla aşağıda yer alan açıklamalara ihtiyaç duyulmuştur.

Bu kapsamda;

1- 2022 yılında yayınlanan Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri e-Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'nın ''e-Sınav Uygulaması'' başlıklı 7'nci maddesinin (d) bendinde yer alan hüküm kapsamında Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri e-Sınavı'na girmek üzere e-Sınav salonuna gelen adaylardan yeni kimlik belgesine (Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı) sahip olanların e-Sınav giriş belgelerinde il/ilçe milli eğitim müdürlükleri ile kurs müdürlüğüne ait imza/mühür/kaşe zorunluluğu bulunmamakta ve bu adaylar imzasız mühürsüz kaşesiz e-Sınav giriş belgesi ile sınava katılabilecek olup; sınav salonuna diğer geçerli kimlik belgeleri ile gelecek olan adaylara ait e-Sınav giriş belgelerinde çift imza/mühür/kaşe bulunması gerekmektedir.

2- Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri e*Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'nun 12'nci maddesinin (b) fıkrasında hüküm, İçişleri Bakanlığının 4 Mart 2022 tarihli Genelgesi ile COVID-19 salgın tedbirleri olarak uygulanmakta olan HES kodu sorgulama uygulaması 3 Mart 2022 tarihinden itibaren sonlandırıldığından e-Sınava katılacak adaylar ile bu sınavlarda görevlendirilecek personelin HES kodu sorgulama uygulamasına da son verildiğinden uygulanmayacaktır. Ayrıca, adayların sınav randevusu değişiklik süresi de sınav tarihinden 4 gün öncesine kadar yapılabilecek şekilde güncellenmiştir. COVID-19 test sonucu pozitif olan adayların sınav hakkı ile ilgili işlemler İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin Özel Eğitim Kurumları Şubeleri tarafından yürütülmesi gerekmektedir.

3- e-Sınav salonlarında uygulama ve izleme sorumlusu tarafından kullanılmakta olan e-Sınav uygulama ekranında yer alan iptal seçeneklerinde güncelleme yapılmış olup bu kapsamda;

a) ADAYIN KOPYA ÇEKTİĞİ TESPİT EDİLDİ: Adayın, sınav esnasında başka bir adaydan veya herhangi bir dökümandan ya da başka bir yöntemle kopya çektiğinin tespit edilmesi durumunda seçilecektir.

b) YASAKLI ELEKTRONİK CİHAZ/DÖKÜMAN/TAKI/ARAÇ/GEREÇ VE BENZERİ NESNE İLE SINAVA GİRDİĞİ TESPİT EDİLDİ: Sınav salonuna 2 Aralık 2016 tarihli ve 6764 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teskilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesi, Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri e-Sınavı Başvuru ve Uygulama Kılavuzu, Kalfalık Ustalık ve Usta Öğreticilik e-Sınavları Başvuru Uygulama Kılavuzu'nda yer alan yasaklı nesnelerle giren adaylar olması halinde seçilecektir.

c) ADAYIN KENDİSİ YERİNE BAŞKASININ (JOKER ADAYIN) SINAVA GİRMESİNİ SAĞLADIĞI TESPİT EDİLDİ: Sınava kendi yerine bir başkasının sınava girmesine katkı sağlayan adayların tespit edilmesi durumunda seçilecektir.

ç) ADAY GEÇERLİ GİRİŞ BELGESİ İBRAZ ETMEDİ: Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesi, Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri e-Sınavı Başvuru ve Uygulama Kılavuzu, Kalfalık Ustalık ve Usta Öğreticilik e-Sınavı Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'nda belirtilen geçerli e-Sınav giriş belgesi ibraz etmeyen aday olması durumunda seçilecektir.

d) ADAY SINAV GİRİŞ BELGESİNİ GÖREVLİLERE TESLİM ETMEDİ: Adayların e-Sınav giriş belgesini görevlilere teslim etmemesi durumunda seçilecektir.

e) ADAY CEVAP KAĞIDINA/ADAY YOKLAMA LİSTESİNE İMZA ATMADI: Sınava giren adayların kendisine ait cevap kağıdı ile aday yoklama listesine imza atmaması durumunda seçilecektir.

f) SINAV MERKEZİ DEMİRBAŞLARINA ZARAR VERDİ: Adayların sınav merkezinde bulunan demirbaşlara zarar vermesi durumunda seçilecektir.

g) ADAY GEÇERLİ KİMLİK BELGESİ İBRAZ ETMEDİ: Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesi, Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri e-Sınavı Başvuru ve Uygulama Kılavuzu, Kalfalık Ustalık ve Usta Öğreticilik e-Sınavı Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'nda belirtilen geçerli kimlik belgesi ibraz etmeyen aday olması durumunda seçilecektir.

ğ) ADAY BAŞKASININ SINAVA GİRECEĞİ BİLGİSAYARDA SINAVI BAŞLATTI: Adayın, başka adayın bilgilerinin yer aldığı bilgisayarda sınavı başlatması (sorulara yanıt verip vermediğine bakılmaksızın) durumunda seçilecektir.

h) Sınav öncesinde bina güvenlik görevlisi tarafından yapılan üst aramasında veya salon görevlileri tarafından yapılan aday kimlik kontrolleri esnasında üzerinde ses ve görüntü nakleden/kaydeden cihaz/düzenek bulunduğu tespit edilen aday olması ya da bu cihaz/düzenek ile sınava katılarak kopya çektiği sınav esnasında tespit edilen aday olması halinde adayın gerçekleştirdiği eyleme göre; ''adayın üzerinde ses ve görüntü nakleden kopya düzeneği/cihazı tespit edildi'' veya ''adayın kopya çektiği tespit edildi'' seçeneklerinden biri seçilecek olup; 25 Şubat 2021 tarihli ve E-543152259-480.99-21295730 sayılı yazının 13'üncü maddesindeki hükmün uygulanmasına son verilmiştir. Ayrıca (h) maddesindeki eylemleri gerçekleştiği tespit edilen adaylar hakkında 2 Aralık 2016 tarihli ve 6764 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 12'inci maddesindeki düzenlemeye bağlı olarak 6114 Sayılı Kanun'un 10'uncu maddesinin beşinci fıkrası doğrultusunda işlem tesis edilmek üzere suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir.

Bu kapsamda söz konusu hususların e-Sınav merkezlerinde görev alabilecek tüm personel ile sınavlarla ilgili tüm birimlere/kurumlara duyurulması ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden yürütülmesi için gerekli özenin gösterilmesi hususlarında bilgilerinizi ve gereğini önemle arz/rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.