Öne Çıkanlar Vergi Düzenlemeleri Rehberi öğretmen Mazeret Durumları A101 16 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler ŞOK

İş Pozitif Programıyla İşe Yerleştirilen Kadın Sayısı Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, ''Bu vizyonun en önemli bileşenini ise sanayi sektörümüz oluşturuyor.  Dolayısıyla sanayi sektörü, ekonomimizin can damarı, Türkiye Yüzyılı kalkınma hedeflerimizin ise can suyu olma özelliğini koruyor. Ve geleceğin büyük ve güçlü Türkiye’sinin parolası olarak gördüğümüz yatırım, üretim, istihdam vizyonumuzun baş aktörleri olarak sizler de önemli bir görev ifa ediyorsunuz.

Tüm bunları; temeli tamamen bilimsel analizlere ve geçmiş tecrübelerimize dayanan, ayakları yere basan bir gelecek perspektifiyle gerçekleştirdik. Tüm dünyayı derinden sarsan küresel bir salgından, 6 şubat depremlerinden, Ard arda gelen doğal afetlerden, bölgemizde süren çatışma atmosferinin olumsuz etkilerinden alnımızın akıyla çıktık, çıkacağız. Bugün, şartlar ne olursa olsun Türkiye büyümeye devam ediyor. Ülkemiz, zorlu küresel koşullara ve yaşadığımız afetlere rağmen, AB ve OECD ülkeleri arasında; yıllık bazda en yüksek büyüme kaydeden ülkeler arasındadır. 2023 yılında yüzde 4,5 oranında büyüdük. Kişi başına GSYH 2023 yılında cari fiyatlarla 307 bin 952 TL, ABD doları cinsinden 13 bin 110 olarak hesaplandı. Tabi istikrarlı bir yatırım - üretim süreci istihdam artışını da beraberinde getiriyor. Son dönemdeki istihdam rakamları da bu durumu teyit eder mahiyettedir.

Ülkemiz son yıllarda istihdam rakamlarında tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Bir önceki yıla göre İşgücü sayısı 775 bin kişi, istihdam sayısı 1 milyon 156 bin kişi artmıştır. Oransal olarak bakacak olursak işgücüne katılma oranı 0,8 puan, istihdam oranı 1,4 puan artmıştır. İşgücüne katılma oranımız tarihin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Bu, vatandaşlarımızın işgücüne daha aktif bir şekilde katıldığını ve ekonomimize güvenle hizmet ettiğini gösteriyor. Tabi bu başarıda sizlerin payı çok büyük. Bu vesileyle sizlere ve sizlerin nezdinde; vatandaşlarımıza iş kapısı açan, kalkınmamıza omuz veren tüm sanayicilerimize, yatırımcılarımıza ve işverenlere ayrıca teşekkür ediyorum. Bakanlık olarak bizler de bu gayrete mümkün olan en büyük desteği sizlere vermeye çalışıyoruz.

Kadın istihdam oranında da belirgin artış devam ediyor. Kadın istihdam oranı bir önceki yıla göre 1,2 puan artmıştır. Kadınların istihdamını desteklemek adına 9 Şubat’ta başlattığımız İş Pozitifle özellikle kayıtlı kadın istihdamında önemli bir mesafe kaydettik. 9 Şubattan beri Türkiye genelinde işe yerleştirilen kadın sayısı bugün itibariyle 100 bin kişiye ulaşmış durumdadır. İstanbul ilinde ise 31 bin 543 kadın iş sahibi olmuştur. İş Pozitif uygulamamızda olduğu gibi tüm programlarımızda İstanbul’un önemi çok büyük. İŞKUR aracılığıyla istihdam sürecine adeta yeni bir soluk getirdik diyebiliriz. Projeyle hem kayıt dışı istihdamın önüne geçmeyi, hem de işveren ve iş arayan arasındaki iletişimi daha kolay hale getirmeyi hedefledik. Hedeflerimize büyük ölçüde ulaştık. Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı gibi güçlü yol haritalarımız ile daha da iyi seviyelere geleceğiz inşallah.

Biliyorsunuz ki, özellikle son zamanlarda bir takım üzücü haberler üst üste geldi. Bu elim hadiselere ve ciddi can kayıplarımıza sebep olan iş kazaları bize; iş sağlığı ve güvenliği konusunda sadece rehberlik rolünün değil aynı zamanda teftiş ve denetim görevlerinin de sıfır toleransla, büyük bir hassasiyetle arttırılması gerektiğini bir kez daha göstermiştir. Ülkemizin çalışma hayatında her zaman güvenli bir ortam sağlamak için yoğun bir gayret içindeyiz. Bu çerçevede, iş sağlığı ve güvenliği standartlarının yüksek tutulması ve kayıt dışı istihdamla mücadele konularında daha etkin adımlar atmamız gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle önümüzdeki süreç, denetimlerin çok daha sıkı yapılacağı bir süreç olacak. Bu konuda sıfır tolerans ve sıfır taviz ile çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz. İş sağlığı ve güvenliği konusu; artık yüzyıllık planlar yapan Türkiye’nin ana gündem maddesi olmaktan çıkarılmalı.

Kayıt dışı istihdam, hem çalışanların haklarını ihlal etmekte hem de ülke ekonomisine zarar vermektedir. Bu nedenle, kayıt dışı istihdamla mücadelede daha etkin bir rol üstlenerek denetimler daha sıkı yapılacaktır. Bu denetimlerin amacı, iş yerlerimizin mevcut standartlara uyumunu kontrol etmek ve gerekli önlemleri almayanları tespit etmektir.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.