Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı 2024 Yılı Destekleme Ve Yetiştirme Kursları EKılavuzu öğretmen A101 25 Nisan 2024 Aktüel Ürünler İletişim Başkanı Fahrettin Altun

2024 Yılı Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) Duyurusu

Vakıf, söz konusu Kanun’dan hareketle Yunus Emre Enstitüsünü kurarak yurt dışında kültür merkezleri açmış ve Enstitüye bağlı bu kültür merkezlerinde ‘Türkçe Yeterlik Sınavı’nın (TYS) da içerisinde olduğu bir dizi eğitim faaliyetini yürütmeye başlamıştır. ‘Diller İçin Avrupa Ortak Metni’ne uygun olarak geliştirilen TYS yılda üç defa yurt dışındaki sınav merkezleri ile yurt içinde düzenlenmektedir.

2024 TYS uygulama tarihi 13 Ocak 2024 olup başvuru tarihleri 20 Kasım-17 Aralık 2023 olarak belirlenmiştir.

Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) Tanıtım Metni

Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS), Türkçeyi yabancı veya ikinci dil olarak öğrenen bireylerin okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini ölçmek üzere “Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi”nde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen, 2013 yılından bu yana uluslararası ölçekte yılda üç defa Türkiye’de ve Yunus Emre Enstitülerinin bulunduğu tüm ülkelerde eş zamanlı uygulanan bir dil yeterlik sınavdır.

Yunus Emre Enstitüsünün geliştirdiği Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) ALTE (The Association of Language Testers in Europe) onayını (Q-mark) alarak Türkçenin ilk ve tek uluslararası geçerliği onaylanmış dil sınavı olmuştur. Bireylerin Türkçe okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerine yönelik yetkinliklerinin, geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış ölçme araçları ile ölçülmesi ve değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Türkçenin uluslararası geçerliğe sahip standart sınavı olan TYS ile yurt dışında Türkçe öğreten farklı kurumlardaki öğretimin de standartlaştırılması amaçlanmaktadır.

TYS, yabancı öğrencilerin Türkiye’ye ilgisini artırmakla birlikte söz konusu öğrencilerin iş ve eğitim başvurularının kabulünü kolaylaştırması ve daha sağlam bir düzlemde değerlendirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.

TYS üç oturumda gerçekleşmektedir. TYS’nin 1. ve 2. oturumundaki bölümler (okuma, dinleme, yazma) grup sınavı olarak; 3. oturumundaki bölüm (konuşma) ise her bir aday için ayrı ayrı uygulanır. 1. oturum toplam 135 dakika, 2. oturum 60 dakika, 3. oturum 15 dakika olmak üzere sınavın tamamı 210 dakika sürmektedir.

Sınavda başarılı olan adaylara puanlarına göre B2 ve Cl düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilmektedir. ALTE Kalite Nişanına (Q-mark) sahip olan Türkçe Yeterlik Belgesi Türkçenin ilk ve tek uluslararası geçerliğe sahip dil yeterlik belgesi özelliği taşımaktadır.

Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olan adaylar, Türkiye’de herhangi bir kurumda okuma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutulmaktadırlar. Ayrıca Türkçe öğretmenlik, rehberlik veya tercümanlık yapmak isteyen yabancılardan da Türkçe Yeterlik Belgesi istenmektedir.

Türkçe Yeterlik Belgesi iş başvurularında bireylere büyük avantaj sağlamaktadır. TYS ile ilgili ayrıntılı bilgiye tys.yee.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

13 Ocak 2024 TYS Ülke ve Sınav Merkezleri

1. ABD WASHİNGTON D.C.

2. AFGANİSTAN MEZAR-I ŞERİF

3. ALMANYA BERLİN

4. ALMANYA KÖLN

5. ARJANTİN BUENOS AİRES

6. ARNAVUTLUK İŞKODRA

7. ARNAVUTLUK TİRAN

8. AVUSTURYA VİYANA

9. AZERBAYCAN BAKÜ

10. BELÇİKA BRÜKSEL

11. BOSNA HERSEK MOSTAR

12. BOSNA HERSEK SARAYBOSNA

13. FAS RABAT

14. FRANSA PARİS

15. GÜRCİSTAN TİFLİS

16. HIRVATİSTAN ZAGREB

17. HOLLANDA AMSTERDAM

18. İNGİLTERE LONDRA

19. İRAN TAHRAN

20. İTALYA ROMA

21. JAPONYA TOKYO

22. KANADA TORONTO

23. KARADAĞ PODGORİTSA

24. KATAR DOHA

25. KAZAKİSTAN TÜRKİSTAN

26. KKTC LEFKOŞA

27. KOSOVA PRİŞTİNE

28. KUZEY MAKEDONYA ÜSKÜP

29. LÜBNAN BEYRUT

30. MACARİSTAN BUDAPEŞTE

31. MALEZYA KUALA LUMPUR

32. MEKSİKA MEKSİKA

33. MISIR KAHİRE

34. MOLDOVA KOMRAT

35. PAKİSTAN LAHOR

36. POLONYA VARŞOVA

37. ROMANYA BÜKREŞ

38. RUANDA KİGALİ

39. RUSYA MOSKOVA

40. SENEGAL DAKAR

41. SIRBİSTAN BELGRAD

42. SOMALİ MOGADİŞU

43. SURİYE AZEZ

44. TUNUS TUNUS

45. TÜRKİYE ANKARA

46. TÜRKİYE İSTANBUL

47. ÜRDÜN AMMAN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.