Öne Çıkanlar Mazeret Durumları Vergi Düzenlemeleri Rehberi Zuhal Topal Elektrik Üretim 10 bin personel alımı

Öğretmenler İçin De Ayrı Bir Kanun Çıkması Lazım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz yeteri kadar eğitime önem verdik mi?" sorusunu yöneltti ve ''Bir yüzyılı bitirdik. Bir yüzyılı bitirirken istedik ki eğitim sorununu da büyük ölçüde aşmış olalım. Ama bugün geldiğimiz noktada, çok güzel başlayan eğitim süreci zaman içinde ciddi aksamalara yol açtı. Çocuklarımızı yeri geldi denek olarak kullandık. Bunu yaparken de eğiticileri, öğretmenleri dinlemedik. Oturduk masanın başına kararı biz verdik, sonuçta bugünkü tablo çıktı ortaya. 4+4+4 sistemi parlamentoya geldiğinde bunun yanlış olduğunu, kalkınma planlarında olmadığını, eğitim şuralarında, Bakanlar Kurulunda görüşülmediğini, Milli Eğitim Bakanlığında görüşülmediğini, 5 milletvekilinin imzasıyla bu teklifin verildiğini, 5 milletvekilinin de eğitimci olmadığını söyledik. 'Bir nesil de gitse iki nesil de gitse biz bunu yapacağız.' anlayışı egemen oldu. Bugünkü tablo hepimizin yüreğini burkan bir tablo. Biz bu işi nasıl aşarız? Eğitimin öznesini öğretmen oluşturur. O zaman öğretmeni toplumun en saygın, en itibarlı konumuna getirmek zorundayız.

Artık öğretmenler için Öğretmenler Meslek Kanunu diye özel bir yasanın çıkması lazım. Nasıl savcılar ve hakimler için ayrı bir kanun varsa öğretmenler için de ayrı bir kanun çıkması lazım. Özlük haklarının ayrı bir kanunla düzenlenmesi lazım. O toplumun çok ayrıcalıklı kesimini temsil ediyor öğretmen, sıradan bir meslek değil öğretmenlik.

Öğretmenlerin yaşadığı temel sorunlardan biri de liyakatin göz ardı edilip sıcak siyasetle insanların belli bir yere gelmesidir. Hak etmediği yerlere bazı öğretmenlerin taşınmasıdır, bunun önüne de yine öğretmenler geçecektir. Atama bekleyen öğretmenler konusu... 100 binlerce. Bize iktisat dersinin temel kuralı olarak şunu öğrettiler, 'İnsanların ihtiyaçları sınırsızdır, onu karşılayacak kaynaklar sınırlıdır.' Dolayısıyla ekonominin temel özelliği sınırsız ihtiyaçlarla sınırlı kaynakları denge içinde tutabilmektir ve öncelikleri iyi belirlemektir. Eğer bunu yapabilirseniz, ülkeyi hızla kalkındırırsınız. Şimdi her yerde mantar gibi öğretmen yetiştiren okullar, üniversiteler. Plansız ve programsız. İstanbul'da çöp toplayan gençlerle buluştuğumda biyoloji bölümü mezunu olup atama bekleyen bir öğretmen, 'Ben çöp toplayarak çoluk çocuğuma bakıyorum' dedi. Bu tabloyu 21. yüzyılın Türkiye'sinde siyaset kurumu içine sindirebilecek mi? Yaptığı hatayı fark edebilecek mi? Planlama dediğimiz budur zaten. Önceliklerin sağlıklı belirlenmesidir. Her yerde mantar gibi açtılar. Bu, kaynakların verimli kullanılmadığını, savurganca harcandığını gösterir.

Bütün hocalarıma söz veriyorum, bir yere kaydedin. İnşallah yurt sorununu iktidarımızda 1 yıl içinde çözeceğiz. Birer-ikişer kişilik odalar, sıcak su, geniş bant internet erişimi, her türlü imkan sağlanacak. Türkiye'nin kurtuluşu eğitimden geçiyor. Gençlerimiz sorguladıkları, yeni keşifler yaptıkları zaman... Var ya 'yeni icatlar çıkarmayın' diye, biz de tam tersini diyeceğiz, yeni icatlar çıkarırsanız başımızın üstünde yeriniz var diyeceğiz. Fırsat eşitliğini sağlayacağız." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.