Öne Çıkanlar A101 25 Nisan 2024 Aktüel Ürünler İletişim Başkanı Fahrettin Altun Milli Eğitim Bakanlığı Şule Gürbüz şehit yakını

Norm Fazlası Öğretmenler (11 Aralık 2023)

Genel Başkan Talip Geylan, Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kütük imzalı resmi yazıda ''Bilindiği üzere, ülkemizde 06.02.2023 tarihinde yaşanan deprem felaketi sonrası deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın çoğu bulundukları şehirleri terk etmek zorunda kalmıştır. Bu sebeple de deprem bölgesinde yer alan okullarımızın öğrenci sayılarında zorunlu sebeplerle azalma söz konusu olmuştur. Bu durum ise hem mevcut görev yapan öğretmenlerin, hem de ilk ataması deprem bölgesindeki okullara yapılan öğretmenlerin norm fazlası olmasına neden olmuştur. Ancak, vatandaşlarımızın önemli bir kısmı depremden önce yaşadıkları şehirlere geri dönmektedir. Dolayısıyla okullarımızın öğrenci mevcutları eski sayılarına ulaşmaktadır.

Öte yandan, 17.04.2015 tarih ve 29329 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin ''İhtiyaç ve Norm Kadro Fazlası Öğretmenlerin Yer Değiştirmeleri'' başlıklı 53. maddesinin 3. fıkrasında; ''Öğretmenlerden; herhangi bir nedenle istihdam alanı daralanlar ile görevli oldukları eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro sayısı azalanlar, hizmet puanı bütünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir.'' denilmektedir.

Aynı maddenin 5. fıkrasında ise; ''Bu madde kapsamında il içinde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi durumunda fazlalık, il içinde zamana bağlı olmaksızın yapılacak yer değiştirmelerle giderilir. Bu şekilde yapılacak yer değiştirmeler, duyurusu yapılan eğitim kurumlarına öğretmenlerin tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır.

Fazla konumdaki öğretmenlerden herhangi bir kuruma atanmak üzere başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların görev yerleri, il içinde valiliklerce resen belirlenir.'' denilmiştir.

Ayrıca Bakanlığımız tarafından yayınlanan ''Norm Kadro Fazlası Öğretmenlerin Başvuru ve Yer Değiştirme İşlemlerine İlişkin Duyuru''da, norm fazlası öğretmenlerin 1. Aşamada; kadrosunun bulunduğu ilçe içerisindeki ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarından en fazla 40 kurumu tercih edebilecekleri, 2. Aşamada; 1. Aşamada atanamayan öğretmenler ile başvuruda bulunmayan/bulunamayan öğretmenlerin il içerisindeki ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarından en fazla 40 kurumu tercih edebilecekleri, 3. Aşamada ise 1. ve 2. Aşamada atanamayan öğretmenler ile başvuruda bulunmayan/bulunamayan öğretmenlerin atamalarının hizmet puanı esas alınarak hizmet puanı düşük olandan başlamak üzere re'sen gerçekleştirileceği belirlenmiştir. Duyuruda yer alan takvime göre re'sen atama işlemleri 22.12.2023 tarihinde gerçekleştirilecektir.

Yukarıda mevzuat hükümleri uyarınca, deprem bölgesinde norm fazlası konumunda olan öğretmenlerimiz, tercih ettikleri herhangi bir kuruma atanamaz ya da atanmak üzere tercihte bulunmazlar ise valilik tarafından re'sen istemedikleri ya da uzaktaki bir okula atanma riski bulunduğu için mağduriyet yaşamaları ihtimali söz konusudur. Yaşanması muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için deprem bölgesindeki okullarımızda halihazırda norm fazlası durumuna düşen öğretmenlerimizle ilgili işlemlerin bu yıl ertelenmesi hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, ''Deprem bölgesinde yaşanan norm fazlalığı problemine çözüm bulunmalıdır. Deprem sürecinde vatandaşlarımız bölgeyi terk etmek zorunda kaldığı için okullarımızda öğrenci sayılarında zorunlu azalma söz konusu olmuştu. Bu durum da hem mevcut çalışanlar hem de ilk atamalar itibariyle norm fazlalığı oluşmasına neden olmuştur. Ancak vatandaşlarımızın önemli bir kısmı artık geri dönmektedir. Dolayısıyla okullarımızın öğrenci mevcutları eski sayılarına ulaşmaktadır. Bu nedenle, deprem bölgesindeki okullarımızda hali hazırda norm fazlası durumuna düşen öğretmenlerimizle ilgili işlemlerin bu yıl ertelenmesi uygun olacaktır.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.